Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική, εθνική συνεννόηση και αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της Τούρκικης επιθετικότητας
Στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Αντιπαραθέσεις» στον BlueSky, ήμουν καλεσμένη χθες βράδυ. Κατά την διάρκεια της εκπομπής είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε μεγάλο μέρος της πολιτικής επικαιρότητας, που περιλάμβανε την κρίση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομία αλλά και το άνοιγμα των σχολείων.
Συγκεκριμένα για την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την τοποθέτηση μου ανέφερα:
«Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία και ο Ερντογάν, ουσιαστικά είναι πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Νομίζω ότι μπορούμε να τα περιμένουμε όλα, από έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι απρόβλεπτος και έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι σε μια δεινή οικονομική κρίση. Της προάλλες μάθαμε ότι είναι μια από τις δέκα χώρες παγκοσμίως (μαζί με την Βενεζουέλα και την Αργεντινή), οι οποίες είναι επικίνδυνο να μπουν σε άμεση χρεοκοπία,ενώ πιέζεται με τα ανοικτά μέτωπα σε Λιβύη και Συρία. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα.
Χρειάζεται λοιπόν από την μεριά μας, μια περαιτέρω ισχυροποίηση των συμμαχιών μας. Βλέπουμε ότι η Γαλλία είναι ένας φυσικός μας σύμμαχος, βλέπουμε ότι και η κυρία Μέρκελ έχει αλλάξει ρητορική και είναι πιο σκληρή, ακόμα και ο κύριος Τράμπ αναγκάστηκε να πάρει θέση. Χρειάζονται όμως περισσότερα, όχι μόνο λόγια, αλλά πράξεις και κυρώσεις.
Προφανώς το σχέδιο του Ερντογάν είναι να προκαλέσει τον εκνευρισμό μας και να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Όμως πρέπει να καταλάβει ότι όλα όσα λέει και κάνει τελικά γυρνάνε μπούμερανγκ εναντίων του. Παραδείγματος χάριν, το δημοσίευμα της DieWelt το περιεχόμενο του οποίου δεν εκνευρίζει μόνο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, αλλά εγκλωβίζει το πολιτικό σύστημα. Ακόμα και να ήθελε η κυρία Μέρκελ να τον στηρίξει, γιατί έχει οικονομικά συμφέροντα εκεί η Γερμανία, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση.
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικές νίκες στα σημεία, χρειάζεται όμως ολοκληρωμένο σχέδιο, ολοκληρωμένη στρατηγική, εθνική συνεννόηση και αρραγές μέτωπο.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή και στην συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως αξιωματική αντιπολίτευση με το παρών, δεν είναι η στάση η οποία αρμόζει για την δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει χώρος για παρών.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής στα εθνικά θέματα, όσο και αν είχαμε σοβαρές ενστάσεις, σοβαρά ερωτήματα στα οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις από την Κυβέρνηση, βάλαμε πλάτη για την χώρα. Γιατί σε κάθε περίπτωση αυτό το Σύμφωνο ήταν ουσιαστικά μια απάντηση στο Τουρκολιβυκό.
Άρα νομίζω ότι χρειάζεται ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι κρυπτόμενοι πίσω από το δάκτυλο μας, όπως έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γιατί προφανέστατα έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα»
Για την εξοπλιστική ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων ανέφερα:
« Θα πρέπει να θυμηθούμε πρώτα απ’ όλα ότι ουσιαστικά, ο εξοπλισμός που έχει η Ελλάδα είναι κάτι που δημιουργήθηκε και στήθηκε επί Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπου έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά. Βεβαίως κάπου κακοφόρμισε στην πορεία.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι κατ΄ αρχάς ότι συμφωνούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι χρειάζεται μια ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων, και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Χρειάζεται όμως να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και επί της ουσίας, όχι απλά γενικά και αόριστα. Να δούμε τι συγκεκριμένες ανάγκες υπάρχουν, προκειμένου να ισχυροποιηθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων μας και να μην αποτελέσει για ακόμη μια φορά, ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, ένα πεδίο μικροπολιτικής ή φθηνών αντεγκλήσεων που μόνο κακό μπορεί να κάνουν στην πατρίδα μας.»
Όταν ερωτήθηκα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισα:
« Θα ήθελα να μείνω στο εξής σοβαρό. Όπως είναι τα πράγματα και μ’ ένα ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με πάρα πολλά εσωκομματικά προβλήματα και χωρίς να έχει βρει μια ξεκάθαρη αντιπολιτευτική στρατηγική, υπάρχει ένα πολιτικό κενό. Πολιτικό κενό στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο είναι θεσμικό ζήτημα όπως γίνεται αντιληπτό.
Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή προσπαθούμε, και νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η Φώφη Γεννηματά και όλοι εμείς, το καταφέρνουμε να καλύπτουμε αυτό το κενό. Το καλύπτουμε με σοβαρή αντιπολίτευση, με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με άναρθρες κραυγές».
Κατά την τοποθέτηση μου για την δέσμη μέτρων στήριξη των πληγέντων από την πανδημία, είπα:
«Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ειδικά σε ότι αφορά το ζήτημα των εργαζομένων, το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί εδώ βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων, για να μην οδηγηθούμε σε αυτό που βλέπουμε ότι είναι ένα νέο δόγμα σιγά – σιγά, μισή δουλειά – μισός μισθός.
Άρα σαφώς και πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, αλλά πρέπει πρωτίστως να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να προστατευθούν τα δικαιώματα τους. Για να μην οδηγηθούμε σε νέες πολύ δύσκολες εποχές για τον κόσμο».
Όσο αναφορά τον τουρισμό η θέση μου ήταν:
«Δεν υπήρξε σχέδιο για τον τουρισμό. Για περιοχές όπως είναι η Κέρκυρα και η Ρόδος που ο τουρισμός είναι το 75 με 80% του τοπικού ΑΕΠ, δε μπορούμε να πούμε ότι ήταν ολοκληρωμένο σχέδιο η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και την πορτοκαλάδα.
Εμείς είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις στην Κυβέρνηση, για να υιοθετήσουν, να απορροφήσουμε Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων για την επιδότηση εργασίας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν άκουσε τίποτα».
Τέλος όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, η τοποθέτηση μου ήταν:
«Σας μιλώ ως μητέρα και όχι ως πολιτικός. Τι μάθαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας από του ειδικούς; Ότι για την αντιμετώπιση του κορονωϊού χρειάζονται τρία πράγματα, μάσκες, αποστάσεις και μέτρα υγιεινής.
Τι είδαμε λοιπόν σ’ ότι αφορά το θέμα του ανοίγματος των σχολείων; Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επικεντρώνονται μόνο στο ένα, το θέμα με των μασκών. Και ακόμη και σ’ αυτό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στον διαγωνισμό και το πότε θα δοθούν.
Πάμε στο πιο σημαντικό όλων, που το ανέφερε και ο κύριος Τσιόδρας,το θέμα των αποστάσεων, των αραιώσεων μέσα στην τάξη. Όλοι λέμε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, είναι ο φυσικός χώρος που πρέπει να είναι τα παιδιά μας, δεν διαφωνεί κανείς σ’ αυτό.Όμως σε τάξεις των 27 παιδιών, χωρίς πρόβλεψη για νέες αίθουσες.
Όλες οι άλλες χώρες στην Ευρώπη, οι χώρες του Βορρά, η Δανία, η Γαλλία, η Βόρεια Ιταλία έχουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο, το έχουν επεξεργαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα βρουν νέες αίθουσες ή θα πάνε να κάνουν μάθημα και σε άλλους χώρους. Βρήκε η Κυβέρνηση νέες αίθουσες; Καμία. Βρήκε νέους εκπαιδευτικούς, για να στελεχώσουν όλο αυτό; Τίποτα.
Εγώ κάνω μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Τα παιδιά, ιδιαίτερα, του Δημοτικού θα μπορούσαν να κάνουν μόνο την Γλώσσα και τα Μαθηματικά μέσα στην τάξη, με τμήματα 09:00 με 11:00 και 11:00 με 13:00, και τα υπόλοιπα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Το κάνουν στις Βόρειες χώρες και δε θα το κάνουμε εμείς; Βγήκε η κυρία Κεραμέως και είπε δεν έχουμε λεφτά και κάποιες λύσεις κοστίζουν. Ρωτώ κοστίζει αυτό που πρότεινα; Χρειάζεται έμπνευση, χρειάζεται τόλμη, χρειάζεται σχέδιο και η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα.
Μιλάω με πόνο και αγωνία, όπως έχουν όλοι οι γονείς. Όλοι οι γονείς αγωνιούμε, θέλουμε να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο, αλλά θέλουμε να είναι με ασφάλεια. Τι σόι ασφάλεια θα έχουμε με τάξης των 27 και των 30 μαθητών.
Όσο αφορά τα μέτρα υγιεινής. Τι προετοιμασία έγινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για ένα απλοϊκό, απλούστατο πράγμα, να αυξηθούν οι βρύσες. Δε θα έπρεπε σε συνεργασία με τους Δήμους να είχε γίνει η ανάλογη πρόβλεψη και να αυξηθούν οι βρύσες ώστε να μην συνωστίζονται 200, 300 μαθητές σε 10 βρύσες;»
Ενώ σε ερώτηση τηλεθεατή για το που φοιτούν τα παιδιά μου, απάντησα:
«Τα παιδιά μου φοιτούν στο Μαράσλειο που είναι δημόσιο σχολείο. Είναι συνειδητή επιλογή μου, γιατί έχω εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο, έχω εμπιστοσύνη στους δασκάλους και τους καθηγητές».