Δέσμευση του Υπουργού Διακαιοσύνης χθές στην Βουλή. Η ουσιαστική κριτική και οι εποικοδομητικές προτάσεις έφεραν αποτέλεσμα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ(ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτής Β2  Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής

 

Αθήνα,05/05/2020

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ουσιαστική κριτική και οι εποικοδομητικές προτάσεις έφεραν αποτέλεσμα

Δέσμευση Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα  σε  Νάντια Γιαννακοπούλου στην Βουλή:

«Η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας στις ειδικές διαδικασίες, δεν θα ισχύει αν δεν υπάρξει συναίνεση των διαδίκων, και αυτό με ισχύ έως τις 31/8/2020.»

Έντεκα προτάσεις για την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων κατάθεσε η Βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης προς το  Υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα «Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων δίχως κανένα μέτρο προστασίας αφήνει έκθετη μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας», τοποθετήθηκε η βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου,  η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Από την αρχή της πανδημίας και με την έναρξη αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, σας είχαμε επισημάνει τους κινδύνους και τα προβλήματα. Η  ανάγκη προφύλαξης υπαλλήλων, δικαστών, δικηγόρων και πολιτών από την διάδοση του κορωνοϊού έρχεται να προστεθεί στα πολλά και χρόνια προβλήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τα Δικαστήρια της  Χώρας, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία ανήκουν στους πλέον  πολυσύχναστους χώρους και μάλιστα  σε καθημερινή βάση, κάτι που καθιστά  αυξημένη την πιθανότητα εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19. Τους κινδύνους αυτούς επισημαίνουν τόσο δικαστές  – μέλη  της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και  η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.

Συνεπώς, βασική προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η διασφάλιση εκείνων των αναγκαίων υγειονομικών προϋποθέσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας στους δικαστικούς  χώρους. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό να ακολουθηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Στις προτάσεις που κατέθεσε για την επόμενη ημέρα λειτουργίας των δικαστηρίων, η βουλευτής μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πρότασή μας είναι η ενίσχυση του θεσμού e-justice, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που σήμερα εν μέσω COVID-19 καθίσταται όχι απλά αναγκαία, αλλά όρος φυσικής επιβίωσης και ευημερίας για την χώρα μας και για τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Στην εποχή της απαιτούμενης ασφάλειας της κοινωνικής απόστασης καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής δικογράφων και ψηφιακής κατάθεσης ή ανάληψης δικογραφιών.

Προς την κατεύθυνση αυτή και πάντα με κριτική άποψη και προτάσεις θέλω να σας θέσω υπόψιν τα εξής προβλήματα και τις εξής προτάσεις:

 1. Αναφέρατε κ. Υπουργέ, ότι από 1ης Ιουνίου θα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα. Γνωρίζετε πως έχουν 40 με 50 πινάκια ημερησίως.  Τι διαδικασία θα ακολουθηθεί; Σε ποιες αίθουσες και πώς θα εκδικάζονται;
 2. Στην τακτική διαδικασία υπάρχει τεράστιος συνωστισμός στις γραμματείες. Τι έχετε προβλέψει για αυτό;  Θα προχωρήσετε στην γενικότερη ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων;
 3. Στα υποθηκοφυλακεία, η επιτήρηση των μέτρων  αποστάσεων  από την αστυνομία και από εταιρείες security έχει οριστεί για διάστημα  ενός μήνα. Μετά τι θα κάνετε, καθώς η κατάσταση όπως φαίνεται, δεν θα έχει εξομαλυνθεί ακόμη;

Όλα αυτά είναι εύλογα ερωτήματα που δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και προς τούτο εμείς σας παραθέτουμε τις κάτωθι προτάσεις:

 1. Συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον τρόπο επαναλειτουργίας των όποιων διαδικασιών.
 2. Διατήρηση της αναστολής προθεσμιών, παραγραφών μέχρις της τελικής ομαλοποίησης όλης της κατάστασης,
 3. ΑΜΕΣΗ δημοσίευση ΟΛΩΝ των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων στο solon.
 4. Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης σε όλες τις διαδικασίες.
 5. Έκδοση αντιγράφου αποφάσεων με ψηφιακή υπογραφή, ομοίως με τα πιστοποιητικά.
 6. Διαμόρφωση των πινακίων με συγκεκριμένη ώρα ανά υπόθεση και με μικρό αριθμό υποθέσεων ανά πινάκιο.
 7. Οίκοθεν κλήση των διαδίκων σε όλες τις ματαιωθείσες υποθέσεις.
 8. Επέκταση του ωραρίου εξυπηρέτησης κοινού και δικηγόρων ΟΛΩΝ των υπηρεσιών σε όλο το εύρος του ωραρίου.

Οφείλουμε να ακούσουμε τα αιτήματα της εποχής μας, τόνισε η κ. Γιαννακοπούλου, και να μην μείνουμε προσκολλημένοι σε τακτικές του παρελθόντος».

Στην δευτερολογία της, η κα Γιαννακοπούλου δεν παρέλειψε να ερωτήσει τον Υπουργό και να του ζητήσει να δεσμευτεί σχετικά με την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στις ειδικές διαδικασίες, αναφέροντας:

«Ένα άλλο μείζον θέμα, το οποίο ανέκυψε όμως σήμερα και από την τοποθέτησή σας στην ενημέρωση του απογευματινού δελτίου και θέλω παρακαλώ να το διευκρινίσετε, καθώς δεν είναι σαφές, σχετικά με τις ανακοινώσεις και ουσιαστικά την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στις ειδικές διαδικασίες. Παρακαλώ, λοιπόν, πολύ να μας διευκρινίσετε πώς χωρίς να έχετε κάνει προηγούμενη διαβούλευση με κανέναν από τους αρμόδιους λειτουργούς της δικαιοσύνης, τους δικαστικούς, τους δικηγορικούς συλλόγους προχωρείτε σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας;».

Στο παραπάνω μείζον ερώτημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε, λέγοντας συγεκριμένα: «Εκφράσατε την ανησυχία για την κατάργηση προφορικής διαδικασίας στις ειδικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αν δεν υπάρξει συναίνεση των διαδίκων. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Κι αυτό είπαμε ότι ούτως ή άλλως θα ισχύει μόνο μέχρι τις 31/8/2020 και αν φυσικά συμφωνούν και οι δύο πλευρές, άλλως δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο.»

Ήταν μία σημαντική δέσμευση του Υπουργού, ιδιαίτερα σοβαρή για τον νομικό κόσμο της χώρας. Η πίεση, η κριτική και οι εποικοδομητικές προτάσεις φέρνουν αποτέλεσμα.

Αυτό φάνηκε και χθες με την παρέμβαση της Βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Ακολουθεί link στο  you tube από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτηση της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή:

https://youtu.be/lQIHoOrMPzk

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s