Η ομιλία μου επί τον προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

21.07.2019

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών σηματοδοτεί, όπως κάθε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας σε ένα κόμμα, το πέρασμα σε μια νέα πολιτική περίοδο, με τα δικά της χαρακτηριστικά και με νέα διακυβεύματα για την χώρα και την κοινωνία.

Η δική μας εκτίμηση ήταν πως η απάντηση στα προβλήματα που έφεραν στη χώρα οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν αλλάζουν από  μια αυτοδύναμη ΝΔ, που θα συνεχίσει σε γενικές γραμμές την ίδια οικονομική πολιτική που τόσα δεινά έφερε στη μεσαία τάξη και στους οικονομικά ασθενέστερους.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως για να αλλάξει η Ελλάδα και να βάλει πορεία προς την πρόοδο, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προς όφελος όλων των κοινωνικών τάξεων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν πληγεί με δραματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας παραπέμπουν προφανώς στο μεγαλύτερο μέρος τους σε μια κλασσικά συντηρητική πολιτική, προσαρμοσμένη σε έναν βαθμό στα σημερινά δεδομένα.

Οι μειώσεις στη φορολογία που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το τοπίο στην οικονομία και κυρίως δεν αφαιρούν τα δυσβάσταχτα βάρη από τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Βασική προϋπόθεση παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων, που αν δεν επιτευχθεί, δεν πρόκειται να αναπνεύσει η χώρα. Είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου όπως άφησε να εννοηθεί εδώ στη Βουλή ο Πρωθυπουργός .

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής κι εγώ προσωπικά ως υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης θέτουμε ως βασικό μας πρόταγμα την καλοπροαίρετη αποδοχή κάθε προγραμματικής δήλωσης που θα θέτει τον πολίτη μπροστά, που θα αποδεικνύει πως εκσυγχρονιζόμαστε σε κάθε τομέα που καρκινοβατούσε εις βάρος της Ελληνικής πολιτείας.

Ακούσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και δυστυχώς δεν ειπώθηκε πουθενά μια πρόταση για την ένταξη στους κόλπους της Δικαιοσύνης, της Διαμεσολάβησης. Ήδη από την αρχή του δικαστικού έτους εκκρεμούσε η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Τι θα γίνει με αυτήν την εκκρεμότητα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την τελευταία μέρα πριν την διάλυση της Βουλής,  στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και πολλά ερωτήματα.

Έχει γίνει σημαντική δουλειά με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά λόγω της βιασύνης και της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία σειρά από ιδιαίτερα προβληματικές διατάξεις.

Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά με επιστημονικά τεκμηριωμένο και πολιτικά νηφάλιο τρόπο. Να γίνουν αλλαγές που να μην επιτρέπουν αποφυλακίσεις αμετανόητων τρομοκρατών, ούτε ευνοϊκή μεταχείριση καταδικασμένων εγκληματιών για σοβαρές υποθέσεις.

Ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός την πρόθεση σύστασης ειδικών τμημάτων. Ορθή η αρχική πρόθεση αλλά προϋποθέτει αναμόρφωση της δικαστικής συνείδησης. Δεν έχει νόημα ένα εκσυγχρονισμένο δικαστικό σύστημα με ανειδίκευτους εφαρμοστές.

Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η διαμόρφωση ενός διευρυμένου Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης. Επιθυμία μας να επανασυσταθούν τα   στατιστικά Δικαιοσύνης, τη συγκέντρωση των οποίων το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, στέκουμε θετικά στην εφαρμογή των πρακτικών των δικαστηρίων σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν αρκούν. Η πρόταση εισαγωγής όλων των διαδικασιών των δικαστηρίων σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του  e-justice φέρει την υπογραφή της πρότασης ΠΑΣΟΚ από το 2011. Σας καλούμε επιτέλους να το ολοκληρώσετε.

Τέλος στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουμε στην ανάγκη  αξιοκρατικής επιλογής της ηγεσίας στον τομέα της Δικαιοσύνης. Στόχος μας είναι να προφυλαχθεί ο νευραλγικός τομέας της Δικαιοσύνης από κομματικές επιρροές.

Για εμάς η πολιτική μας για τη σύγχρονη δικαιοσύνη στηρίζεται πάνω σε στέρεους άξονες:

– Σύγχρονη βασική νομοθεσία

– Εναλλακτική επίλυση διαφορών

– Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

– Αποτελεσματική νομική βοήθεια για τους αδύναμους συμπολίτες μας

– Θέλουμε ένα σύγχρονο δικαστικό χάρτη της χώρας, να σχεδιάσουμε το δικαστικό σύστημα με όρους σύγχρονης δικαστικής χωροταξίας, να γίνει ένας Καλλικράτης για τη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν απαντάνε με τρόπο αξιόπιστο στα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα Δεν συνιστούν το εφαλτήριο ενός  συνολικά μεταρρυθμιστικού σχεδίου που να μπορεί να αντιστρέψει ριζικά την καθοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Για αυτό και τις καταψηφίζουμε.

messiniapress-nantia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s