Δήλωση μου στο άρθρο για το ψηφιακό Κίνημα Αλλαγής στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Ο «e-πρωινός καφές» στην Χαριλάου Τρικούπη

ΤΟ… ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Λόγω κορονοϊού αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία: τηλεδιασκέψεις, online briefing και συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το σαλόνι του σπιτιού.

Ως ευκαιρία για να μετατραπούν σε πραγματικά ψηφιακά κόμματα κατά τα πρότυπα του εξωτερικού βλέπουν βουλευτές και κομματικά στελέχη των ελληνικών κομμάτων την υγειονομική κρίση. Και μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έκλεισε όλους τους Έλληνες σπίτι μεταξύ αυτών αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, δημάρχους και πολλούς άλλους, δρομολόγησε αναγκαστικά την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, με τα άλματα που έγιναν σε επίπεδο ψηφιακής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο ελληνικό δημόσιο και σε επίπεδο κομματικών επιτελείων σημειώθηκε πρόοδος, αφού η αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων αποτέλεσε για πολλούς μονόδρομο. Τη θέση των κλειστών κομματικών γραφείων όπου κομματικοί παράγοντες κάθονται γύρω από ένα τραπέζι συνεδριάσεων χαράσσοντας τη γραμμή και τη θέση του κόμματος για τα ζητήματα της επικαιρότητας, πήραν τα tablets και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με κάμερα, ενώ ο συνηθισμένος «πρωινός καφές» των αρχηγών με τους στενούς τους συνεργάτες έδωσε τη θέση του σε κατάλληλα λογισμικά, με τους συμμετέχοντες σε αυτόν να πίνουν τον καφέ τους στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Κίνημα Αλλαγής, όπως αναφέρουν στη ΜτΚ βουλευτές και στελέχη του, το οποίο από την έναρξη της πανδημίας και της επιβολής περιοριστικών αναζήτησε τρόπους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία του κόμματος, να εξακολουθήσει να συνεδριάζει τακτικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να συν διαμορφώνουν τα μέλη της τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και να μην χαθεί η επικοινωνία με τους ψηφοφόρους, όπως λένε χαρακτηριστικά. Τις τελευταίες εβδομάδες λοιπόν, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δεν βρίσκεται στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά στο γραφείο του σπιτιού της, πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις καθημερινά με εκπροσώπους φορέων και εμφανίζεται μέσω Skype σε τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.

 

Μετατροπή σε ψηφιακό κόμμα

Βουλευτές και κομματικοί παράγοντες του ΚΙΝΑΛ μιλούν στη «ΜτΚ» και εκτιμούν πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα πιο διαδραστική και στην μετά-κορονοϊό εποχή.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Δημήτρης Μάντζος αναφέρει πως «η πανδημία άλλαξε πολλά στην καθημερινότητα όλων. Η φυσική απόσταση έκανε πιο επιτακτική την αξιοποίηση της τεχνολογίας για άμεση και διαδραστική επαφή. Σε αυτό το περιβάλλον, το Κίνημα Αλλαγής λειτουργεί ήδη ως «ψηφιακό κόμμα», με τρόπο οργανωμένο και συνεκτικό. Η πρόεδρος έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά  τηλεδιασκέψεων με πολίτες, κοινωνικούς εταίρους και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Τη Μεγάλη Δευτέρα έγινε σε εξαιρετικό κλίμα η πρώτη τηλε-συνεδρίαση της Κ.Ο. Το ίδιο συνέβη και στο Πολιτικό Συμβούλιο» και εξηγεί: «Διατηρούμε ζωντανή την παραγωγή ιδεών, ειδικά σήμερα που αυτές είναι ακόμη περισσότερο  αναγκαίες. Σύμφωνοι, το’ψηφιακό κόμμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή έκφραση της πολιτικής. Κρατά όμως παραγωγική την κομματική λειτουργία. Διευκολύνει τη διαβούλευση και τη διαμόρφωση πολιτικής. Ενισχύει τη δημοκρατία. Την κάνει πιο ανοικτή πιο περιληπτική. Ενισχύει και μεταδίδει την εξωστρέφεια Μας φέρνει όλους πιο κοντά».

Μεταξύ των καινοτομιών που αναπτύχθηκαν αυτή την περίοδο περιλαμβάνεται και το διαδικτυακό briefing, δηλαδή η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη και τον γραμματέα Επικοινωνίας, Παναγιώτη Βλάχο. «Μέχρι πρόσφατα, η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών αφορούσε κυρίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την ψυχαγωγία και τις καταναλωτικές μας συνθήκες. Στην εποχή του κορονοϊού όμως -και κυρίως αυτής που θα τον διαδεχθεί- η αξιοποίησή της είναι μονόδρομος και για το Δημόσιο, τις συλλογικότητες και φυσικά, τα κόμματα. Το κόμμα μας ήταν πάντα πρωτοπόρο: ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, opengov, Διαύγεια, ηλ. συνταγογράφηση, πύλη Ερμής και άλλα» λέει. Και συνεχίζει ο κ. Βλάχος: «σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα: ψηφιακές συνεδριάσεις οργάνων, τηλεδιασκέψεις τομέων πολιτικής και της κοινοβουλευτικής ομάδας, οπτικοποίηση της επικοινωνίας και έμφαση στα social media, μίνι καμπάνιες με βίντεο, ενώ στην πορεία για τη συνδιάσκεψή μας, ετοιμάζεται ειδική πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να συζητήσουμε με τους πολίτες τον ιδεολογικό και προγραμματικό μας προσανατολισμό.»

 

Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις

Στην εποχή της ψηφιακής και της ρομποτικής επανάστασης τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν τις επιταγές των καιρών, σημειώνει από την πλευρά της, η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου. Δηλώνει δε ενθουσιασμένη από την διαδικασία. «Ένας νέος κόσμος αποκαλύφτηκε και μαζί του ένα ερώτημα: Μα αφού πολλά μπορούν να γίνουν με τηλεδιασκέψεις, γιατί δεν τα αξιοποιούσαμε; Η πρόκληση είναι πια μπροστά μας. Όργανα του  Κινήματος Αλλαγής μπορούν να συσκέπτονται ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε. Η διαβούλευση μπορεί να γίνεται αδιάκοπα. Οι αποφάσεις μπορούν
-μετά τον απαραίτητο διάλογο- να λαμβάνονται με ψηφιακή ψηφοφορία» αναφέρει. Σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου όλα τριγύρω αλλάζουν και είναι επιτακτικό να ακολουθήσουμε στον ίδιο ρυθμό. οικοδομώντας ένα κόμμα πιο ανοικτό, με πιο απλές και σύγχρονες λειτουργίες».

«Οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα επιδρούν πλέον θετικά και στον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων» λέει ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας. «Πόσω μάλλον τώρα που οι νέες συνθήκες της καθημερινότητας, μας υποχρεώνουν να ξεχάσουμε τις προσωπικές επαφές, για αρκετό χρονικό διάστημα όπως φαίνεται και να προσπαθήσουμε να εφεύρουμε νέους ψηφιακούς τρόπους ώστε ο κόσμος να μη σταματήσει να μας νιώθει κοντά του, να μη σταματήσει να μας εκδηλώνει τις ανησυχίες και τις απόψεις του, να μη σταματήσει να παρακολουθεί τη δραστηριότητά μας» συμπληρώνει.

«Το ψηφιακό Κίνημα Αλλαγής ήρθε για να μείνει» τονίζει από την πλευρά του, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης. «Πρέπει να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου είχαν καινοτομήσει ήδη από το 2005, δημιουργώντας το ανοιχτό κόμμα και τη συμμετοχική δημοκρατία μέσα από το διαδίκτυο. Ήμασταν πάντα στην πρωτοπορία της ψηφιακής διαβούλευσης» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» και συμπληρώνει: «η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, αλλά
αυτή τη στιγμή βοηθά και αξιοποιείται στο έπακρο από το ψηφιακό Κίνημα Αλλαγής που ήρθε για να μείνει» καταλήγει ο κ. Αρβανιτίδης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s