Συνέντευξη «στο Καρφί» του Σαββάτου

  • Έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του ιδρυτικού σας συνεδρίου. Ποιοι είναι οι στόχοι και πως θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργεί ο νέος φορέας;

Βασικός μας στόχος κατ’ αρχάς είναι να διοργανώσουμε ένα Συνέδριο ενωτικό, ανοιχτό και δημοκρατικό, στις αρχές της άνοιξης. Μέλημά μας είναι αφενός να μην χαθεί χρόνος, αφετέρου να προηγηθεί σοβαρός προσυνεδριακός διάλογος με ενεργό συμμετοχή των μελών που προσήλθαν στις κάλπες. Αυτήν την πορεία θα καθοδηγήσει το Πολιτικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, και η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου μέχρι να φτάσουμε στο Συνέδριο, όπου θα εκλεγούν τα νέα όργανα του νέου φορέα.

Όσον αφορά στην οργάνωση του φορέα, εξετάζουμε πολλές εναλλακτικές όσον αφορά στις διαδικασίες και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει. Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα θεσμικό κόμμα, με σύγχρονες προοδευτικές αντιλήψεις και δημοκρατικές διαδικασίες στην εσωκομματική του λειτουργία.  Ένα κίνημα απαλλαγμένο από ελιτισμούς, μηχανισμούς, φέουδα και βαρονίες, ένα κίνημα που τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο. Θέλουμε το «Κίνημα Αλλαγής» να μην αποτελεί απλά άθροισμα των τάσεων από τις οποίες αποτελείται, ούτε πεδίο αναζήτησης επιρροής και επιβολής ισχύος συγκεκριμένων ομάδων, αλλά χώρο έκφρασης όλων όσων μας ενώνουν, μακριά από στενόμυαλες κομματικές πρακτικές και με απόλυτο σεβασμό στην αυτοτέλεια των κινήσεων που τον αποτελούν.

  • Είδαμε αρκετές αντιδράσεις για τον τρόπο επιλογής του ονόματος «Κίνημα Αλλαγής». Η διαδικασία που ακολουθήθηκε σας βρίσκει σύμφωνη ή θα έπρεπε, πριν την ανακοίνωσή του, να είχε προηγηθεί  διαβούλευση, όπως υποστηρίζουν διάφορες πλευρές.

Η επιλογή του ονόματος «Κίνημα Αλλαγής» έχει διττή σημασία. Κατ’ αρχάς, ο νέος πολιτικός φορέας αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα κίνημα μαζικό, που δημιουργήθηκε από τους 212.000 πολίτες που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη διαδικασία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα. Και το μήνυμα δεν είναι άλλο από την αλλαγή: την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης, αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, και βέβαια αλλαγής πολιτικής, με προοδευτικό πρόσημο και μεγάλες ανατροπές.

Επιπλέον, το «Κίνημα Αλλαγής» αποτελεί την ιδανική ονομασία για τον νέο φορέα και σε επίπεδο συμβολισμών, και ήδη δεχόμαστε πολύ θετικά σχόλια. Ασφαλώς μέσα σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα είναι εύλογο να υπάρχουν και άλλες σκέψεις, όμως στην παρούσα φάση κυρίαρχο ρόλο παίζει η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Αυτός, εξάλλου, είναι ο λόγος για τον οποίο εκλέξαμε επικεφαλής του φορέα.

  • Με τι ποσοστό θα είστε ικανοποιημένοι στις προσεχείς εθνικές εκλογές;

Όσο το δυνατόν ψηλότερο! Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ήδη αντικατοπτρίζουν αυτό που εμείς εισπράττουμε εδώ και καιρό από την κοινωνία και προδιαγράφουν ακόμη πιο ανοδική πορεία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της αυθεντικής κεντροαριστεράς. Δεν στοχεύουμε, λοιπόν, απλά στην τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές – μπορούμε να κοιτάζουμε ακόμη ψηλότερα. Ικανοποιημένοι θα είμαστε όταν «επαναπατριστούν» όλοι οι προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες και ενώσουν τη δύναμή τους μαζί μας.

  • Μιλάτε συνεχώς για μια αυτόνομη πορεία του νέου φορέα. Εάν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία, o νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα έμπαινε σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα;

Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Είναι πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις, τη στιγμή που ακόμη διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί. Εμείς με το «Κίνημα Αλλαγής» από την πρώτη στιγμή έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία και ακολουθούμε αυτοδύναμη στρατηγική για να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Το ερώτημα, λοιπόν, θα πρέπει να τεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ την επομένη των εκλογών:  είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα, ή θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα;

  • Το τελευταίο διάστημα έχετε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη Β΄ Αθήνας. Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες που σας θέλουν υποψήφια στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια;

Η Μεσσηνία είναι η πατρίδα μου, είναι η μεγάλη μου αγάπη, που με στήριξε και με τίμησε όλα αυτά τα χρόνια εκλέγοντάς με 2 φορές βουλευτή σε πολύ μικρή ηλικία. Όμως οι απαιτήσεις για έναν βουλευτή επαρχίας, με τις διαρκείς μετακινήσεις, είναι πολύ μεγάλες, και πλέον ως μητέρα τριών παιδιών, είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν όλα αυτά. Στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, προτίθεμαι να δώσω τον αγώνα για την παράταξή μου στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Άλλωστε, στη Β’ Αθηνών υπάρχουν ίσως περισσότεροι Μεσσήνιοι κι από την ίδια τη Μεσσηνία, άρα σε μεγάλο βαθμό θα νιώθω ότι βρίσκομαι «εντός έδρας»!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s