Συνέντευξη στην «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ » 20/10/19
1. Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί στην πολιτική συναίνεση, με αφορμή την ψήφο των αποδήμων. Τι απαντάτε σε όσους σας χαρακτηρίζουν «δεκανίκι της Δεξιάς»;
Το Κίνημα Αλλαγής είχε, έχει και θα έχει την δική του ατζέντα, τις δικές του σαφείς, διακριτές θέσεις για όλα τα θέματα. Όσοι νομίζουν ότι θα ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις δικές τους θέσεις αυταπατούνται. Όσοι μας κατηγορούν ως ουρά του ενός ή του άλλου , απλά προσπαθούν να πλήξουν το ΚΙΝ.ΑΛ. Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο.
Ωστόσο συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα και όποιοι φέρονται φοβικά, καλό θα είναι να εναρμονίσουν την θέση τους με την βούληση του 76% του λαού μας, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα της OPINION POLL, που θεωρεί αυτονόητο και δίκαιο να ληφθούν μέτρα ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Το ΚΙΝ.ΑΛ. βγήκε με εθνική και πολιτική ευθύνη, με ευθύνη απέναντι στον απανταχού Ελληνισμό που πρέπει να αισθανθεί σ΄ αυτή την δύσκολη για την χώρα συγκυρία, πιο κοντά με την μητέρα πατρίδα και αποσαφήνισε τις θέσεις του με πλήρη καθαρότητα. Αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που διατύπωσε μία θέση που « έκοβε» τους Έλληνες του εξωτερικού από την συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, μια θέση αντισυνταγματική. Άρχισε λοιπόν να ανακαλύπτει και πάλι ότι είμαστε «δεκανίκι της δεξιάς». Ξαφνικά είδε να απομονώνεται, αφού ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που διατύπωνε αρνητική θέση, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Και το Κ.Κ.Ε και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και η ΜΕΡΑ 25 διατύπωσαν θετικές θέσεις με τις δικές τους βέβαια προτάσεις και τώρα μετά από διάλογο όλοι βρίσκονται πιο κοντά σε μια συνθετική λύση που μπορεί να οδηγήσει σε μια ιστορική απόφαση της Βουλής. Μήπως και το Κ.Κ.Ε και τα άλλα δύο κόμματα είναι ουρά της Δεξιάς; Θα έλεγα να αφήσουν αυτά τα ανέκδοτα, να φερθούν υπεύθυνα και να δουν πως θα συμμετέχει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σ΄ αυτή την απόφαση, γιατί αυτή την στιγμή είναι εκτεθειμένος
2. Ο εκλογικός νόμος μπορεί να αποτελέσει επόμενο πεδίο σύγκλισής σας με την κυβέρνηση; Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας περνά μέσα από τον νέο εκλογικό νόμο;
Είμαστε μικρή χώρα, με μεγάλα προβλήματα και σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας. Και ο Εκλογικός Νόμος και άλλα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσπάθεια των μέγιστων δυνατών συναινέσεων. Αναφέρω ως παραδείγματα, την Παιδεία, την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού, την χάραξη μίας σύγχρονης Εξωτερικής Πολιτικής με την αντιμετώπιση της τούρκικης προκλητικότητας. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από όσους έχουν κάνει τον διχασμό και την πόλωση επάγγελμα και θέλουν λύσεις και αν είναι δυνατόν μέσα από συνθέσεις.
Για το θέμα του Εκλογικού Νόμου είμαστε σαφείς ως Κίνημα Αλλαγής. Είμαστε κατά της Απλής Αναλογικής που παραπέμπει σε συχνές πολιτικές κρίσεις , σε αστάθεια και ακυβερνησία. Τασσόμαστε επομένως υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που θα εξασφαλίζει υψηλό βαθμό αναλογικότητας σε συνδυασμό με την δυνατότητα σχηματισμού σταθερών Κυβερνήσεων. Αν υπάρχει συμφωνία με αυτή την αντίληψη από την Κυβέρνηση ή και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα συζητήσουμε σε βάθος, ώστε να υπάρχει κοινή πρόταση με στόχο να ψηφίσει ο απαραίτητος βουλευτών ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, είναι ευνόητο ότι θα υπερασπιστούμε και θα ψηφίσουμε την θέση μας. Μία παρατήρηση: Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε απλή αναλογική με το που πήρε την Κυβέρνηση, απόλαυσε τις ευνοϊκές για το πρώτο κόμμα ρυθμίσεις του παλιού εκλογικού νόμου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και την ψήφισε λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές που όλοι πλην του Μαξίμου γνώριζαν ότι θα ηττηθεί. Όπως επίσης ότι στα λόγια υπερασπίζονται την απλή αναλογική που προϋποθέτει συνθέσεις και συνεργασίες και στην πράξη λένε όχι σε όλα.
Δεν κατανοώ πως συνδέεται ο εκλογικός νόμος με το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε πει ότι θα ήταν σημαντικό για την χώρα και το Πολιτικό Σύστημα να υπάρχει Πρόεδρος από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και θα κινηθούμε σ΄ αυτή την κατεύθυνση.
3. Η δημόσια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες περιστρέφεται γύρω από τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμη άγνωστες πτυχές και πρωταγωνιστές;
Όλοι γνωρίζουν πια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 αφού γίναμε θεατές μίας κακοστημένης θεατρικής παράστασης που ονομάστηκε «υπερήφανη διαπραγμάτευση» με πρωταγωνιστές λαϊκιστές, αδαείς και τυχοδιώκτες, φτάσαμε στα παρά πέντε του GREXIT, φτάσαμε ένα βήμα από τον γκρεμό και τελικά γλυτώσαμε γιατί κυρίως η Αντιπολίτευση έδειξε ευθύνη και ωριμότητα. Ασφαλώς η χώρα χρεώθηκε 15 δις. ευρώ μέτρα, ένα νέο τρίτο Μνημόνιο που δεν χρειαζόταν, επιτόκια μέχρι το 2016 και παραχωρήθηκε όλη η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, ενώ η Εθνική Οικονομία υπέστη ζημιά 80- 100 δις. ευρώ. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.
Όταν διάβασα το βιβλίο «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ» ανατρίχιασα. Το ίδιο αισθάνομαι και από κάθε αποκάλυψη αυτών των ημερών. Κάποιοι έπαιζαν στην πλάτη της χώρας, στην πλάτη του λαού μας. Όλες αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. που προτείνει Εξεταστική Επιτροπή για να αποτιμήσει όλα αυτά τα γεγονότα. Θεωρώ ότι συνιστά εθνική αναγκαιότητα.
4. Πως αποτιμάτε τις 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης; Σας προβληματίζει το άνοιγμα του Μεγάρου Μαξίμου προς το Κέντρο;
Φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι Κυβέρνηση απολαμβάνει μίας υψηλής αποδοχής γιατί εμφανίστηκε ως έτοιμη να κυβερνήσει. Αυτή την εικόνα τουλάχιστον εμφάνισε με τα αλλεπάλληλα νομοθετήματα το Καλοκαίρι, νομοθετήματα που σηκώνουν πολύ συζήτηση. Θεωρώ ότι ο μεγάλος χορηγός της Ν.Δ. και της Κυβέρνησης ήταν και είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τις ανεκδιήγητες επιλογές, πολιτικές και συμπεριφορές του. Οδήγησε την κοινωνία σε μια αναζήτηση εναλλακτικής λύσης και έτσι η Ν.Δ. εμφανίστηκε ως το « νέο».
Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια, ακόμα είναι σχεδόν στον μήνα του μέλιτος και παρ΄ όλα αυτά εμφανίζει σημάδια φθοράς. Είναι τυχαίο; Ασφαλώς όχι. Έχει δείξει ότι ήταν παντελώς ανέτοιμη για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού. Δεν φαίνεται να έχει μια καλά επεξεργασμένη, επικαιροποιημένη Εξωτερική Πολιτική με βάση τα νέα δεδομένα, την εντεινόμενη τούρκικη προκλητικότητα και τις εξελίξεις στη περιοχή. Προωθεί μέτρα που πλήττουν εργασιακά δικαιώματα. Ενώ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού έδειξε διάθεση ειλικρινούς διαλόγου, σε όλα τα άλλα ο κανόνας είναι η έλλειψη διαλόγου. Πάρτε το θέμα της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου και πως η Κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως για τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ.
Όλα τα θέματα με απασχολούν. Και τα ανοίγματα της Κυβέρνησης στο Κέντρο και τις δήθεν επανιδρύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξέρετε κάτι όμως; Αυτό που κυρίως με απασχολεί και με ενδιαφέρει είναι το τι κάνουμε εμείς, τι θέσεις προβάλουμε, πως επεξεργαζόμαστε τις πολιτικές μας. Αν εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει, δεν φοβάμαι τίποτα.
5. Πιστεύετε ότι η ευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης των σοσιαλιστικών κομμάτων σας ευνοεί στην παρούσα συγκυρία;
Δεν υπάρχει ενιαία τάση ανόδου όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Διαφορετικά εκφράζονται οι τάσεις στην Ισπανία ή την Πορτογαλία και διαφορετικά στην Γερμανία ή στην Μ. Βρετανία. Φάνηκε αυτό και στις τελευταίες Ευρωεκλογές. Σίγουρο πάντως είναι ότι μια διεθνής τάση πάντα διευκολύνει και την πορεία σε μια χώρα. Θα επαναλάβω όμως ότι το τι θα γίνει με το ΚΙΝ.ΑΛ. εξαρτάται πριν απ΄ όλα από τα δικά μας βήματα στο να εμφανιστούμε δυναμικά ως μία σύγχρονη, μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς , που μιλάει και έχει καθαρές, επεξεργασμένες θέσεις για τα θέματα της Ελληνικής κοινωνίας , που συγκινούν αυτούς που θέλουν μία Ελλάδα ισχυρή, ευρωπαϊκή, με λόγο και ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και μία χώρα με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Θέσεις που συγκινούν πριν από όλα τους νέους ανθρώπους.