Άρθρο μου στην εφμηερίδα «Τα Νέα» :»Να περιφρουρούνται τα συνταγματικά δικαιώματα όλων»

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» 08.07.2020

Σε όλες  τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν Νόμοι που ρυθμίζουν μία απλή αναγκαιότητα: Τον απόλυτο σεβασμό στη Συνταγματική Αρχή του συνέρχεσθαι , με το σεβασμό στη συνέχιση της φυσιολογικής ζωής των πολιτών, στην οποιαδήποτε δυνατότητα της μετακίνησης, της εργασίας κ.α. Το δικαίωμα της οργάνωσης συγκεντρώσεων δεν μπορεί να σημαίνει ότι όλα παραλύουν, ότι όλα μπλοκάρουν. Αναφερόμαστε σε κάτι το αυτονόητο με βάση την κοινή λογική, που ωστόσο καμία Κυβέρνηση δεν πήρε την πρωτοβουλία να ρυθμίσει μέχρι στιγμής.

Μεμονωμένες φωνές όπως του πρώην Δημάρχου Αθήνας Γ. Καμίνη δεν ακούγονταν. Ακόμα και έτοιμα Σχέδια Νόμου με την βοήθεια επιφανών Συνταγματολόγων όπως του Ν. Αλιβιζάτου και  Α.Μανιτάκη δεν προχωρούσαν . Στην Ελλάδα αυτό εθεωρείτο ως θέμα ταμπού.

Η Κυβέρνηση και ο κ. Μ. Χρυσοχοίδης πήραν την πρωτοβουλία να προχωρήσουν. Απέναντι σε αυτήν τη φωνή ακούστηκαν κραυγές περί χούντας και άλλα παρόμοια από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το Κ.Κ.Ε. που δεν βοηθούν. Η λογική του άσπρου – μαύρου ποτέ δεν βοήθησε σε ένα δομημένο διάλογο. Όμως αυτές οι κραυγές δεν βοήθησαν και στο να αναδειχθούν σοβαρά προβληματικά σημεία του Νομοσχεδίου Χρυσοχοίδη . Η δυνατότητα να απαγορεύεται για παράδειγμα μία συγκέντρωση από ένα στέλεχος της Αστυνομίας που προβλεπόταν στο αρχικό Σχέδιο ήταν άκρως προβληματική. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παρουσία, η πρωτοβουλία Εισαγγελέα, κάτι που το Κίνημα Αλλαγής απαίτησε και έγινε τελικά αποδεκτό. Ο χαρακτηρισμός επίσης του αδικήματος συμμετοχής σε απαγορευμένη συγκέντρωση ως ιδιώνυμου, ήταν στοιχείο αυταρχισμού που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτός. Παραμένει ακόμη άλυτο δυστυχώς το ζήτημα της αστικής ευθύνης του οργανωτικού υπευθύνου των διαδηλώσεων για ζημιές τρίτων, που είναι εξαιρετικά προβληματικό και πρέπει να αποσυρθεί.

Θα μπορούσε κάποιος να σταθεί και σε άλλα σημεία, τα οποία προέβαλε και ανάπτυξε το Κίνημα Αλλαγής, ώστε πράγματι να διασφαλίζονται τα συνταγματικά  δικαιώματα όλων των Ελλήνων, χωρίς θολά ή παρεξηγήσιμα σημεία ή σημεία που μπορούν να ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

Με την πίεση και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής έγινε κατορθωτό να περάσουν οι περισσότερες αναγκαίες αλλαγές, ανάμεσα στη γραμμή του αυταρχισμού της κυβέρνησης και του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότερές προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές ,πολλά σημεία διορθώθηκαν. Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής ως σοβαρής, εποικοδομητικής, μεταρρυθμιστικής Αντιπολίτευσης και χρήσιμης για την πατρίδα μας πολιτικής δύναμης, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.

Τα Νέα 08.07.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s