Στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στο Blue Sky

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυστυχώς έδωσε τα πάντα προκαταβολικά, χωρίς να έχει πάρει δεσμεύσεις για τίποτα, απλά και μόνο για να επιστρέψει η τρόικα. Και να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που πήρε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών με την υπόσχεση ότι θα διώξει την τρόκικα και ότι θα σκίσει τα μνημόνια!

Αυτή τη στιγμή λοιπόν ουσιαστικά έχουμε μια συμφωνία για να επιστρέψουν οι θεσμοί, η οποία το μόνο που φέρνει μέχρι στιγμής είναι νέα μέτρα:

  • μείωση του αφορολόγητου – ακόμη περιμένουμε την παραίτηση του κ. Τσακαλώτου από τότε που είχε πει, την άνοιξη του 2016, ότι δεν θα δεχτεί μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 9.000 ευρώ! Τώρα που μιλάμε για μείωση στις 6.000, τί έχουν να πουν;
  • περικοπές στις κύριες συντάξεις – υπενθυμίζω τις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου και του κ. Τσίπρα, που είχαν διαβεβαιώσει τους Έλληνες πολίτες ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση των συντάξεων
  • και βεβαίως πολύ δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά, μια κουβέντα την οποία εμείς είχαμε κόψει, τόσο για το lock-out όσο και για τις ομαδικές απολύσεις, και τώρα βλέπουμε να έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

Αυτή η κυβέρνηση, εξαιτίας τις ανικανότητας, της έλλειψης στρατηγικής και σχεδίου και των «ψευτοτσαμπουκάδων» της (για εσωτερική όμως κατανάλωση), οδηγήθηκε σε ένα κάκιστο αποτέλεσμα, αποδεχόμενη όλα αυτά με τα οποία διαφωνούσε, όλα όσα πρέσβευε η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ! Κι όλα αυτά χωρίς να πάρουν τίποτα ως αντάλλαγμα.

Δεν πήραν τίποτα για την ποσοτική χαλάρωση. Πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και για ρευστότητα στην αγορά, όταν έπρεπε να είχαμε ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2015, στην ποσοτική χαλάρωση;

Δεν έχουμε καμία σαφή αναφορά για το χρέος. Η απόφαση για το χρέος που είχαμε αποσπάσει εμείς το 2012 φαίνεται πραγματικά σαν ένας χαμένος παράδεισος σε σχέση με την τωρινή κατάσταση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αξιοποιήσει εκείνη τη συμφωνία σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα.

Και βεβαίως, μιλάμε για 3,5% πλεονάσματα, που απλά σημαινει ακόμη περισσότερη λιτότητα και νέα μέτρα.

Όσον αφορά στα επικοινωνιακά τρικ για τα περίφημα «αντίμετρα», θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια τί ακριβώς σημαίνουν: τα υποτιθέμενα αντίμετρα, εάν τελικά θα υπάρξουν, θα είναι υπό την αίρεση ότι όχι απλά θα πιάσουμε το 3,5% πλεόνασμα, αλλά θα το ξεπεράσουμε. Αν, δηλαδή, φτάσουμε το 4%, τα λεγόμενα «αντίμετρα» θα αφορούν το 0,5% του πλεονάσματος. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κοροϊδία που έχει ακουστεί ποτέ!

Ας σταματήσει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγεί τον δημόσιο διάλογο με αυτές τις «μαϊμουδιές», που γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, και όλα αυτά τα «καρότα» για την κοινοβουλευτική του ομάδα – που δεν χρειάζονται καν, καθώς είναι η πιο πειθήνια κοινοβουλευτική ομάδα που έχει υπάρξει .

Τα μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βγαίνουν. Βυθίζουν ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία σε απόγνωση, απελπισία και ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία. Εμείς αυτό το λέμε ήδη από το 2015, όταν είχαμε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμες να συνεννοηθούμε σε μια εθνική γραμμή και να πάμε όλοι μαζί να διαπραγματευτούμε, για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τί έκανε ο κ. Τσίπρας, όταν εμείς βάλαμε πλάτη για τη χώρα, τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και του Grexit; Προκήρυξε αιφνιαδιαστικά εκλογές, με το σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αυτή είναι η διχαστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχετικά με την ερωτηση που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την υπόθεση Καλογρίτσα

Καταθέσαμε ερώτηση στη βουλή γιατί μιλάμε για δάνεια που δόθηκαν, και μια πιστοληπτική ικανότητα που δεκαπλασιάστηκε στα χρόνια της κρίσης, και μάλιστα, έτσι όπως φαίνεται, χωρίς εγγυήσεις. Όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν, πρέπει να βγουν στο φως.

Μείζον ζήτημα, βεβαίως, είναι και το έργο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών, που «έσπασε» σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες δήθεν για να καταπολεμηθεί η διαπλοκή, με τρόπο που φαίνεται καθαρά φωτογραφικός, και τελικά όλα τα κομμάτα που έχουν προκηρυχθεί τα έχει πάρει η εν λόγω εταιρία!

Αυτό είναι το υποτιθέμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης; Αλλά αυτό έχει καταρρεύσει προ πολλού. Υπενθυμίζω και τις μεθοδεύσεις και το γνωστό τρίγωνο της προηγούμενης περιόδου ανάμεση στο ΣΥΡΙΖΑ Bank, το ΣΥΡΙΖΑ news και τον ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο.

Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Όμως πέρα από όλα αυτά τα σκάνδαλα, πέρα από τα μέτρα και τα μνημόνια, το πιο βασικό ζητούμενο που περιμένουν οι Έλληνες πολίτες από όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να συμφωνήσουμε επιτέλους ποιό θέλουμε να είναι το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα, για την ασφαλή μας έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια και για την ανάπτυξη.

Θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά ζητήματα, π.χ. την αξιοκρατική στελέχωση στον δημόσιο τομέα; Στα λόγια συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα είδαμε τον τρόπο με τον οποίο στελεχώθηκε το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, όπως έπρεπε, αλλά ούτε καν ανοιχτή διαδικασία.

Αυτές τις πρακτικές πρέπει να τις αφήσουμε πίσω μας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις κοκορομαχίες του τεχνητού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, που δεν οδηγούν τη χώρα μπροστά. Πρέπει επιτέλους να ωριμάσουμε ως κοινωνία, και κυρίως ως πολιτικό σύστημα.

Εμείς το λέμε από το 2010: αν δεν καταφέρουμε να έρθουμε σε μια βασική συνεννόηση στο εθνικό σχέδιο που θέλουμε για τη χώρα, τότε δυστυχώς θα συνεχιστεί η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία 8-9 χρόνια – η οποία δυστυχώς πλέον γίνεται κατάσταση. Πρέπει λοιπόν να επιβληθεί εθνική συναίνεση και συνεννόηση, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η δύναμη που μπορεί να την επιβάλλει.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s