Επίκαιρη ερώτηση για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό Κωφών Βαρήκοων πολιτών από ενημέρωση προγραμμάτων ΕΡΤ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                               

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου  2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

ΠΡΟΣ: Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό , αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

 

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητος αποκλεισμός των κωφών-βαρήκοων πολιτών από την ενημέρωση προγραμμάτων της ΕΡΤ».

 

Κε Υπουργέ,

Ανησυχία προξενεί το γεγονός  ότι η ΕΡΤ αγνόησε για μια ακόμη φορά τις ανάγκες των τηλεθεατών με προβλήματα ακοής, καθώς στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 15 Ιανουαρίου 2020, δεν προβλέφθηκε παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, αλλά ούτε και υποτιτλισμός.

Βάσει του νόμου 5491/6.12.2018, «δημόσιες ανακοινώσεις, όπως τα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, (..) πρέπει να μεταδίδονται στο γενικό κοινό μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υπότιτλων στην ελληνική γλώσσα (…)».

Δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αδίκως και παρανόμως καταργήθηκε από τη μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων των 21.00μμ η ταυτόχρονη διερμηνεία του στη νοηματική γλώσσα. Αυτό είναι τελείως αδικαιολόγητο κι απαράδεκτο.

Δεν δικαιολογούμε από κανένα μέσο ενημέρωσης τον κοινωνικό αποκλεισμό αδύναμων ομάδων, κι εν προκειμένω των κωφών-βαρήκοων πολιτών. Αλλά η δημόσια τηλεόραση, πέρα από νόμους, φέρει και το ηθικό χρέος να υπηρετεί όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, ισότιμα, χωρίς ειδική μεταχείριση κι αποκλεισμό από την παροχή ποιοτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Η ενημέρωση συνιστά αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων και οφείλει η Κυβέρνηση στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό εφαρμόζοντας τον νόμο.

 

Ερωτάσθε κε Υπουργέ: 

  1. Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την κατάφωρη αδικία Μη ενημέρωσης εις βάρος των κωφών-βαρήκοων πολιτών; Θα εφαρμόσετε μαζί με την νοηματική την ταυτόχρονη αναγραφή υπότιτλων στην ελληνική γλώσσα κατά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων όπως ορίζει ο νόμος;

 

Η ερωτώσα Bουλευτής

   Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s