Το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να χάνει χρόνο

Αναδημοσίευση της συνέντευξής μου στην «Karfitsa» από το thecaller.gr:

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου στην «Karfitsa», απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Βαγγέλη Στολάκη.

Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να χάνει χρόνο» και πως το θέμα «εκτός του να κλείσει η αξιολόγηση είναι να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο λογαριασμός».

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Γιαννακοπούλου:


Τι εκτιμάτε θα κλείσει η αξιολόγηση ή θα ζήσουμε ξανά εποχές καλοκαιριού 2015;

Ευχή όλων μας είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση για να μην ξαναζήσουμε αυτό που βιώσαμε το καλοκαίρι του 2015. Δυστυχώς όμως, η μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία: η κυβέρνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να χάνει χρόνο, και ο χαμένος χρόνος μεταφράζεται σε ολοένα και νέα, επίπονα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες. Το ζήτημα είναι βεβαίως να κλείσει μεν η αξιολόγηση, αλλά και να δούμε ποιός θα είναι τελικά ο λογαριασμός.

Αν και είχατε κάποια  άνοδο στις δημοσκοπήσεις έχετε «κολλήσει» στο 6,5-7%. Τι ποσοστό πιστεύετε θα παίρνατε εάν την άλλη Κυριακή είχαμε εκλογές; Ποιος είναι ο στόχος σας;

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που αποτυπώνουν τις τάσεις της στιγμής αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι πάντα ακριβείς και ότι συχνά πέφτουν έξω.  Το είδαμε, άλλωστε, στο δημοψήφισμα το καλοκαιρι του ’15, το είδαμε και στις εκλογές. Νομίζω ότι το πι ο σημαντικό σημείο που πρέπει να κρατάμε από τις δημοσκοπήσεις είναι τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχείια χαρακτηριστικά. Αυτά δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουν καλύτερα σήμερα τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η ουσία είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δυναμώνει και αυτό το εισπράττουμε από τον κόσμο, από τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες που αναγνωρίζουν την μεγάλη ανανέωση του κινήματος, τη διαρκή προσπάθεια, τις πολιτικές πρωτοβουλίες και την πίστη στην εθνική συνεννόηση και συμπορεύονται ξανά μαζί μας. Στόχος μας παραμένει να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη δύναμή μας ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε την εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχουν φωνές που δεν θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ (Παπανδρέου), άλλοι που δεν θέλουν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ (Βενιζέλος)  και η Γεννηματά που δεν θέλει χώρια με τον έναν ή τον άλλο αλλά μαζί. Αλήθεια, τελικά ξέρετε τι θέλετε; Με τόσες διαφορετικές φωνές πως θα πείσετε τον κόσμο;

Η σταθερή θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το 2015 είναι είναι ξεκάθαρη:  αυτόνομος ρόλος και  αυτοδύναμη στρατηγική. Φιλοδοξούμε να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι απλά ρυθμιστές των εξελίξεων, να γίνουμε ξανά εμείς ο πλειοψηφικός προοδευτικός πόλος. Ζητούμε τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών για να επιβάλουμε την εθνική συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ όλων των φιλοευρωπαϊκών, δημοκρατικών κομμάτων προκειμένου να πορευτούμε σε μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση.

Τόσο πολύ σας πείραξε που Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης και Ραγκούσης θα συνεργαστούν με το Ποτάμι; Παραμένει η πόρτα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανοικτή;

Η Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά έχει απευθύνει εδώ και ένα χρόνο πρόσκληση προς τα κόμματα, τους πολιτικούς σχηματισμούς, τις προσωπικότητες, τους πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς να πορευτούμε όλοι μαζί για να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο μας .

Η κα Διαμαντοπούλου, ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Ραγκούσης αποτελούν ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σαφώς θα επιθυμούσαμε να συνταχθούν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να δώσουμε όλοι μαζί ξανά τον αγώνα μας. Το ίδιο ισχύει και για το Ποτάμι. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το τί διαφορετικό λένε, ή, αν θέλετε, ποιές είναι οι ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές τους που μας χωρίζουν. Νομίζω ότι όλα αυτά μπορούμε και πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη, γιατί δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για άλλες τιμαριοποιήσεις στην κεντροαριστερά.

Το πιο… περίεργο περιστατικό που σας έτυχε στη Βουλή ποιο είναι;

Δεν θα σας μιλήσω για ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά για το γενικότερο κλίμα που αντιμετώπισα ως νέα βουλευτής το 2010. Ήταν οι μέρες που ψηφιζόταν το μνημόνιο και η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική εντός και εκτός βουλής. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση διαμετρικά αντίθετη με το κλιμα που επικρατούσε όταν είχαμε πρωτοεκλεγεί, και ειδικά εμείς οι νέοι βουλευτές πήραμε στους ώμους μας την τεράστια ευθύνη να κρατήσουμε τη χώρα όρθια τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση έβαλλε εναντίον μας και δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερο διχάζοντας τον ελληνικό λαό. Ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, όμως θεωρώ ότι πλέον, μετά από 7 χρόνια, αποδείχθηκε περίτρανα τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ότι δεν υπήρχαν ούτε μαγικές λύσεις ούτε Μεσσίες.

Αλήθεια, όσοι ασχολούνται με την πολιτική όπως εσείς και είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, πάλι όπως εσείς, πότε βρίσκουν χρόνο για… δουλειά;

Δεν θα σας πω ότι είναι εύκολο, ειδικά δεδομένου ότι εκτός από δικηγόρος και πολιτικός είμαι σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών. Σαφώς τόσο το επάγγελμά μου όσο και η πολιτική είναι ιδιαίτερα απαιτητικά από πλευράς χρόνου, και πολλές φορές αναγκάζομαι να θυσιάζω  τον προσωπικό μου χρόνο προκειμένου να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά χρόνος υπάρχει πάντα όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, αρκεί να βρίσκεις τις κατάλληλες ισορροπίες και να φροντίζεις ώστε ο χρόνος που αφιερώνεις σε κάθε δραστηριότητα να είναι ουσιαστικός και ποιοτικός. Άλλωστε, αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική ανανέωση στην πολιτική, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις λογικές των κατ’ επάγγελμα πολιτικών, των «κομματικών στελεχών» κ.ά. Ο πολιτικός πρέπει να έχει ένσημα, πρέπει να έχει δουλέψει. Αλλιώς πώς μπορεί να κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να προτείνει λύσεις;

Ποια είναι η καθημερινότητα μιας αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου;

Οι αρμοδιότητες είναι πολλές και ποικίλουν από μέρα σε μέρα. Μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου αποτελεί η διαρκής ενημέρωση γύρω από θέματα της επικαιρότητας και συνεργασία μου με το γραφείο τύπου αλλά και στελέχη του κόμματος για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των θέσεών μας στα ΜΜΕ, τόσο μέσω των ανακοινώσεων της παράταξης όσο και με την προσωπική παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με άρθρα και συνεντεύξεις.

Φίλες από άλλα κόμματα έχετε. Κι αν ναι ποιες είναι;

Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου ως γενικό σχόλιο να σας πω ότι οι αληθινές φιλίες βασιζονται σε βαθιές αρχές, αξίες, κοινές εμπειρίες και συναισθήματα και άρα δημιουργούνται και διατηρούνται πέρα από κόμματα και πολιτική τοποθέτηση. Μια και δραστηριοποιούμαι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , είναι φυσικό πολλές από τις φιλίες μου να προέρχονται από αυτόν. Όμως τόσο στο στενό όσο και στο ευρύτερο φιλικό περιβάλλον μου υπάρχουν άνθρωποι που ιδεολογικά ανήκουν και σε άλλα κόμματα.

Με ποιον υπουργό θα μπορούσατε να πάτε για καφέ και να συζητήσετε; Τι θα του λέγατε; (Και με ποιον δεν θα πίνατε ούτε εσπρεσάκι στα γρήγορα);

Θα ήταν αν μη τι άλλο υποκριτικό εκ μέρους μου αν δεν έπινα ούτε «εσπρεσσάκι στα γρήγορα» με κάποιον από τους υπουργούς της κυβέρνησης, τη στιγμή που αυτό που επιζητούμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η συνεννόηση για το καλό της χώρας.

Όσον αφορά το με ποιόν υπουργό θα έπινα καφέ, νομίζω ότι θα επέλεγα την Υπουργό Εργασίας κα. Αχτσιόγλου, τόσο γιατί το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και γιατί θεωρώ ότι ως νέες γυναίκες στην πολιτική θα είχαμε πολλά να συζητήσουμε.

Σύζυγός σας είναι ένας πολύ γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σας ζητώ να αλλάξετε ρόλους. Αν πολιτευόταν ο Μάξιμος σε ποιο χώρο θα ανήκε σήμερα και εάν εσείς σκηνοθετούσατε μια παράσταση ποια θα ήταν αυτή και με πρωταγωνιστές ποιους βουλευτές;

Ένα από τα πολλά που μας ενώνουν με τον Μάξιμο όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες, θεωρώ λοιπόν ότι σε περίπτωση που ο ίδιος επιθυμούσε να πολιτευτεί, θα ανήκε στον προοδευτικό χώρο.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, νομίζω ότι η παράσταση που θα ανέβαζα θα ήταν οι Νεφέλες του Αριστοφάνη, που καυτηριάζει με αιχμηρό τρόπο τις αρνητικές συνέπειες της σοφιστικής επιχειρηματολογίας αλλά και εν γένει την κρίση της ηθικής και της πολιτικής στην αρχαία Αθήνα. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη κωμωδία στις μέρες μας και θα έδινα τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο υπουργικό συμβούλιο…

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s