Άλυτο το κτιριακό ζήτημα των σχολείων της Δυτικής Αθήνας που επλήγησαν από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

  Κωνσταντίνα(Νάντια) Γιαννακοπούλου

 Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας

 

                                                              

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου  2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Άλυτο το κτιριακό ζήτημα των σχολείων της Δυτικής Αθήνας που επλήγησαν από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019».

 

Με τοποθέτησή της επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου επισημαίνει πως παραμένει άλυτο το κτιριακό ζήτημα των σεισμόπληκτων σχολείων στη Δυτική Αθήνα, αλλά κυρίως στο Αιγάλεω όπου οι κάτοικοι βιώνουν πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω των μετεγκαταστάσεων πολλών σχολείων, που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο πρόγραμμα των μαθητών και των οικογενειών τους.

 

Η βουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα, πως «Η Ένωση των Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αιγάλεω και οι Σύλλογοι Γονέων διαμαρτυρήθηκαν πολλάκις για την απουσία επίσημης ενημέρωσης από την Πολιτεία σχετικά με την κατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων, για τις πιθανές λύσεις κάλυψης των σχολικών αναγκών των παιδιών τους και την οριστική διευθέτηση του κτηριακού ζητήματος αυτών των σχολείων. Ωστόσο, οι προσωρινές μεταστεγάσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και μόνο ως προσωρινές λύσεις ανάγκης λειτουργούν με ανοχή από όλους».

Ο Υφυπουργός κος Λιβάνιος ανέφερε το εξής : «στην περίπτωση στο Αιγάλεω δόθηκε μια προσωρινή λύση αναγκαστικά, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία, κάτι το οποίο προφανώς διατάραξε την καθημερινότητά τους, γιατί έπρεπε να μεταφερθούν σε κάποια άλλα σχολεία. Ευτυχώς το πρόβλημα έχει λυθεί ως ένα σημείο, όσον αφορά τις βάρδιες. Είμαστε πλέον σε πρωινή βάρδια το οποίο είναι σημαντικό. Το δεύτερο είναι η οριστική αποκατάσταση.

Δυστυχώς, όσον αφορά τα σχολεία δεν μπορούμε σε μια μέρα να βάλουμε ένα καινούργιο κτίριο, να γίνουν όλες οι αποκαταστάσεις. Απαιτούν κάποια από αυτά τα τέσσερα σχολεία και μελέτες και εξειδικευμένες μελέτες στατικότητας κυρίως. Ο Δήμος Αιγάλεω μας έχει ενημερώσει ότι πράγματι έχει προκηρύξει στην προκήρυξη των μελετών, προκειμένου οι μελετητές να καθορίσουν τα τεύχη προδιαγραφών και αμέσως μετά θα προχωρήσουν στη δημοπράτηση του έργου.

Εικάζω –και σύμφωνα με την αναφορά που μας κάνει ο δήμος Αιγάλεω- ότι θα απαιτηθούν περίπου δεκαπέντε μήνες για να ολοκληρωθούν τα έργα στα τέσσερα αυτά σχολεία.

Αυτό εναπόκειται πλέον και στον εργολάβο αν μπορεί να επισπεύσει όσο το δυνατόν τις εργασίες. Δυστυχώς ένα από τα σχολεία είναι αρκετά παλιό. Είναι πάνω από εξηνταετία πλέον, οπότε πρέπει να δούμε και κάποια άλλη λύση. Πιθανόν να χρειαστεί και μία ριζική ανακατασκευή ώστε να μην αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον».

 

Η βουλευτής κα Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσεισμικού ελέγχου των σχολείων. Επιπρόσθετα η βουλευτής τόνισε ότι οι συνέργειες και οι συναρμοδιότητες για τις σχολικές εγκαταστάσεις μεταξύ διαφορετικών Υπουργείων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν γίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις αλλά πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός που θα οδηγεί σε άμεσο αποτέλεσμα. Τέλος εξέφρασε τον φόβο της ότι οι προσωρινές λύσεις μετεστεγάσεων μπορεί να αποδειχθούν «πιο μόνιμες» από το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Υφυπουργός.

 

Ο Υφυπουργός κος Λιβάνιος από πλευράς του, στην δευτερολογία του, επεσήμανε πως αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα που υφίστανται τα σχολεία της Δυτικής Αθήνας, που επλήγησαν από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου, και διαβεβαίωσε την κα Γιαννακοπούλου για την υλοποίηση αποκατάστασης των κτιριακών ζημιών των πληγέντων σχολείων. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε πως «Όσον αφορά την πρόληψη συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολείων. Θα βρούμε έναν τρόπο χρηματοδότησης να μην επιβαρυνθούν το κόστος οι δήμοι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και η ΚΤΥΠ με τις δυνατότητες που έχει προσπαθεί να συμβάλει. Ευτυχώς ο σεισμός έγινε τον Ιούλιο που δεν λειτουργούσαν τα σχολεία. Μας διευκόλυνε άμεσα να γίνουν αυτοψίες να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα το οποίο έχει κεντρικό ζητούμενο το ζήτημα της σχολικής στέγης. Η δημόσια παιδεία είναι μία από τις πλέον κεντρικές υποχρεώσεις της πολιτείας. Δεν συζητάται το θέμα και πρέπει να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, ώστε να είναι αποδοτικότερο και το περιβάλλον στο οποίο διδάσκονται οι μαθητές.

 

Θα διαπιστώσουμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τα σχολεία τα οποία είναι πολύ μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν τις αντισεισμικές προδιαγραφές που χρειάζονται για το μέλλον. Πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός ο οποίος θα έχει τουλάχιστον έναν ορίζοντα δεκαετίας για ανίχνευση των μαθησιακών αναγκών και των αιθουσών. Μπορούμε να κάνουμε μια προβολή στο μέλλον και να δούμε ότι σε τέσσερα χρόνια το παιδί που γεννιέται σήμερα θα πάει στην προσχολική αγωγή.»

 

Αναλυτικά το κείμενο της τοποθέτησης της Βουλευτού και η απάντηση του Υφυπουργού επί της επίκαιρης  ερώτησης έχει ως εξής:  

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στον πρόβλημα των σεισμόπληκτων σχολείων στη δυτική Αθήνα και κυρίως και ειδικά στο Αιγάλεω που δυστυχώς από τον Ιούλιο του 2019 παραμένει ανεπίλυτο. Μέχρι στιγμής αναγκαστικά έχει επιλεγεί η λύση των μετεγκαταστάσεων των πληγέντων σχολείων σε άλλα, κάτι το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αναστάτωση στη ζωή και των μαθητών και των οικογενειών τους.

Σας έχω ενοχλήσει γι’ αυτό το ζήτημα με σειρά από αναφορές μου, τόσο εγώ όσο και άλλοι Βουλευτές από άλλα κόμματα -και αυτή είναι η αλήθεια-, γιατί είναι ένα μείζον θέμα, στο οποίο δυστυχώς τόσους μήνες μετά, δεν βλέπουμε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής του, μια -αν θέλετε- συνέργεια όλων των αρμόδιων Υπουργείων και όλων των αρμοδίων φορέων. Εκεί πέρα νομίζω –και θα εστιάσω- ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι ζήτημα δικό σας, του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση, είναι θέμα της ΚΤΥΠ, είναι θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα του ΕΣΠΑ, είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας και τελικά δεν είναι θέμα κανενός. Εδώ πέρα αναδεικνύεται -αν θέλετε- το μείζον θέμα της παθογένειας που υπάρχει στην ελληνική δημόσια διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα.

Περιμένουμε, λοιπόν, να ακούσουμε από εσάς ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου, ποιο είναι το σχέδιο συνολικά της Κυβέρνησης, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Γνωρίζετε ποια είναι τα θέματα. Δεν θα μπω απλά στο θέμα του πρώτου σχολείου ή στο θέμα του έβδομου σχολείου ή του 17ου Δημοτικού ή των Νηπιαγωγείων ή ακόμα και του ειδικού σχολείου το οποίο έχει μεταφερθεί στο 15ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο έχει επίσης σοβαρά προβλήματα και αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα του ειδικού σχολείου.

Άρα, κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε ότι αυτή δεν είναι λύση η οποία έχει προταθεί, «λύση κανονικότητας» όπως μας είχε πει ο κύριος Πρωθυπουργός προεκλογικά, ότι θα μπούμε σε συνθήκες κανονικότητας. Δεν είναι λύση κανονικότητας τόσους μήνες μετά να συνεχίζουμε να είμαστε σε προσωρινές λύσεις, μετεγκαταστάσεις, να μην υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο, να μην υπάρχει μια ανάληψη ευθύνης, αλλά δυστυχώς οι αρμοδιότητες να είναι σε πολλά Υπουργεία μαζί και να μην γνωρίζει η μαθητιώσα κοινότητα, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι οικογένειες των παιδιών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία, τι μέλλει γενέσθαι συγκεκριμένα από την πολιτεία.

Περιμένουμε, λοιπόν, να ακούσουμε ποια είναι η θέση σας, ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα και να σας ζητήσουμε να συνδράμετε ουσιαστικά στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που πλήττει την καθημερινότητα σε μια δύσκολη γειτονιά της δυτικής Αθήνας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενη επίκαιρη για το συγκεκριμένο θέμα. Να δούμε λιγάκι τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως είναι. Για την ακρίβεια, η ερώτηση που μνημονεύετε στην ερώτησή σας είχε απευθυνθεί στο Υπουργείο Υποδομών και στο Παιδείας. Δεν είχε απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η συγκεκριμένη. Το λέω αυτό για να μην υπάρχει καμία σκιά ότι δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σεισμός του Ιουλίου πράγματι δημιούργησε πρόβλημα και μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές κυρίως της δυτικής Αθήνας και της δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα ένας αριθμός σχολείων να κριθούν σε πρώτη φάση ακατάλληλα, τα οποία μπόρεσαν να διορθωθούν με μερικές απλές -αν θέλετε- εργασίες επισκευών και υπήρχαν σχόλια, εν προκειμένω τα τέσσερα στον Δήμο Αιγάλεω τα οποία χρειάζονται περισσότερη και μεγαλύτερη προσοχή για να γίνει σωστή αποκατάσταση και όχι μερεμέτια τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και των παιδιών, των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, σε συνεργασία και με όλους τους δήμους προσπαθήσαμε, όπου υπήρχε αίτημα για αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό, να το χρηματοδοτήσουμε από το πρόγραμμα που έχουμε για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Όλοι οι άλλοι δήμοι είμαστε δίπλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ειδικά, λοιπόν, στην περίπτωση στο Αιγάλεω έχουμε την εξής κατάσταση: Πράγματι δόθηκε μια προσωρινή λύση αναγκαστικά, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία, κάτι το οποίο -όπως είναι λογικό- προφανώς διατάραξε την καθημερινότητά τους, γιατί έπρεπε να μεταφερθούν σε κάποια άλλα σχολεία. Ευτυχώς το πρόβλημα έχει λυθεί ως ένα σημείο, όσον αφορά τις βάρδιες. Είμαστε πλέον σε πρωινή βάρδια το οποίο είναι σημαντικό. Το δεύτερο είναι η οριστική αποκατάσταση.

Δυστυχώς, όσον αφορά τα σχολεία δεν μπορούμε σε μια μέρα να βάλουμε ένα καινούργιο κτίριο, να γίνουν όλες οι αποκαταστάσεις. Απαιτούν κάποια από αυτά τα τέσσερα σχολεία και μελέτες και εξειδικευμένες μελέτες στατικότητας κυρίως. Ο Δήμος Αιγάλεω μας έχει ενημερώσει ότι πράγματι έχει προκηρύξει στην προκήρυξη των μελετών, προκειμένου οι μελετητές να καθορίσουν τα τεύχη προδιαγραφών και αμέσως μετά θα προχωρήσουν στη δημοπράτηση του έργου.

Εικάζω –και σύμφωνα με την αναφορά που μας κάνει ο δήμος Αιγάλεω- ότι θα απαιτηθούν περίπου δεκαπέντε μήνες για να ολοκληρωθούν τα έργα στα τέσσερα αυτά σχολεία.

Αυτό εναπόκειται πλέον και στον εργολάβο αν μπορεί να επισπεύσει όσο το δυνατόν τις εργασίες. Θα επανέλθω και στη δευτερολογία. Δυστυχώς ένα από τα σχολεία είναι αρκετά παλιό. Είναι πάνω από εξηνταετία πλέον, οπότε πρέπει να δούμε και κάποια άλλη λύση. Πιθανόν να χρειαστεί και μία ριζική ανακατασκευή ώστε να μην αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον.

Δυστυχώς όλα αυτά χρειάζονται ένα χρόνο. Δεν είναι εύκολο να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Προφανώς κατανοούμε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις οικογένειες και τους μαθητές τους ίδιους από την αλλαγή που έχει συμβεί. Είναι προσωρινή. Θα απαιτηθεί όμως ένας χρόνος για να λυθεί.

Ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά τα ζητήματα σίγουρα δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όμως, πρέπει να σας μεταφέρω την πολύ μεγάλη αγωνία την οποία έχουν τόσοι οι γονείς όσο και οι μαθητές, ότι μία προσωρινή λύση οδηγείται σιγά-σιγά στο να γίνει μόνιμη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα το οποίο μας λέτε θα έρθει και η νέα σχολική χρονιά και ακόμη θα είμαστε σε προσωρινές λύσεις. Όλα αυτά εάν και εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο λέει και στο οποίο έχει δεσμευτεί ο εργολάβος ο οποίος έχει αναλάβει τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αφενός χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός ανάμεσα σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Δυστυχώς και εκεί τρώγεται και έχει φαγωθεί ένα πολύ σοβαρό χρονικό διάστημα. Επίσης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι και πολύ μεγάλη η ευθύνη της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά στην πρόληψη συγκεκριμένων καταστάσεων. Δηλαδή, ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων ή αν θέλετε ο έλεγχος της στατικότητας, το πόσο σύγχρονα ή όχι είναι, των υποδομών, είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο σε συνέργεια και συντονισμό με τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία, όπως επίσης και με την αυτοδιοίκηση και με όλες τις αρμόδιες δομές. Είναι κάτι που πρέπει να το κάνετε προκειμένου να μην οδηγούμαστε με σχετικά μικρούς σεισμούς σε τέτοιου είδους καθυστερήσεις και σε τέτοιου είδους προσωρινές λύσεις οι οποίες δημιουργούν πολύ σοβαρά ζητήματα.

Υπάρχει, λοιπόν το θέμα του τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Υπάρχει και το ζήτημα του τι κάνουμε για να προλαμβάνουμε αυτά τα φαινόμενα. Και επειδή η δημόσια παιδεία είναι ένα μείζον αγαθό το οποίο πρέπει να το στηρίξουμε και να το στηρίζουμε με κάθε τρόπο, θέλω να μου πείτε αν έχετε στον υπολογισμό για τις ενέργειες ως Υπουργείο, να δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα, έναν προσεισμικό έλεγχο των σχολείων. Να δούμε σε τι κατάσταση είναι, σε τι φάση τέλος πάντων βρίσκονται οι υποδομές τους προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις ξανά, σε τόσο χρονοβόρες διαδικασίες αποκατάστασης που πλήττουν με πολύ μεγάλο τρόπο την καθημερινότητα των παιδιών και βεβαίως δημιουργούν το μείζον θέμα της ασφάλειας των παιδιών μας στα σχολεία τα οποία φοιτούν.

Ευχαριστώ πολύ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ.

Μου δίνετε την ευκαιρία σε συνέχεια και της δευτερολογίας να σας πω μερικές σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και από πλευράς Υπουργείου αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων όσον αφορά γενικότερα το θέμα της σχολικής στέγης.

Όσον αφορά την πρόληψη προφανώς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολείων. Θα βρούμε έναν τρόπο χρηματοδότησης να μην επιβαρυνθούν το κόστος οι δήμοι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και η ΚΤΥΠ με τις δυνατότητες που έχει προσπαθεί να συμβάλει. Ευτυχώς ο σεισμός έγινε τον Ιούλιο που δεν λειτουργούσαν τα σχολεία. Μας διευκόλυνε άμεσα να γίνουν αυτοψίες να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Προχωρήσαμε άμεσα σε αυτοψίες. Κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα σε αυτό το κομμάτι, στην ανίχνευση και την καταλληλότητα των σχολείων. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα το οποίο έχει κεντρικό ζητούμενο το ζήτημα της σχολικής στέγης. Η δημόσια παιδεία είναι μία από τις πλέον κεντρικές υποχρεώσεις της πολιτείας. Δεν συζητάται το θέμα και πρέπει να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, ώστε να είναι αποδοτικότερο και το περιβάλλον στο οποίο διδάσκονται οι μαθητές.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θα δούμε έτσι κι αλλιώς το θέμα του προσεισμικού ελέγχου όλων των κτιριακών σχολείων. Θα διαπιστώσουμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τα σχολεία τα οποία είναι πολύ μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν τις αντισεισμικές προδιαγραφές που χρειάζονται για το μέλλον. Πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός ο οποίος θα έχει τουλάχιστον έναν ορίζοντα δεκαετίας για ανίχνευση των μαθησιακών αναγκών και των αιθουσών. Τα δεδομένα υπάρχουν. Ξέρουμε  τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Μπορούμε να κάνουμε μια προβολή στο μέλλον και να δούμε ότι σε τέσσερα χρόνια το παιδί που γεννιέται σήμερα θα πάει στην προσχολική αγωγή.

Άρα, λοιπόν, ένα μεγάλο πακέτο αφορά και την προσχολική εκπαίδευση και τους παιδικούς σταθμούς. Και εκεί πρέπει άμεσα σε συνεργασία με τους δήμους να τελειώσει το θέμα οριστικά με νομιμοποίηση άδειας λειτουργίας και διασφάλιση όλων των προδιαγραφών. Θα δώσουμε άλλη μία παράταση. Θα είναι λίγο μεγάλη αυτή η παράταση αλλά θα είναι η τελευταία φορά που πραγματικά δεν θα δεχθούμε καμία συμμόρφωση.

Θα βρούμε τρόπο χρηματοδότησης. Θα μιλήσουμε και με τη ΚΤΥΠ προφανώς και με τους δήμους. Θα υπάρξει στενή συνεργασία και με την ΚΕΔΕ και με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να δούμε αν μπορεί να χρηματοδοτηθούν σχολεία από το ΕΣΠΑ. Να εξετάσουμε ακόμα και τη δυνατότητα και των ΣΔΙΤ για την ανέγερση σχολείων. Αλλά να δούμε τις ανάγκες σε σχολικές μονάδες, να δούμε ποια είναι παλιά ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια, ώστε να φτιαχτούν οι απαραίτητες σχολικές υποδομές για να επιλυθεί αυτό το θέμα για επόμενα δέκα-δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον.

Ευχαριστώ.»

 

Παρακάτω όλη η ομιλία επί της επίκαιρης ερώτηση σε λινκ στο youtube:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s