ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ(ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής
Αθήνα, 22/11/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η χαμένη ευκαιρία αυτής της Συνταγματικής Αναθεώρησης αφορά τον χώρο της Δικαιοσύνη.
Με κύρια ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, δεν εισακούστηκαν κι έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με βάση τις προτάσεις που συγκέντρωσαν πάνω από 151 ψήφους και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στις υπό αναθεώρηση διατάξεις.»
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, κα Νάντια Γιαννακοπούλου στην πέμπτη και τελευταία συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Η τεχνητή πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και η επικράτηση τακτικισμών επισκίασαν τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ιστορική αξία του εγχειρήματος».
Σύμφωνα με τη βουλευτή Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, «Αποτέλεσμα αυτού ήταν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ιστορική ευκαιρία για αναγκαίες τομές και γενναία βήματα προς τα εμπρός. Δυστυχώς αυτή η αναθεώρηση με τον παραμερισμό των θεμάτων που αφορούν τον άνθρωπο, που δεν αλλάζει τις διαδικασίες στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, ή που δεν ακουμπά το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ή το άρθρο 24 για την κλιματική αλλαγή, δεν έχει νόημα.
Η επομένη Αναθεώρηση που θα έπρεπε να συμπεριλάβει όλα αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα, δυστυχώς θα γίνει μετά από εννέα χρόνια!».
Τέλος, η βουλευτής τόνισε :
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να αναταχθεί και προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και να θωρακιστεί το Κράτος Δικαίου όχι μόνο γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά γιατί αποτελεί ταυτόχρονα βασική αξία και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και ιδιαίτερα των αδύναμων».
Ακολουθεί λινκ στο you tube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Φτάνουμε στο τέλος των συζητήσεων στα επιμέρους υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος.
Εμείς τονίσαμε πως παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη επίτευξης των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων πάνω στις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε μια τόσο κορυφαία διαδικασία.
Το Κίνημα Αλλαγής, παρ’ ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 βουλευτών, κατέθεσε μία δέσμη προτάσεων για αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων, προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της θεσμικής λειτουργίας της Πολιτείας, ενίσχυσης του πολίτη και εμπέδωσης του Κράτους Δικαίου.
Δυστυχώς, η τεχνητή πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και η επικράτηση τακτικισμών επισκίασαν τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ιστορική αξία του εγχειρήματος.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ιστορική ευκαιρία για αναγκαίες τομές και γενναία βήματα προς τα εμπρός. Δυστυχώς αυτή η αναθεώρηση με τον παραμερισμό των θεμάτων που αφορούν τον άνθρωπο, που δεν αλλάζει τις διαδικασίες στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, ή που δεν ακουμπά το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ή το άρθρο 24 για την κλιματική αλλαγή, δεν έχει νόημα.
Η επομένη Αναθεώρηση που θα έπρεπε να συμπεριλάβει όλα αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα, δυστυχώς θα γίνει μετά από εννέα χρόνια!
Και στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην χαμένη ευκαιρία της Αναθεώρησης, που αφορά στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να αναταχθεί και προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και να θωρακιστεί το Κράτος Δικαίου όχι μόνο γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά γιατί αποτελεί ταυτόχρονα βασική αξία και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και ιδιαίτερα των αδύναμων.
Οι κλυδωνισμοί στο χώρο της Δικαιοσύνης θέτουν σε κίνδυνο αυτή την προστασία και επηρεάζουν τον έλεγχο που πρέπει να ασκείται σε κάθε εξουσία από τα δικαστικά όργανα. Και τούτο, γιατί η απαίτηση του πολίτη για την προστασία των ατομικών του δικαιωμάτων και των κοινωνικών αγαθών είναι εξίσου σημαντική με την απαίτησή του να προστατεύεται ο ίδιος από κάθε παρέμβαση του Κράτους.
Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε και ανέπτυξε δέσμη παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, καθώς και την εμπέδωση των αρχών του Κράτους Δικαίου. Οι προτάσεις μας για το άρθρο 88 περιελάμβαναν την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την αξιοποίηση της πιλοτικής δίκης στον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, την ενίσχυση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, την αναθεώρηση της διάταξης περί Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και την κατάργηση του Μισθοδικείου, του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, με κύρια ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Αναθεώρηση θα αγνοήσει πλήρως τις ανάγκες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του πολίτη.
Οι προτάσεις μας, δεν εισακούστηκαν κι έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με βάση τις προτάσεις που συγκέντρωσαν πάνω από 151 ψήφους και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στις υπό αναθεώρηση διατάξεις.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η σημασία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης:
- για τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου,
- για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών,
- για την καταπολέμηση της διαφθοράς,
- για την οικονομική ανάπτυξη.
Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας απονομής της Δικαιοσύνης και η εμπέδωση της ανεξαρτησίας της αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας και πρωταρχικούς όρους για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Εάν θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να βασιστούμε σε πέντε στέρεους πυλώνες: Νέα βασική νομοθεσία – Εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών – Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη – Διοικητική ανασύνταξη νέος δικαστικός χάρτης – Δικαιώματα και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, είναι Νο1 μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, κάτι που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από αυτή την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Επιθυμούμε:
- Να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, που έχει καταρτιστεί από το 2011 για τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δικαστηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.
- Να ενθαρρυνθούν έμπρακτα οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η δικαστική μεσολάβηση αλλά και ο θεσμός του plea bargaining στις ποινικές δίκες. Κάτι στο οποίο προχώρησε η Κυβέρνηση.
- Να αναδιαμορφωθεί και εκσυγχρονισθεί η βασική νομοθεσία μας (Ποινική Δικονομία, Ποινικός Κώδικας, Διοικητική Δικονομία, Σωφρονιστικός Κώδικας, Οικογενειακό Δίκαιο). Με τους νέους κώδικες ΠΔ και ΚΠοινΔικ. έγινε το πρώτο βήμα. Υπάρχουν πολλά ακόμη.
- Να χαραχθεί εκ νέου ο ελληνικός δικαστικός χάρτης για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δικαστικής χωροταξίας. Ένα Σχέδιο “Καλλικράτης” για τη Δικαιοσύνη.
- Να ιδρυθούν εξειδικευμένες δικαστικές δομές (λ.χ. για υποθέσεις εταιρικού δικαίου, οικογενειακό δικαστήριο κ.α.).
- Να θεσπισθεί το σώμα δικαστικών εμπειρογνωμόνων, βοηθών δικαστών και δικαστικής αστυνομίας.
- Να επανεξετασθεί /αναμορφωθεί το σύστημα της αξιολόγησης δικαστών και δικαστηρίων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
- Να ενισχυθεί το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, με μέριμνα για την επιμόρφωση των δικαστών που διευθύνουν δομές.
- Να προστατευθεί η ανεξαρτησία της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία, με την ενεργή εμπλοκή της Βουλής στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
- Να επανεξετασθεί και να ορθολογικοποιηθεί το κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, ειδικά για ευπαθείς ομάδες.
- Να ενισχυθεί ουσιαστικά η νομική βοήθεια σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη, για κάθε δικαιοδοσία καθώς και ο αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρου.
Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαιοδοτικό σύστημα με ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλαίσιο και με συγκεκριμένες δομικές Μεταρρυθμίσεις.
Αυτό το σύστημα επιδιώκουμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε στην ελληνική έννομη τάξη. Για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους.»