Η τοποθέτηση μου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ(ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτής Β2  Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής

 

Αθήνα,08/05/2020

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ , ΠΑΓΙΩΝΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ομιλία – Παρέμβαση της Βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου στην συζήτηση για το Νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό

Σημαντικές παρατηρήσεις για την πανδημία και την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης 

Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) και άλλες διατάξεις»., τοποθετήθηκε η βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας πως «Δυστυχώς, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον κύριο Μηταράκη χωλαίνει σε πολλά σημεία. Χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες πρακτικές, παγιώνει ένα καθεστώς αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας.».

Η Βουλευτής αναφέρθηκε στην ομιλία της  στα μείζονα θέματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν την ελληνική κοινωνία και  μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ – Η Οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα δεύτερο lock down. Αναμφίβολα στην πρώτη φάση τα πήγαμε πολύ καλά. Συγχαρητήρια στους επιστήμονες, στις έγκαιρες αποφάσεις της Κυβέρνησης, στη συστράτευση όλων, πέραν κάποιων ηχηρών παραφωνιών, στην πειθαρχία που έδειξε η κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεφύγει η κατάσταση. Κάθε απόφαση της Κυβέρνησης αποκτά ξεχωριστή κρισιμότητα. Πλην  της Γ΄Λυκείου, δεν θα έπρεπε να ανοίξει καμία άλλη τάξη. Είναι ένα ρίσκο που δεν έχει καμία εκπαιδευτική αξία, ειδικά στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Τουλάχιστον ας μην ανοίξουν τα δημοτικά, γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να προφυλαχθούν σε καμία περίπτωση.

Ταυτόχρονα, είναι αδιανόητη η διαφορετικότητα στην αντιμετώπιση όσων παραβιάζουν τους κανόνες. Ένας πολίτης που δεν φοράει μάσκα πληρώνει 150 ευρώ πρόστιμο, όταν την ίδια στιγμή βλέπουμε διάφορες μεγάλες ομάδες  πολιτών, που συγκεντρώνονται στις πλατείες και αλλού. Φτάσαμε σε πολύ καλά αποτελέσματα, επειδή πορευτήκαμε όλοι μαζί.

Έκδηλη  είναι η ανησυχία για το τσουνάμι της οικονομικής ύφεσης. Τι εξυπηρετεί άραγε η επιμονή του Υπουργού Οικονομικών να μιλάει για ύφεση της τάξης του 4% όταν οι μετριότεροι υπολογισμοί αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει το διπλάσιο; Σε τι βοηθάει αυτή η επιμονή, όταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η Οικονομία μας θα συρρικνωθεί κατά 9,75% και η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 20%;

Κανένα σχέδιο, καμία συστράτευση, δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν χαραχθεί ένα πλαίσιο άμεσων κινήσεων στήριξης του Τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, κρίσιμων κλάδων, αν δεν προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις οι Τράπεζες.».

Τέλος, για το  παρόν νομοσχέδιο, η κα Γιαννακοπούλου τοποθετήθηκε και αφού άσκησε μία συστηματική, ολοκληρωμένη κριτική δήλωσε :

 «Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε, γιατί το μεταναστευτικό  συνιστά εθνικό ζήτημα. Αφορά ένα ζήτημα, το οποίο έχει παραμέτρους απολύτως απροσδιόριστες και μπορεί να απειλήσει την ίδια την κυριαρχία της χώρας.

Για την αποσυμφόρηση και την εγκατάσταση στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς δομές, θα πρέπει να βαδίσουμε μαζί στον αγώνα αυτό. Για μια Ελλάδα, μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεκδικεί δυναμικά το ρόλο της στις συλλογικές αποφάσεις κι αλλαγές και απαιτεί σεβασμό και στήριξη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ως χώρα πρώτης υποδοχής που δέχεται δυσανάλογο βάρος και είχε μόλις βγει μετά από μία δεκαετή κρίση που πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες πολίτες.

Στη λογική, όμως, ενός «αερόσακου της Ευρώπης» που δεν σέβεται βασικές αρχές κι αξίες, με αποθήκες ψυχών και απέραντες φυλακές ανθρώπων, θα σταθούμε δυναμικά απέναντι.

Για τους παραπάνω λόγους, το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το παρόν Νομοσχέδιο».

Ακολουθεί link  στο  you tube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου:

https://youtu.be/x7bPzJqv_VE

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης: 

«Σήμερα η χώρα, ο ιατρικός και πολιτικός κόσμος φτώχυναν από την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. Σήμερα η ημέρα ξεκίνησε με την τραγική είδηση της απώλειας του Δημήτρη Κρεμαστινού. Χάσαμε ένα ξεχωριστό άνθρωπο και γιατρό, ένα ειλικρινή, έντιμο, δημιουργικό Πολιτικό. Είχα την τύχη να τον γνωρίζω, να με έχει τιμήσει με την φιλία του, την σοφία του, τις συμβουλές του. Είχα διαπιστώσει την ηπιότητά του, την διάθεση για συνεχή προσφορά στους συνανθρώπους του. Ήταν ένας πραγματικός κύριος.

Σήμερα η Ελλάδα, ο Ιατρικός και Πολιτικός κόσμος της χώρας φτώχυναν. Εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Καλό παράδεισο φίλε, σύντροφε , κύριε Δημήτρη Κρεμαστινέ! Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας και στην σκέψη μας!

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ξανασυζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ζήτημα μεγάλο, που χρήζει ολοκληρωμένης στρατηγικής. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί εθνική πρόκληση που χρειάζεται τις δυνάμεις όλων για να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον κύριο Μηταράκη χωλαίνει σε πολλά σημεία. Χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες πρακτικές, παγιώνει ένα καθεστώς αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Θα επανέλθω στο Νομοσχέδιο.

 Ωστόσο, δεν μπορώ να μην σταθώ στα μείζονα θέματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Το πρώτο είναι η συνεχιζόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Αναμφίβολα στην πρώτη φάση τα πήγαμε πολύ καλά. Συγχαρητήρια στους επιστήμονες, στις έγκαιρες αποφάσεις της Κυβέρνησης, στη συστράτευση όλων, πέραν κάποιων ηχηρών παραφωνιών, στην πειθαρχία που έδειξε η κοινωνία.

Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε;

Δύο απλές αλήθειες: Ο κορωνοϊός είναι εδώ – Η Οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα δεύτερο lock down.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεφύγει η κατάσταση. Κάθε απόφαση της Κυβέρνησης αποκτά ξεχωριστή κρισιμότητα. Προσωπικά, πιστεύω για παράδειγμα, ότι πλην της Γ΄Λυκείου, δεν θα έπρεπε να ανοίξει καμία άλλη τάξη. Δεν συμφωνώ με τις δραματικές διαστάσεις που δίνουν κάποιοι συνάδελφοι. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι ένα ρίσκο που δεν έχει αν μη τι άλλο καμία εκπαιδευτική αξία, ειδικά στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ελπίζω τουλάχιστον να μην ανοίξουν τα δημοτικά, γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να προφυλαχθούν σε καμία περίπτωση.

Ταυτόχρονα, δεν κατανοώ τη διαφορετικότητα στην αντιμετώπιση όσων παραβιάζουν τους κανόνες. Ένας πολίτης που δεν φοράει μάσκα πληρώνει 150 ευρώ πρόστιμο, όταν την ίδια στιγμή βλέπουμε διάφορες μεγάλες ομάδες  πολιτών, που συγκεντρώνονται στις πλατείες και αλλού. Φτάσαμε σε πολύ καλά αποτελέσματα, επειδή πορευτήκαμε όλοι μαζί. Όλοι θέλουν τη ζωή τους πίσω, αλλά δεν θα τη φέρουν μέσω μιας πρόχειρης υπαίθριας συνάθροισης. Μπορεί μάλιστα να την απομακρύνει ακόμη περισσότερο αλλά  για να επανέλθουμε θα το καταφέρουμε όλοι μαζί.

Το δεύτερο, είναι η έκδηλη ανησυχία, που αρχίζει να υπάρχει πια από το τσουνάμι της οικονομικής ύφεσης. Δεν θέλω να σταθώ σε επιμέρους παρατηρήσεις. Ωστόσο, επειδή θεωρώ ότι η διεθνής και εγχώρια ύφεση λόγω της πανδημίας απαιτεί συνεννοήσεις, αυτές δεν μπορούν να υπάρχουν, αν δεν συζητάμε με πραγματικά δεδομένα. Τι εξυπηρετεί άραγε η επιμονή του Υπουργού Οικονομικών να μιλάει για ύφεση της τάξης του 4% όταν οι μετριότεροι υπολογισμοί αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει το διπλάσιο; Σε τι βοηθάει αυτή η επιμονή, όταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η Οικονομία μας θα συρρικνωθεί κατά 9,75% και η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 20%; Αυτό το παιχνίδι των αριθμών μου θυμίζει το 2009. Τότε που το έλλειμμα έτρεχε με 15% και η Κυβέρνηση της Ν.Δ το υπολόγιζε στο 4% ή άντε στο 6% . Και μετά ήρθε η χρεοκοπία…

Κανένα σχέδιο, καμία συστράτευση, δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν μιλήσουμε καθαρά, αν δεν χαραχθεί ένα πλαίσιο άμεσων κινήσεων στήριξης του Τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, κρίσιμων κλάδων, αν δεν προχωρήσουμε σε πολιτικές στήριξης της καινοτομίας, αν δεν προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις οι Τράπεζες, που συνεχίζουν να υπάρχουν, γιατί όλοι υποβληθήκαμε σε θυσίες, και αυτό πρέπει να τους γίνει αντιληπτό και να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη που τους αναλογεί, στηρίζοντας πραγματικά την ελληνική οικονομία.

Επανέρχομαι στο σημερινό νομοσχέδιο.

 Ορισμένες κοφτές παρατηρήσεις:

  1. Το Νομοσχέδιο αυτό επενδύει στην ασάφειακαι στο βόλεμα ημετέρων.
  2. Παραβλέπετε ότι ακόμα και μέσα στην πανδημία, τα αστυνομικά τμήματα γεμίζουν από αιτούντες άσυλο, ακόμα και ασυνόδευτους ανήλικους, με καμία τήρηση υγειονομικής δικλείδας.
  3. Τα δικαιώματα τους περιορίζονται, με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα να αμφισβητείται και να καταργείται σε κάποιες περιπτώσεις, παρά τις παρεμβάσεις της αρμόδιας Επιτρόπου κυρίας Γιόχανσον, ή των σχετικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
  4. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου έχουν φτάσει τις 105.000. Τον Οκτώβριο, ήταν 70.000. Μέσα σε έξι μήνες αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και εμφανίζεται ως κατόρθωμα η επαναπροώθηση μόλις 140 ανθρώπων σε όλο αυτό το διάστημα.
  5. Έχουμε δει μια κυβέρνηση που μας έχει κυριολεκτικά ζαλίσει από τις αλλαγές στον Μηχανισμό αντιμετώπισης. Αρχικά κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Άλλαζαν κάθε δύο τρεις βδομάδες συντονιστές. Επανασυστάθηκε το Υπουργείο τον Ιανουάριο 2020 και ακόμα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
  6.   Δημιουργείτε ένα ντε φάκτο “Υπουργείο Μετακλητών Υπαλλήλων”: Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις μετακλητών τόσο στο υπουργείο όσο και στις δομές. Το γαϊτανάκι των μετακλητών στο υπουργείο μετανάστευσης δεν έχει τέλος.
  7. Διαιωνίζει την αδιαφάνεια:Συνεχίζει και επεκτείνει την κάκιστη πρακτική με αδιαφανείς διαδικασίες σε σωρεία συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς. Πρακτικές που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που η ίδια η Νέα Δημοκρατία είχε καταδικάσει στο παρελθόν.
  8. Καθιερώνετε πλαίσιο που ενθαρρύνει την διαφθορά : Δημιουργείται ένας ειδικός λογαριασμός “απόρρητων κονδυλίων”για τις ανάγκες του Υπουργείου, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος των κονδυλιών αυτών και για ποιες χρήσεις προορίζονται. Θα πρέπει, να μας απαντήσετε, τι χρειάζεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τα μυστικά κονδύλια. Έχει, να κάνει με εισβολείς; Έχει, να κάνει με θέμα εθνικής ασφάλειας; Και τι εννοείτε όταν λέτε ότι τα απόρρητα κονδύλια θα δοθούν με διαφάνεια; Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.
  9. 9.    Τι σημαίνει πραγματικά για εσάς διοικητική κράτηση: «Δεν επιτυγχάνει, αποσυμφόρηση των νησιών, διαιωνίζοντας το δράμα κατοίκων και προσφύγων που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας. Είχε οριστεί ότι το ανώτατο όριο της κράτησης πρέπει να είναι έξι μήνες, το οποίο αφαιρέθηκε στη συνέχεια. Αυτό μπορεί να έχει συνέπεια έως 36 μήνες κράτησης ακόμα και για ευάλωτες ομάδες. Θα οδηγήσει σε καταδίκες της χώρας και σε εκρηκτικές καταστάσεις με γεμάτα κέντρα κράτησης και για τις τοπικές κοινωνίες. Πού και ποιον ωφελεί μια τέτοια εξέλιξη;

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε κάθε εθνική προσπάθεια.  Με αρχές και αξίες, πατριωτικές, ευρωπαϊκές, με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Με σεβασμό του Συντάγματος και των πολιτών. Της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που για εμάς στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής είναι ταυτοτικό, υπαρξιακό θέμα, εμείς άλλωστε κάναμε τις αντίστοιχες μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις με τον ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, το opengov και άλλα.

Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε, γιατί εδώ πρόκειται περί ενός εθνικού θέματος. Ενός θέματος, το οποίο έχει παραμέτρους απολύτως απροσδιόριστες και μπορεί να απειλήσει την ίδια την κυριαρχία της χώρας.

Για την αποσυμφόρηση και την εγκατάσταση στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς δομές, θα πρέπει να βαδίσουμε μαζί στον αγώνα αυτό. Για μια Ελλάδα, μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεκδικεί δυναμικά το ρόλο της στις συλλογικές αποφάσεις κι αλλαγές και απαιτεί σεβασμό και στήριξη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ως χώρα πρώτης υποδοχής που δέχεται δυσανάλογο βάρος και είχε μόλις βγει μετά από μία δεκαετή κρίση που πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες πολίτες.

Στη λογική, όμως, ενός «αερόσακου της Ευρώπης» που δεν σέβεται βασικές αρχές κι αξίες, με αποθήκες ψυχών και απέραντες φυλακές ανθρώπων, θα σταθούμε δυναμικά απέναντι.

Για τους παραπάνω λόγους, το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το παρόν Νομοσχέδιο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s