Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην υπ΄αρίθμ 62/01.08.2019 ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση αντιμετώπισης των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική.

 

Αθήνα,04 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΘΕΜΑ: «Απάντηση Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην υπ΄αρίθμ 62/01.08.2019  ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση αντιμετώπισης των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική».

«ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 19ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ»

Καμία εμπεριστατωμένη  δέσμευση και κλίμα ανασφάλειας  από πλευράς Υπουργείου Υποδομών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου που έπληξε τους κατοίκους της Αττικής.

Ο Υπουργός κος Καραμανλής απαντά δια μέσω εγγράφου των ήδη, διαπιστωμένων από την ημερομηνία κατάθεσης της ερώτησης μας, ενεργειών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, και των κινήσεων της εταιρείας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.».

Προσφέρονται παροχές στους πληγέντες δίχως να αναφέρονται οι  προϋποθέσεις και η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων. Σε τι ποσοστό θα ικανοποιηθούν οι κάτοικοι της Αττικής και ποιοι θα κριθούν ως πραγματικά δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης δεν αναφέρεται πουθενά.

Κύριε Υπουργέ γνωρίζαμε και προς καταθέσεως της ερώτησης πως έχουν υποβληθεί αιτήσεις των πολιτών για ελέγχους, πως αρμόδια τεχνικά κλιμάκια προέβησαν σε πρωτοβάθμιους μετασεισμικούς ελέγχους και κατά τόπους αυτοψίες.

Η διευθύντρια της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. κα Κλεάνθη Μ. αναφέρει ενδεικτικά πως «έως τις 06.08.2019 είχαν διαβιβαστεί στην υπηρεσία μας 15.419 αιτήσεις που αφορούν σε περίπου 10.000 κτίρια. Από αυτές έχουν ελεγχθεί 5.416 κτίρια (ποσοστό 54%) από τα οποία τα 4.452 χαρακτηρίστηκαν ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ (ποσοστό 82,2%) και τα 964 χαρακτηρίστηκαν ως ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ (ποσοστό 17,8%).»

Όσον αφορά τις ενέργειες που θα προβούν δια μέσω της εν λόγω υπηρεσίας μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, αυτές αφορούν την δυνατότητα ιδιοκτητών κτιρίων, οποιασδήποτε χρήσης να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή και αποκατάσταση βλαβών των κτιρίων, με χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής κατά 80% μόνο σε δικαιούχους και από 20% Άτοκο Δάνειο από αρμόδια πιστωτικά ιδρύματα. Με ποιες προϋποθέσεις και σε τι ποσοστό θα είναι αυτοί οι δικαιούχοι , άγνωστο.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Υπουργός αποδεικνύοντας την ανετοιμότητα τους  δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής για την προοπτική καθορισμού αποζημιώσεων.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… για τους πληγέντες κατοίκους της Αττικής

Απάντηση σεσμος 19.07

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s