Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα: «Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, δίχως κανένα μέτρο προστασίας αφήνει έκθετη μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας»

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

  Κωνσταντίνα(Νάντια) Γιαννακοπούλου

 Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας

                                                                

                                                                                                                      Αθήνα, 27 Απριλίου  2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, δίχως κανένα μέτρο προστασίας αφήνει έκθετη μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας».

 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης απηύθυνε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου επισημαίνοντας πως «οι δικηγόροι και οι δικαστικοί αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που παρενέβη η πολιτεία και με κυβερνητική απόφαση ανεστάλη υποχρεωτικά η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του Κορωνοϊού. Η έστω και σταδιακή επάνοδος στην καθημερινότητα των επιβάλλει τη λήψη έκτακτων και αυξημένων μέτρων υγειονομικής προστασίας, ώστε οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού να μην πάνε χαμένες».

Συγκεκριμένα, η βουλευτής αναφέρει, πως «τα Δικαστήρια της  Χώρας, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία ανήκουν στους πλέον  πολυσύχναστους  χώρους. Το γεγονός  αυτό καθιστά  αυξημένη την πιθανότητα εμφάνισης του COVID-19  και την ευκολία διάδοσής του με πιθανό κίνδυνο για την κοινωνία αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι  μία επάνοδος στις δικαστικές αίθουσες όπως ανακοινώσατε, ακόμα και μέσω της σταδιακής λειτουργίας των δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών της Χώρας, θέτει  ολόκληρο το  σύστημα της Δικαιοσύνης σε διακινδύνευση».

Προς τούτο ερωτά «Ποια υγειονομικά προστατευτικά μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφαλή επαναλειτουργία  των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της Χώρας;

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων  προβλέπονται αλλαγές στη λειτουργία των δικαστηρίων, όπως τηλεδιασκέψεις, απλουστεύσεις διαδικασιών και άλλα;»

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  

«Κύριε Υπουργέ,

Η  παγκόσμια κοινότητα διέρχεται την πρωτοφανή κρίση  της αντιμετώπισης του  COVID-19. Οι δικηγόροι και οι δικαστικοί αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που παρενέβη η πολιτεία και με κυβερνητική απόφαση ανεστάλη υποχρεωτικά η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του Κορωνοϊού.

Εντούτοις η έστω και σταδιακή επάνοδος στην καθημερινότητα των επιβάλλει τη λήψη έκτακτων και αυξημένων μέτρων υγειονομικής προστασίας, ώστε οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού να μην πάνε χαμένες.

Ειδικότερα, τα Δικαστήρια της  Χώρας, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία ανήκουν στους πλέον  πολυσύχναστους  χώρους. Το αντικειμενικό αυτό γεγονός  καθιστά  αυξημένη την πιθανότητα εμφάνισης του COVID-19  και την ευκολία διάδοσής του με πιθανό κίνδυνο για την κοινωνία αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι  μία επάνοδος στις δικαστικές αίθουσες όπως ανακοινώσατε, ακόμα και μέσω της σταδιακής λειτουργίας των δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών της Χώρας, θέτει  ολόκληρο το  σύστημα της Δικαιοσύνης σε διακινδύνευση. Συνεπώς, βασική προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η διασφάλιση εκείνων των αναγκαίων υγειονομικών προϋποθέσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας στους δικαστικούς  χώρους και για την αποφυγή του συγχρωτισμού, με τρόπους που να επιφέρουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες  ως προς την λειτουργία της δικαιοσύνης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

1- Η απόφαση επαναλειτουργίας των δικαστηρίων με τον τρόπο που την υλοποιείτε ελήφθη μετά από πρόταση της επιτροπής των επιστημόνων και τι προϋποθέσεις έθετε μια τέτοια πρόταση τους; Ποια υγειονομικά προστατευτικά μέτρα έχετε λάβει ή θα λάβετε για την ασφαλή επαναλειτουργία  των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της Χώρας και για την περιφρούρηση της υγείας των δικαστικών υπαλλήλων, των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και όλων των πολιτών στους χώρους των Δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων;

2- Με βάση τη συνολική εμπειρία που έχει αποκτηθεί μελετώνται ή σχεδιάζονται γενικότερα μέτρα διασφάλισης της υγείας των πολιτών με αλλαγές στη λειτουργία των δικαστηρίων, όπως τηλεδιασκέψεις, απλουστεύσεις διαδικασιών και άλλα;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s