Μήνυμα Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγης Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της επιβολής της χούντας των Συνταγματαρχών
Πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια από την επιβολή της χούντας των Συνταγματαρχών, που οδήγησε στην προδοσία του διαμελισμού της Κύπρου, έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε να σβήσει από την Ιστορική Μνήμη τι σημαίνει Δικτατορία, κατάλυση ελευθεριών, κατάλυση της Δημοκρατίας, χτύπημα της ελευθεροτυπίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι χρέος μας πριν απ΄όλα απέναντι στους νέους ανθρώπους, που η Ιστορική απόσταση επιτρέπει, κάποιες φορές, να θολώνει η εικόνα και το μήνυμα και να αφήνονται περιθώρια ιστορικών παραχαράξεων, ακόμη και προώθησης απόψεων και πρακτικών που χτυπούν, που πλήττουν τη Δημοκρατία μας.
Από την πτώση της χούντας το 1974, ζούμε την πιο μακρόχρονη περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας στην Ιστορία της χώρας μας. Σ΄αυτά τα χρόνια η χώρα γνώρισε εδραίωση της Δημοκρατίας και των θεσμών, κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων μας, απέκτησε φωνή και κύρος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, γνώρισε ευμάρεια. Ακόμη και στη δεκαετία της κρίσης και των Μνημονίων, η Ελλάδα συμπεριλαμβανόταν στις 35 καλύτερες Οικονομίες του Πλανήτη. Ζούμε πια σε μια εδραιωμένη, ισχυρή Δημοκρατία που δοκιμάστηκε αυτά τα χρόνια και έδειξε τις αντοχές της.
Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Το Κράτος Δικαίου είναι ισχυρό. Χρειάζεται, ωστόσο, εμβάθυνση, ενδυνάμωση των θεσμών μας, κάθαρση και αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης, που επλήγη, απάντηση απέναντι σε νέες προκλήσεις (π.χ προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων κ.ά ), εμπέδωση της απλής αλήθειας ότι δεν υφίσταται Δημοκρατία χωρίς κανόνες και σεβασμός της νομιμότητας από όλους.
Το τελευταίο διάστημα ήταν ελπιδοφόρο. Φάνηκε ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην παραβίαση των συνόρων μας, απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Φάνηκε μία πανεθνική συσπείρωση, που θα πρέπει να διατηρηθεί και όταν η χώρα θα αντιμετωπίζει τη μεγάλη ύφεση, που έρχεται. Γιατί Δημοκρατία σημαίνει και συνεννόηση, ενεργό λαό, ισχυρούς θεσμούς, άμεμπτη Δικαιοσύνη, ισότιμη επιβάρυνση όλων στα δύσκολα, όπως και ισότιμη συμμετοχή στα οφέλη στις καλές περιόδους.
Βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα εποχή. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η Δημοκρατία ισχυροποιείται, όταν εδράζεται και σε μια Εθνική Συμφωνία για το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, το νέο Παραγωγικό Μοντέλο, το νέο πλαίσιο παραπέρα ελευθεριών και δικαιωμάτων, που είναι απαραίτητα.
Είμαι αισιόδοξη.