Συνέντευξη στο Θέμα 104.6: «Η Κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία χωρίς ολοκληρωμένο πλάνο»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ

Σήμερα το μεσημέρι ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή του Παντελή Καψή και της Ντόνας Δρούτσα, στο Θέμα Radio, όπου αναλύσαμε την πολιτική επικαιρότητα. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στην παιδεία και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, όπως  και το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι.

Συγκεκριμένα κατά τις τοποθετήσεις μου ανέφερα:

« Στο Κίνημα Αλλαγής, το αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση. Όταν βλέπουμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ένα συμπαγές πραγματικό πλάνο για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία να κάνουμε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, να καταθέσουμε τις ενστάσεις μας και τις προτάσεις μας.

Μιλάω ως μητέρα 3 παιδιών που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο. Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια στον κόσμο, αγωνία στους γονείς και στους μαθητές για το πως ακριβώς θα πάνε τα πράγματα.

Αν κάτι μάθαμε όλοι μας μέσα στην περίοδο της πανδημίας από τους ειδικούς, από τους επιστήμονες, είναι ότι για να αντιμετωπίσουμε τον κορονωϊό χρειάζονται 3 πράγματα: Χρειάζονται αποστάσεις –  μάσκες και βεβαίως η τήρηση των μέτρων υγιεινής. Από αυτά τα τρία, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων η κυρία Κεραμέως και η Κυβέρνηση έχουν κάνει το ένα, το θέμα των μασκών. Που και εκεί θα πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε στο ζήτημα των διαγωνισμών για την παροχή τους.

Στο ζήτημα των αποστάσεων, που οι ειδικοί μας έχουν πει ότι θα πρέπει να κρατάμε, από την μεριά της Κυβέρνησης δεν υπήρξε ένα πλάνο. Δεν θα έπρεπε να δουν αν μπορούν να υπάρξουν βάρδιες έστω ένα μεταβατικό στάδιο; Δε θα έπρεπε να προσπαθήσουν να βρουν και κάποιους άλλους χώρους σε συνεργασία με τους Δήμους; Τι αποστάσεις θα υπάρχουν μέσα σε μια τάξη με 30 παιδιά;

Θα μπορούσαν λοιπόν να υπάρχουν αραιώσεις. Θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί πολλές περισσότερες αίθουσες. Θα μπορούσαν να έχουν ενεργοποιήσει τους καθηγητές, να προσλάβουν περισσότερους. Θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από το ν’ ανοίξουν τα σχολεία με 30 μαθητές ανά τμήμα.

Αυτή η Κυβέρνηση είχε δύο ολόκληρους μήνες, για να μας παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, όπως τουλάχιστον βλέπουμε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Σε άλλες χώρες έχουν υπάρξει πλάνα για πολλές περισσότερες τάξεις, περισσότερες αίθουσες.

Τέλος στο θέμα τήρησης των μέτρων υγιεινής. Σε κάθε δημόσιο σχολείο υπάρχουν πέντε έως δέκα βρύσες για 200, 300 ή και περισσότερα παιδιά. Δε θα έπρεπε να είχαν προνοήσει και σε συνεργασία με τους Δήμους, να υπήρχαν τουλάχιστον περισσότερες βρύσες με παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού;

Θα μπορούσαν να γίνουν μερικά πράγματα που ακούγονται απλά, θα ήταν όμως πολύ ουσιαστικά, πολύ σοβαρά προκειμένου να λύσουν κάποια ζητήματα. Όλοι θέλουμε τα σχολεία να ανοίξουν, αλλά να ανοίξουν με ασφάλεια».

Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο της επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., ανέφερα:

«Και σ’ αυτό το θέμα δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική. Θα κάνουμε επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον ή  θα συνεχίσει το πολιτικό σύστημα να καλύπτει τις ευθύνες του πίσω από το τι δεν γίνονταν τόσα χρόνια;

Ο κύριος Γαβρόγλου έφερε τον νόμο με τον όποιο είδαμε όλα αυτά τα φαινόμενα, δηλαδή να εισάγονται σε ανώτατες σχολές μαθητές με 3.000- 4.000 μόρια και ακόμα λιγότερα. Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι τι έκανε η κυρία Κεραμέως και η Κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο;

Ελπίζω να μην κάνουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Ανώτατης Παιδείας, ότι έκαναν και με το θέμα των Διευθυντών εκπαίδευσης, όπου όλα έγιναν με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Η Υπουργός Παιδείας έχει πάρει πολλές φορές κίτρινη κάρτα και έχει επιδείξει ελλιπή αντανακλαστικά, όσον αφορά το ζήτημα ανοίγματος των σχολείων και το θέμα των βάσεων και πολλά ακόμη. Ας σοβαρευτούν λοιπόν στην Κυβέρνηση, γιατί δεν δικαιούται κανείς μα κανείς να παίζει με τα παιδιά μας, την μόρφωσή τους, το μέλλον τους. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες διαχρονικά απ’ όλες τις Κυβερνήσεις, αλλά επιτέλους πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα».  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s