ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ(ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής
Αθήνα,27/02/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τοποθετήθηκε η βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας πως Το Ασφαλιστικό είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα. Η βιωσιμότητά του στην Ελλάδα της κρίσης και στην περίοδο της προσπάθειας εισόδου σε μια νέα φάση Ανάπτυξης δεν είναι εξασφαλισμένη. Σήμερα, είναι όσο ποτέ απαραίτητος ο Εθνικός Διάλογος για μια πραγματική μεταρρύθμιση. Δεν γίνεται να σχεδιάσεις βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς σύνδεση με την Ανάπτυξη, χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού και χωρίς νέους Πόρους που θα αποκαταστήσουν την δικαιοσύνη, και θα διασφαλίσουν το μέλλον.»
Σύμφωνα με τη βουλευτή Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας «Το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο όχι απλώς οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά ακόμη χειρότερα, δεν εγγυάται το μέλλον της νέας γενιάς. -Το νέο ασφαλιστικό διατηρεί ουσιαστικά τις αδικίες που δημιούργησε ο Νόμος Κατρούγκαλου, για τους οικονομικά ασθενέστερους, για τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, για τους ομογενείς από την Αλβανία και τον Πόντο.
-για τα αγροτικά εισοδήματα που τα περικόπτει οριζόντια κατά 30%
-Απομακρύνει κάθε προοπτική καταβολής 13ης κανονικής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
-Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα είναι αναγκαία αλλαγή. Είχαμε αναδείξει ότι η σύνδεση του Νόμου Κατρούγκαλου δημιουργεί κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή».
Τέλος, η βουλευτής κα Γιαννακοπούλου επεσήμανε πως «Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, εννοούμε προτάσεις που προσεγγίζουν τον πολίτη, που σέβονται τους κόπους των συνταξιούχων. Εννοούμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και εφάρμοσε και δεν στηρίχθηκαν ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, έχοντας υπογραμμίσει την ανεπάρκεια του, αλλά και λόγω της αναγκαιότητας η χώρα να υιοθετήσει μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ισχυρή και κοινωνικά ευαίσθητη.
Γι αυτό καταθέσαμε τροπολογία, οπού ζητούμε με συγκεκριμένες προτάσεις την άρση όλων των αδικιών των προηγούμενων ετών.
Μόνο με τέτοιους όρους μπορούμε να μιλάμε για ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Μόνο σε τέτοιες βάσεις θα μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε»
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε άλλο ένα δαιδαλώδες νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
Ένα ακόμα νομοσχέδιο με το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα εκπλήρωνε τις μεγάλες προσδοκίες, που η ίδια είχε καλλιεργήσει προεκλογικά.
Πριν ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως ο Νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί, και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Η πραγματικότητα τον διαψεύδει, καθώς εμφανώς το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά εξαντλείται σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, υιοθετεί σαν βάση τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου και δυστυχώς δεν οδηγεί στην δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.
Περιμέναμε μια ουσιαστική Μεταρρύθμιση, αλλά δεν την βλέπουμε δυστυχώς.
Μεταρρύθμιση στη παρούσα φάση θα ήταν τουλάχιστον:
– Να τονώσεις την ανταποδοτικότητα ως κίνητρο ασφάλισης, κάτι που σημαίνει περισσότερα έσοδα λόγω των εισφορών
– Να ανοίξουμε τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και αυτό δεν σημαίνει να ανοίξεις την ιδιωτική ασφάλιση. Αναφέρομαι στην επαγγελματική ασφάλιση, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν ενισχυμένα επαγγελματικά Ταμεία που κάνουν και επενδύσεις.
Εμείς διαφωνήσαμε και διαφωνούμε κάθετα με την Πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε να κάνει ένα ασφαλιστικό βασισμένο σε προνοιακού χαρακτήρα εισφορές. Ένα Ασφαλιστικό που προωθούσε τελικά την ισοπέδωση.
Έχω την αίσθηση ότι η ΝΔ βασίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Συρρικνώνει και ενοποιεί ουσιαστικά ένα Ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης, για να ανοίξει καθαρά τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση και όχι στην λογική των Επαγγελματικών Ταμείων, αλλά της ατομικής επίλυσης της Ασφάλισης του καθένα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Ασφαλιστικό είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα. Η βιωσιμότητά του στην Ελλάδα της κρίσης και στην περίοδο της προσπάθειας εισόδου σε μια νέα φάση Ανάπτυξης δεν είναι εξασφαλισμένη.
Σ΄αυτή την χώρα των 2.550.000 συνταξιούχων, όπου η αναλογία συνταξιούχων βρίσκεται περίπου στο 1:1, υπάρχει ο κίνδυνος να μην βλέπουμε τις αποδοχές, το ποσοστό ανεργίας, το μέλλον των νέων ανθρώπων.
Σήμερα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο στα συνταξιοδοτικά συστήματα δεν κυριαρχεί το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ισότητας μεταξύ των γενεών, της αναλογικότητας, της εγγύησης επαρκών συνταξιοδοτικών συστημάτων, της συγκρότησης ενός κοινωνικού κράτους ως μέρους της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής που θα επιτρέπει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και ταυτόχρονα θα αποτρέπει τη φτώχεια του συνταξιοδοτικού πληθυσμού.
Σήμερα, είναι όσο ποτέ απαραίτητος ο Εθνικός Διάλογος για μια πραγματική μεταρρύθμιση. Δεν γίνεται να σχεδιάσεις βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς σύνδεση με την Ανάπτυξη, χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού και χωρίς νέους Πόρους που θα αποκαταστήσουν την δικαιοσύνη, και θα διασφαλίσουν το μέλλον.
Το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο όχι απλώς οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά ακόμη χειρότερα, δεν εγγυάται το μέλλον της νέας γενιάς. Ενδεικτικά αναφέρω τα μελανά σημεία του νέου Ασφαλιστικού.
– Το νέο ασφαλιστικό διατηρεί ουσιαστικά τις αδικίες που δημιούργησε ο Νόμος Κατρούγκαλου, για τους οικονομικά ασθενέστερους, για τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, για τους ομογενείς από την Αλβανία και τον Πόντο.
-για τα αγροτικά εισοδήματα που τα περικόπτει οριζόντια κατά 30%
-Απομακρύνει κάθε προοπτική καταβολής 13ης κανονικής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
-Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα είναι αναγκαία αλλαγή. Είχαμε αναδείξει ότι η σύνδεση του Νόμου Κατρούγκαλου δημιουργεί κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Όμως πρέπει να μην εγκλωβίζονται όλοι σε μια και μόνο υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία. Ιδιαίτερα για τους επιχειρηματίες πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες κατηγορίες, ώστε να μη φθάνουμε στο σημείο να πληρώνουν μικρότερες εισφορές από εκείνες των μισθωτών που απασχολούν.
Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Νόμος Βρούτση και ο Νόμος Κατρούγκαλου βασίζονται στην ίδια λογική και φιλοσοφία και διορθώνονται απλώς οι διατάξεις για τις οποίες έχει αποφανθεί το ΣτΕ!
Πώς λοιπόν μπορεί το νέο ασφαλιστικό να προαναγγέλλεται ως οιωνός ανάπτυξης;
Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, εννοούμε προτάσεις που προσεγγίζουν τον πολίτη, που σέβονται τους κόπους των συνταξιούχων. Εννοούμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και εφάρμοσε και δεν στηρίχθηκαν ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέρω:
-Το ΕΚΑΣ (1996), που κάλυψε τις ανάγκες για 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία.
-Η σύσταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (το 2002).
-Τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (2011) και το διαχωρισμό του κλάδου σύνταξης από τους κλάδους υγείας.
-Τα ΚΕ.Π.Α. (2011), με τα οποία εξασφαλίστηκε η ενιαία υγειονομική κρίση στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας όλων των ασφαλισμένων.
-Το Ασφαλιστικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Πουθενά στο νομοσχέδιό σας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εύρεση νέων πόρων για την ενίσχυση του ασφαλιστικού.
Τελικά ενδιαφέρεται κανείς για τη νέα γενιά; Όλοι οι νόμοι της μνημονιακής περιόδου προσπαθώντας να μην υπάρχουν πιο σκληρά μέτρα κατά των σημερινών εργαζομένων και των συνταξιούχων λειτουργούσαν σαν να δανείζονται από το μέλλον. Γι αυτούς τους ανθρώπους τι κάνουμε;
Η σωστή ασφαλιστική μεταρρύθμιση έρχεται με μακροχρόνια σχέδια βασισμένα σε αναπτυξιακό πλάνο της νέας γενιάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε ένα εθνικό διάλογο για μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ στο σύστημα και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στους συνταξιούχους και για να εγγυηθούμε στους νέους ανθρώπους ότι μεριμνούμε ώστε να έχουν και αυτοί ανάλογα δικαιώματα στο τέλος του εργασιακού τους βίου.
Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, έχοντας υπογραμμίσει την ανεπάρκεια του, αλλά και λόγω της αναγκαιότητας η χώρα να υιοθετήσει μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ισχυρή και κοινωνικά ευαίσθητη.
Γι αυτό καταθέσαμε τροπολογία, οπού ζητούμε με συγκεκριμένες προτάσεις την άρση όλων των αδικιών των προηγούμενων ετών.
Μόνο με τέτοιους όρους μπορούμε να μιλάμε για ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Μόνο σε τέτοιες βάσεις θα μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε.
Ευχαριστώ πολύ».
Ακολουθεί λινκ στο you tube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου: