Τοποθέτηση μου στην Ολομέλεια, ως ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ(ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτής Β2  Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής

Αθήνα, 22/05/2020

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Στην συζήτηση επί των άρθρων του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία σχετικά με τα ζητήματα της επικαιρότητας, μεταξύ άλλων τόνισε  :

«Συζητούσαμε αυτές τις μέρες και ψηφίσαμε χθες για να διευρυνθεί το κατηγορητήριο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Ήταν μία κρίσιμη συζήτηση, μία κρίσιμη ψηφοφορία και ευτυχώς η πλειοψηφία της Βουλής με την σύσσωμη στάση του ΚΙΝΑΛ στάθηκε στο ύψος της.

Πολλοί όμως εκτέθηκαν είτε κρύφτηκαν απέχοντας από την ψηφοφορία, είτε παίρνοντας την πρωτοφανή πολιτικά θέση ότι δήθεν δεν τους αφορά η « αψιμαχία». Από πότε η δικαιοσύνη, οι θεσμοί, το Κράτος Δικαίου και εν τέλει η λειτουργία της Δημοκρατίας είναι για κάποιους δευτερεύοντα θέματα αλήθεια; Γι’ αυτό τους ψήφισαν οι πολίτες; Για να μην τους απασχολούν αυτά τα μείζονα θέματα;….Ο λαός μας ακούει και καταλαβαίνει ποιοι του μιλάνε με την γλώσσα της αλήθειας και ποιοι υπεκφεύγουν, ποιοι ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα για να μην συζητηθεί η ουσία. Ο λαός μας θέλει απαντήσεις για όλα, και απαντήσεις καθαρές και ξάστερες. Αλλιώς θα επέλθει μία αμετάκλητη ζημιά στην Δικαιοσύνη. Εύχομαι να προχωρήσουν όλα μέχρι το τέλος. Να φτάσει η Επιτροπή μέχρι το τέλος χωρίς να φοβηθεί τίποτα. Διαφορετικά, ό,τι συζητάμε σήμερα ή και ό,τι άλλο συζητήσουμε και στο μέλλον θα υπονομεύεται , αφού η Δικαιοσύνη θα αμφισβητείται.»

 Αναφερόμενη στο Νομοσχέδιο, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

«Διανύσαμε μια εβδομάδα έντονη, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήσαμε εκτενώς το εν λόγω νομοσχέδιο στις επιτροπές. Έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο, όπου ενσωματώνονται Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά και ρυθμίζονται διάφορα  ετερόκλητα νομικά ζητήματα της εσωτερικής μας νομοθεσίας, ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για ένα νομοσχέδιο σκούπα, που περιλαμβάνει διατάξεις διάσπαρτες και ασύνδετες μεταξύ τους, ενώ το  ένα τρίτο του νομοσχεδίου δεν έχει εισέλθει καν  σε διαβούλευση.

Είδαμε  κάθε μέρος του νομοσχεδίου με επιστημονικά τεκμηριωμένο και πολιτικά νηφάλιο τρόπο. Προτείναμε αλλαγές που να μην επιτρέπουν απλώς ενσωματώσεις Οδηγιών και Κανονισμών αλλά ουσιαστική εξέλιξη της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιστήσαμε την προσοχή στον Υπουργό και τους συνεργάτες του στις προβληματικές, αόριστες και δυσκίνητες διατάξεις κυρίως του Όγδοου μέρους.

Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι ανακαλέσατε τις διατάξεις για την ΑΔΑΕ, γιατί, ήταν λανθασμένες πέρα ως πέρα και ελπίζω, εάν προτίθεστε να ξαναφέρετε τέτοιου είδους διατάξεις να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν τα ερωτήματα που σας θέσαμε και σε καμία περίπτωση να μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε ρυθμίσεις οι οποίες μεταφέρουν αρμοδιότητες της Ολομέλειας σε μονοπρόσωπα όργανα. Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο».

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Πως τα φέρνει η ζωή.

Συζητούσαμε αυτές τις μέρες και ψηφίσαμε χθες για να διευρυνθεί το κατηγορητήριο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Ήταν μία κρίσιμη συζήτηση, μία κρίσιμη ψηφοφορία και ευτυχώς η πλειοψηφία της Βουλής με την σύσσωμη στάση του ΚΙΝΑΛ στάθηκε στο ύψος της.

Πολλοί όμως εκτέθηκαν είτε κρύφτηκαν απέχοντας από την ψηφοφορία, είτε παίρνοντας την πρωτοφανή πολιτικά θέση ότι δήθεν δεν τους αφορά η « αψιμαχία». Από πότε η δικαιοσύνη, οι θεσμοί, το Κράτος Δικαίου, εν τέλει η λειτουργία της Δημοκρατίας είναι για κάποιους δευτερεύοντα θέματα αλήθεια; Γι αυτό τους ψήφισαν οι πολίτες; Για να μην τους απασχολούν αυτά τα μείζονα θέματα;

Για σκεφτείτε:

–          Δέκα κορυφαία Πολιτικά στελέχη της τότε  Αντιπολίτευσης είχαν παραπεμφθεί με την ψήφο όλων των πειθαρχημένων βουλευτών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, χωρίς στοιχεία, με την επιστράτευση αμφιλεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, που ούτε στις καταθέσεις αυτών δεν υπήρχαν στοιχεία, παρά μόνο δηλώσεις του στυλ « κάπου άκουσα κάτι».

–          Οι περισσότερες υποθέσεις μπήκαν στο Αρχείο, κανένα στοιχείο συγκεκριμένο δεν υπήρξε κι όμως στο μεσοδιάστημα κανένας από αυτούς που ενορχήστρωσαν την σπίλωση των στελεχών δεν ζήτησαν μία συγγνώμη. Γα κάποιους η τιμή , η υπόληψη δεν μετράει. Μάλιστα κάποιοι επιμένουν στα μουλωχτά. Δεν μπορεί, κάτι , κάπως , κάποτε θα βρεθεί. Μιλάμε για μία αντιδημοκρατική αντίληψη σύμφωνα με την οποία αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με αυτά που τους  βολεύουν , τότε τόσο χειρότερο για την αλήθεια.

–          Μία Κυβέρνηση αντί να χειριστεί το σκάνδαλο NOVARTIS όπως σ΄όλες τις χώρες ξεκινώντας από τους γιατρούς, καλώντας τους ανθρώπους της Εταιρείας, επέλεξαν απλά και μόνο να παίξουν πολιτικά παιχνίδια αξιοποιώντας σκοτεινές μεθοδεύσεις. Ποιο ήταν το κατόρθωμα της Αριστεράς; Να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που η Novartis δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Να έχει κουκουλωθεί το πραγματικό σκάνδαλο.

–          Δικαστικοί , ανώτατοι δικαστικοί καταγγέλλουν στην Επιτροπή  όργιο παρεμβάσεων και πιέσεων από τον κύριο Ράσπουτιν! Δικαστικοί και όχι περαστικοί  τα κατήγγειλαν, αναδεικνύοντας επί της ουσίας μία παραδικαστική, παρακρατική, αντιδημοκρατική λειτουργία κυκλώματος. Παράλληλα όλοι είδαμε, διαπιστώσαμε ρόλο δημοσιογράφων και άλλων ή διερωτόμαστε αν είναι δυνατόν όλα αυτά να έγιναν από ένα

Μιλάμε για υπόθεση δηλαδή που απαξίωσε το οικοδόμημα του δικαστικού μας συστήματος. Που έπληξε  την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Που έθεσε θέματα ωμού χτυπήματος του Κράτους Δικαίου. Που ανέδειξε την φιλοσοφία κάποιων ότι δεν αρκεί να έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά να ελέγχουν θεσμούς, Μ.Μ.Ε και ασφαλώς την Δικαιοσύνη.

Για αυτό πρέπει η διερεύνησή της να φτάσει μέχρι τέλους. Ότι και αν προκύψει , για όποιον και αν προκύψει. Μόνο όσοι θέλουν να κρύψουν καταστάσεις αρνούνται να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Ο λαός μας ακούει και καταλαβαίνει ποιοι του μιλάνε με την γλώσσα της αλήθειας και ποιοι υπεκφεύγουν, ποιοι ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα για να μην συζητηθεί η ουσία. Ο λαός μας θέλει απαντήσεις για όλα, καθαρές απαντήσεις. Αλλιώς θα έχει επέλθει μία αμετάκλητη ζημιά στην Δικαιοσύνη.

Εύχομαι να προχωρήσουν όλα μέχρι το τέλος. Να φτάσει η Επιτροπή μέχρι το τέλος χωρίς να φοβηθεί τίποτα.

Διαφορετικά, ότι συζητάμε σήμερα ή και ότι άλλο συζητήσουμε και στο μέλλον θα υπονομεύεται , αφού η Δικαιοσύνη θα αμφισβητείται.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Διανύσαμε μια εβδομάδα έντονη. Έντονη,  καθ όλη την διάρκεια της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου στις επιτροπές.

Έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο, όπου ενσωματώνονται Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά και ρυθμίζονται διάφορα  ετερόκλητα νομικά ζητήματα της εσωτερικής μας νομοθεσίας, ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για ένα νομοσχέδιο σκούπα, που περιλαμβάνει διατάξεις διάσπαρτες και ασύνδετες μεταξύ τους, ενώ το  ένα τρίτο του νομοσχεδίου δεν έχει μπει καν  σε διαβούλευση.

Είδαμε  κάθε μέρος με επιστημονικά τεκμηριωμένο και πολιτικά νηφάλιο τρόπο. Προτείναμε αλλαγές που να μην επιτρέπουν απλώς ενσωματώσεις Οδηγιών και Κανονισμών αλλά ουσιαστική εξέλιξη της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της Ελληνικής πολιτείας.

Επιστήσαμε την προσοχή στον Υπουργό και τους συνεργάτες του στις προβληματικές, αόριστες και δυσκίνητες διατάξεις κυρίως του Όγδοου μέρους.

Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι ανακαλέσατε τις διατάξεις για την ΑΔΑΕ, γιατί, ήταν λανθασμένες πέρα ως πέρα και ελπίζω, εάν προτίθεστε να ξαναφέρετε τέτοιου είδους διατάξεις να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν τα ερωτήματα που σας θέσαμε και σε καμία περίπτωση μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε ρυθμίσεις οι οποίες μεταφέρουν αρμοδιότητες της Ολομέλειας σε μονοπρόσωπα όργανα. Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο.

Στην ουσία του νομοσχεδίου, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι καινούριο.

Το πρώτο μέρος του σ/ν που αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών, στο δεύτερο μέρος που αφορά στην καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, στο τρίτο μέρος που αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο πέμπτο μέρος, που αφορά στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση τέλεσης παραβάσεων της ενωσιακής νομοθεσίας, στο έκτο μέρος που επιδιώκει στην συνεργασία μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Έβδομο Μέρος που σχετίζεται με την  συνεργασία της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust) είμαστε θετικά προσκείμενοι.

Όσον αφορά στο τέταρτο μέρος σχετικά με τη δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορούμενους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σας είπαμε και θα σας ξαναρωτήσουμε για ποιο λόγο υπάρχει διαφοροποίηση στην παροχή νομικής βοήθειας ανάμεσα στις ποινικές και στις αστικές υποθέσεις;

Είπατε πως θα το λαμβάνατε υπόψιν σας κύριε Υπουργέ, ωστόσο δεν είδαμε κάποια τροποποίηση. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι σημαντικό να εντάσσονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στην δικαστική αρωγή, το θέμα, όμως, είναι από την άλλη, να μπορεί να λειτουργεί και ο θεσμός αλλιώς είναι δώρο άδωρον. Είναι εμπαιγμός.

Το Όγδοο Μέρος, αποτελεί ένα συνονθύλευμα διάσπαρτων ρυθμίσεων που συνιστά ενδεικτικό κακής Νομοθέτησης. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα εξής:

Άρθρο 57. Πρόκειται για νέα τροποποίηση του ν. 3068/2002 που είχε αλλάξει το Νοέμβριο του 2019 με χρόνο έναρξης την 01/01/2020. Η τροποποίηση στην παράγραφο 9, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, δυστυχώς, δεν αφορά όλες τις διαφορές, οι οποίες, άλλαξαν τον Νοέμβριο από την κυβέρνησή σας. Τότε, μεταφέρθηκαν από το Εφετείο στο Πρωτοδικείο συνολικά οι διαφορές που αφορούν στην αναγνώριση του αλλοδαπού ως πρόσφυγα. Δυστυχώς, αυτό το λάθος διατηρείται. Διορθώνετε ένα τμήμα, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει αλλαγή. Το πρόβλημα είναι ότι οι Πρωτοδίκες θα κληθούν να κρίνουν αποφάσεις που έχουν βγάλει τα Συμβούλια Ασύλου, στα οποία, μετέχουν Εφέτες, που είναι ιεραρχικά ανώτεροι τους και ότι αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο και προβληματικό.

Όσον αφορά στα άρθρα 63 έως 64, τα οποία, έχουν να κάνουν με την υφ’ όρον παραγραφή και την παύση δίωξης συγκεκριμένων πλημμελημάτων που έχουν τελεστεί. Έχει να κάνει, με την αιώνια στάθμιση μεταξύ δύο διαφορετικών, έννομων αγαθών. Όμως, το είπα και το ξαναλέω, κύριε Υπουργέ, ότι πλέον, η διαφορά που υπάρχει, είναι ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ήδη λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Έχουμε ήδη νέες ελαττωμένες ποινές, έχει καταργηθεί ένα πλήθος πράξεων, όμως υφίσταται το πρόβλημα. Υπήρχαν τρόποι να μπορέσει να λυθεί το ζήτημα χωρίς να οδηγηθούμε σε αυτή την ακραία περίπτωση.

Σε σχέση με την επίδοση και τη δυνατότητα επίδοσης εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα. θεωρώ πως είναι μία θετική ρύθμιση, όμως οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τη διαδικασία προκειμένου να προχωρήσουμε στη νέα εποχή.

Τέλος όσον αφορά την ίδρυση κατεύθυνσης ειρηνοδικών στην εθνική σχολή λειτουργών. Είναι βεβαίως θετικό το να δημιουργηθεί ίδρυση νέας κατεύθυνσης φοίτησης για τους ειρηνοδίκες μέσα στην εθνική σχολή δικαστικών λειτουργών. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο όντως παρέχεται η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και παρέχονται τα ποιοτικά εχέγγυα που έρχονται σε πλήρη προσαρμογή με τις νέες απαιτήσεις, οι οποίες υπάρχουν για τους ειρηνοδίκες και έχει να κάνει με τα διευρυμένα πλέον δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινοβουλευτική διαδικασία συνιστά το πιο δημιουργικό κομμάτι του έργου μας. Δεν μπορούμε, ούτε να σιωπούμε, ούτε να προσπερνάμε δικονομικές αστοχίες σαν να μην υπάρχουν.

Στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουμε όλοι να ενσκήψουμε στην ευθύνη μας απέναντι στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Το χρέος μας να προασπίσουμε την πατρίδα μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η άσκηση λοιπόν αντιπολίτευσης είναι δημιουργική αν την ασκήσουμε δίχως μικροπολιτικές, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και με πρόταγμα την εξαγωγή ορθών νομικών συμπερασμάτων που εκσυγχρονίζουν και αναδεικνύουν τον τομέα της Δικαιοσύνης σε λαμπρό παράδειγμα της Δημοκρατίας μας.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθεί link στο YouTube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου:

https://youtu.be/VHqcLTQ3GO8

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s