Ερώτηση που καταθέσαμε προς τους Υπουργούς «Μεταφορών και Δικτύων» και «Εσωτερικών» σχετικά με την «Καθυστέρηση αντιμετώπισης των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική»

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

  Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

 Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας                                                              

Αθήνα,30 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Καθυστέρηση αντιμετώπισης των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική».

Με ερώτηση προς τους Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό Εσωτερικών, οι συνυπογράφοντες βουλευτές του Κιν.Αλλ., Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Καμίνης, Κώστας Σκανδαλίδης επισημαίνουν την καθυστέρηση αντιμετώπισης των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική και ερωτούν αν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες από τον σεισμό πολίτες, κι αν ναι με ποια κριτήρια και τι ύψους θα είναι η εν λόγω αποζημίωση προκειμένου να ορθοποδήσουν επιδιορθώνοντας τις ιδιοκτησίες τους.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  

«Κύριοι Υπουργοί ,

Ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ της 19ης Ιουλίου που έπληξε την Αττική, είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικούς χώρους κι επιπρόσθετα να τραυματιστούν δεκάδες πολίτες, ευτυχώς δίχως να θρηνήσουμε θύματα.

Ο πρόσφατος σεισμός έφερε στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις σε αντισεισμική θωράκιση, αφού ουσιαστικά ο μηχανισμός που υφίσταται είναι αυτός που δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ πριν πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα ο σεισμός έπληξε τους κατοίκους της δυτικής Αττικής, αλλά αξιοσημείωτο είναι πως περισσότερα από 30 κτίρια του Δήμου Δραπετσώνας –Κερατσινίου χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα για χρήση, ενώ σε πάρα πολλά κτίρια, κυρίως κτίσματα με ελλιπή συντήρηση, διαπιστώθηκαν υπάρχουσες δομικές βλάβες σε μετόπες εξωστών, στηθαία και σοβάδες που καθιστούν τη διέλευση των πεζών επικίνδυνη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, μέχρι και σήμερα που κατατίθεται η ερώτηση, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν υποβάλει αιτήσεις για ελέγχους κτιρίων και εντοπισμού του βαθμού ζημίας τους, και δυστυχώς μόνο δύο χιλιάδες εξ αυτών έχουν εξετασθεί.

Αναδεικνύονται έτσι οι ελλείψεις στο προσωπικό της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων από τις Φυσικές Καταστροφές (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και η οποία είναι αρμόδια μετά από κάθε φυσικό φαινόμενο για ελέγχους, και αξιολόγηση των κτιρίων, αν είναι κατάλληλα για άμεση χρήση.

Δυστυχώς ο προληπτικός έλεγχος των κτιρίων καθίσταται ανεπαρκής, και συγκεκριμένα μόνο ένα στα πέντε κτίρια έχουν περάσει από αντισεισμικούς ελέγχους. Άγνωστο παραμένει πόσα και ποια ιδιωτικά κτήρια έχουν περάσει από αντισεισμικό έλεγχο.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η ηχηρή απουσία του Κράτους, στον τρόπο λήψης αντισεισμικής προστασίας της χώρας και στην ελλιπή αντιμετώπιση των επιπτώσεων που οι σεισμοί προκαλούν σε μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης.

Το πιο λυπηρό όμως είναι πως δεν έχει εξασφαλιστεί από τους αρμόδιους φορείς η προσωρινή εγκατάσταση των πολιτών, των οποίων τα κτίσματα χαρακτηρίστηκαν «ακατάλληλα προς διαμονή», από τους μηχανικούς που τα έλεγξαν .

Με βάση τα ζητήματα που ανέκυψαν απροσδοκήτως από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί :

1.Ποια είναι τα πλήρη, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις ζημίες από τον σεισμό της   19ης Ιουλίου στην Αττική;

2.Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει έργα αποκατάστασης στα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό; Προτίθεται να ορίσει συγκεκριμένο αναγκαίο χρονοδιάγραμμα και δέσμη μέτρων, και από ποιες πηγές θα εκταμιευτούν οι απαιτούμενοι πόροι, ώστε να καταστούν και πάλι λειτουργικά;

3.Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από τον σεισμό Δήμων της Περιφέρειας Αττικής; Προτίθεστε να ορίσετε αποζημίωση σε όσους αποδειχθεί πως υπέστησαν σοβαρές ζημιές; Κι αν ναι με ποια κριτήρια και τι ύψους θα είναι η εν λόγω αποζημίωση;

4.Πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις για να οριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας; Για ποιο λόγο καθυστερεί η έγκριση των μελετών και σας κωλύει από την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα οι άνω των δέκα χιλιάδων αιτήσεις για ελέγχους βαθμού ζημιάς από τον σεισμό;

5.Σε ιδιοκτήτες ακινήτων με σοβαρά προβλήματα έχετε πρόθεση να προβλέψετε ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ; Τι άλλα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου  οι πολίτες να επισκευάσουν τις ιδιοκτησίες τους, είτε αφορούν μόνιμες κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους και πότε;»

Ερώτηση 02

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s