Εμφάνιση στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στον Blue Sky: «Χρειάζονται σχέδιο και γενναία μέτρα για την στήριξη της Οικονομίας»

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
 
Χθες βράδυ συμμετείχα στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στον BLUE SKY. Στην συζήτηση που άγγιξε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας , σημείωσα :
 
▶ Για το υγειονομικό προσωπικό: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι οποίοι πήραν απολύτως στην πλάτη τους όλη αυτή την κρίση και βγήκαμε ασπροπρόσωποι, εκτός από συγχαρητήρια και την άπαξ καταβολή κάποιον χρημάτων, θα πρέπει θεσμικά και στο διηνεκές να τους δίνουμε μια ανταμοιβή. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής γι’ αυτό θα πιέζουμε.
 
▶ Για την αντιπολιτευτική στρατηγική: Ως Κίνημα Αλλαγής κάναμε πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης. Καταθέσαμε συνεχείς εποικοδομητικές προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα ασκήσαμε σκληρή αντιπολίτευση προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, όπως στο φιάσκο με τα vouchers. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως Αντιπολίτευση. Να συμβάλλουμε ώστε να αναδεικνύονται τα ζητήματα, τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Να προωθούμε τις απόψεις και προτάσεις μας.
 
▶ Για την Οικονομία: Μπροστά μας υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό τσουνάμι σαν συνέχεια της πανδημίας και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι αυτό δε πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις, γιατί το είδαμε και αυτό τον πρώτο καιρό. Το ζήτημα είναι πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία το επόμενο εξάμηνο, μέχρι να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των 33 δις. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό.
 
Η πρώτη μάχη που έχουμε μπροστά μας και από την οποία θα κριθούν πολλά στην Οικονομία, είναι η μάχη να κρατήσουμε όρθιο τον Τουρισμό. Προφανώς με το να μειωθεί το ΦΠΑ στον καφέ και την πορτοκαλάδα, όπως έκανε η Κυβέρνηση, δεν υπάρχει μέλλον. Για ποιο λόγο δεν πάμε σε πιο ολιστικά μέτρα όπως προτείνουμε εμείς, με μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και τα τουριστικά καταλύματα; Για ποιο λόγο δεν κάνει τέτοιες κινήσεις η Κυβέρνηση, οι οποίες θα μπορέσουν πραγματικά να κάνουν την οικονομία να κινηθεί; Τα ως τώρα μέτρα δεν αρκούν, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό σχέδιο.
 
▶ Για συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Για τα σενάρια συνεργασίας έχει απαντήσει η ίδια η Πρόεδρος μας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, εκφράζοντας τις αποφάσεις όλων των Συνεδρίων μας, όλων των Οργάνων μας. Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μας χωρίζουν τεράστιες αποστάσεις.
 
Αν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν μετανιώσει για πολλά και έχουν αναθεωρήσει θέσεις, προτάσεις, για το γεγονός ότι δίχασαν την Ελληνική κοινωνία και την όλη στάση τους από το 2012 και μετά, βεβαίως και να ακούσουμε. Αν έχουν εξάγει συμπεράσματα για την φορομπηχτική πολιτική που εφάρμοσαν, μια Πολιτική που έθεσε εν αμφιβόλω την λειτουργία των θεσμών και είναι έτοιμοι για ριζικές αναθεωρήσεις, να σκεφτούμε. Όμως μέχρι στιγμής δεν αφήνουν κανένα τέτοιο περιθώριο. Δεν κάνουν την στοιχειώδη αυτοκριτική, δεν δείχνουν την δύναμη να αλλάξουν πραγματικά και σε βάθος.
 
Εμείς είμαστε η αυθεντικοί εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας ιστορικά. Διαχρονικά έχουμε και ακολουθούμε αυτόνομο δρόμο και αυτόνομη πολιτική, όπως λένε τα συνέδρια μας. Το θέμα είναι να εμβαθύνουμε στην μεταρρυθμιστική πολιτική μας.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια σοβαρή, ισχυρή δύναμη που θα εκπροσωπεί γνήσια την Κεντροαριστερά απέναντι στον ιστορικό της πολιτικό αντίπαλο που είναι η συντηρητική παράταξη, η Νέα Δημοκρατία. Να της ασκήσει κριτική από προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές θέσεις. Αφήνουμε τον λαϊκισμό για άλλους.
 
▶ Για τις Τράπεζες: Είπαν για επικοινωνιακούς λόγους ότι θα μειωθούν οι χρεώσεις των τραπεζών και τελικά δεν έγινε τίποτα. Χρειάζεται πραγματική τόλμη και στο θέμα των Τραπεζών η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα. Είναι δυνατόν για δάνεια εγγυημένα από το κράτος, οι τράπεζες να ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις, να ζητούν ένα κάρο πιστοποιητικά, τα οποία δε ζητά ούτε το κράτος όταν πρέπει να γίνει μια ρύθμιση οφειλών; Δε πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ισχυρή παρέμβαση; Όχι παρακάλια, όχι παραινέσεις, μια ισχυρή παρέμβαση. Γιατί η ρευστότητα είναι το άλφα και το ωμέγα αυτήν ιδιαίτερα την στιγμή για την οικονομία.
Ο Ελληνικός λαός έχει πληρώσει ανακεφαλαιοποίησεις και ξανά ανακεφαλαιοποιήσεις. Κάποια στιγμή πρέπει και οι Τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, για να μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά η οικονομία. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι απλά παρατηρητής σε όλο αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s