«Η Ελλάδα μπροστά σε κρίσιμα προβλήματα», άρθρο στην εφημερίδα «Documento»

Άρθρο στην εφημερίδα «Documento» 31.05.2020

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την χώρα. Μπορεί να ζούμε την ευφορία και δικαιολογημένα επειδή η Ελλάδα αποτελεί πια παγκόσμιο πρότυπο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, αλλά μπροστά μας έχουμε πραγματικό ανήφορο. Πρώτα έχουμε τον κίνδυνο να ζήσουμε μία έξαρση της διάδοσης του κορονοιού όπως τονίζει ο Π.Ο.Υ ή ένα δεύτερο κύμα, κάτι που σημαίνει συνεχή προσοχή, σεβασμό σε γνωστούς πια κανόνες και διαρκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού- βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Ε.Σ.Υ . Ένα δεύτερο κύμα είτε αντιμετωπιστεί με lock down ή με πιο στοχευμένες κινήσεις θα είχε τραγικά αποτελέσματα.

Μπροστά μας όμως έχουμε και μια συνεχή επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Μπορεί η φημολογία για κατάληψη Ελληνικών εδαφών να αποδείχτηκε αποτέλεσμα στημένου δημοσιεύματος μίας σκανδαλοθηρικής Βρετανικής εφημερίδας που υιοθέτησαν ακροδεξιοί, αλλά δυστυχώς και συριζαικά τρολ. Ο αναθεωρητισμός όμως της Τουρκίας είναι διαχρονικός και τώρα πια έχει μετεξελιχθεί σε ανοικτή επιθετικότητα στη οποία προχωρεί είτε με κινήσεις στον Έβρο, είτε με ανάδειξη διεκδικήσεων συνεχείς παραβιάσεις από Τούρκικα αεροπλάνα, είτε με απειλές. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε συνεχή ετοιμότητα και κανείς δεν μπορεί να ορκιστεί ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά και σε πιο σοβαρά επεισόδια απ΄ ότι ζήσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο, σηκώνεται όλο και πιο γρήγορα το κύμα της οικονομικής κρίσης που θα πλήξει την παγκόσμια Οικονομία, αλλά με ιδιαίτερο τρόπο την Ελληνική. Ας μην ξεχνάμε ότι περάσαμε μία δύσκολη δεκαετία για το μέσο νοικοκυριό και ότι η κοινωνία μας εξαντλήθηκε. Σύμφωνα με τις διεθνείς προβλέψεις η ύφεση μπορεί να φτάσει το 10% και να ζήσουμε μία κατάρρευση Επιχειρήσεων και μία έξαρση της ανεργίας. Η πρόταση της Κομισιόν να «ρίξει» 750 δις. ευρώ δείχνει την έκταση και το βάθος της κρίσης, δίνει ταυτόχρονα και ελπίδα. Αυτά όμως δεν γίνονται από μόνα τους. Χρειάζονται μέτρα με μεγαλύτερη ταχύτητα και κοινωνικό εύρος , ιδιαίτερο βάρος ώστε να αποφύγουμε να ζήσουμε μία κατάρρευση εσόδων από τον Τουρισμό, πιο σωστά στοχευμένες κινήσεις στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων, ριζική αλλαγή της στάσης των Τραπεζών που κάνουν την ζωή δύσκολη σε μικρές Επιχειρήσεις ακόμα για ένα δάνειο για κεφάλαιο κίνησης 20.000 ευρώ.

Τα παραπάνω μείζονα μέτωπα μαζί με σειρά αλλαγών σε μια σειρά από θέματα απαιτούν άλλα αντανακλαστικά από όλα τα κόμματα. Το Κίνημα Αλλαγής έδωσε δείγματα γραφής σε όλη την διάρκεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους « δύο μονομάχους». Από την μια η Κυβέρνηση δείχνει να αρέσκεται να προχωρεί μόνη, χωρίς να δείχνει ότι επιδιώκει τον διάλογο μέσα από τον οποίο να υιοθετεί προτάσεις της αντιπολίτευσης. Νομοθετεί συχνά αποσπασματικά και με διάλογο στο πόδι, όπως για την Παιδεία, θέματα της Δικαιοσύνης κ.ά. Προχωράει με μια αυτάρκεια που θα την βρει μπροστά της. Από την άλλη ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνει να αδυνατεί να αλλάξει, δεν έχει βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστη, έχει μια συνεχή ροπή προς τον λαϊκισμό και τα εύκολα, μεγάλα λόγια άνευ ουσίας και στοιχειοθέτησης.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και υπαρξιακά για την χώρα. Η κοινωνία, η Οικονομία , οι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο να ζήσουν επώδυνες καταστάσεις. Το Κίνημα Αλλαγής κάνει ότι μπορεί για να γίνει συνείδηση ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και πριν απ΄ όλα άλλες πολιτικές συμπεριφορές. Δυστυχώς τελευταίο φεύγει το χούι.

Η ζωή θα δείξει. Ας έχουμε πάντως σαφές ότι στο επόμενο διάστημα θα κριθεί το μέλλον της χώρας, η ζωή των πολιτών. Εκεί κρίνεται και η ευθύνη όλων μας.

Καταγραφή Documento 31.05.2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s