Για τις εξελίξεις στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Είναι μία νέα μέρα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η συμφωνία η οποία επετεύχθη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανασύνταξη της παράταξής μας. Αυτό που είχε πει η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά, και για το οποίο είχαμε δεσμευτεί όλα τα στελέχη του κινήματος πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή προχωράμε με το βασικό τρίπτυχο ενότητα, ανανέωση και διεύρυνση, βλέπουμε ότι γίνεται πραγματικότητα.
Στο παρελθόν όντως δημιουργήθηκε πικρία και αυτό το οποίο συνέβη αποτελούσε μία ανοιχτή πληγή για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Το σημαντικό όμως είναι να κοιτάξουμε τί γίνεται από εδώ και πέρα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να δούμε πώς θα δημιουργηθεί ένας προοδευτικός χώρος που θα δώσει πραγματικές απαντήσεις στους Έλληνες πολίτες και σχέδιο για να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια.
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Αν δούμε τη συνολική εικόνα, αυτή δείχνει ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έλεγε ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε προ μηνών. Σήμερα είμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η οποία έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται, χωρίς σχέδιο και στρατηγική αλλά με ψευτοπαλικαρισμούς, ο λογαριασμός στους Έλληνες πολίτες έρχεται πολύ μεγαλύτερος, με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.
Πρέπει λοιπόν να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θα έπρεπε η διαπραγμάτευση να γίνει από την «εθνική Ελλάδος», από όλες δηλαδή τις φιλοευρωπαϊκές, δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, γιατί θα ήταν πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα. Όλα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση στο Eurogroup (3,5% πλεόνασμα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα επόμενα χρόνια) δεν βγαίνουν σε καμία περίπτωση. Δυστυχώς διακινδυνεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Σε κάθε περίπτωση αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας, να υπογράψει ένα μνημόνιο «3+», όπως λέγεται, ή ακόμη τέταρτο μνημόνιο.
Όσον αφορά στη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, υπάρχει κάποιος που θεωρεί πραγματικά ότι ήταν τέτοια η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ή και της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να φέρει το ΔΝΤ στην Ευρώπη; Να υπενθυμίσω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το έφερε η επιμονή της Γερμανίας και της κας Μέρκελ, γιατί τότε δεν υπήρχε ένας αντίστοιχος ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα μπορούσε να επιλύσει τα προβλήματα με άλλον τρόπο. Εξάλλου και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν κρίση ανάλογη με τη δική μας, η μοναδική στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν αυτό που έγινε και στην Ελλάδα. Όπως αποδείχθηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησαν την ίδια εθνική στρατηγική, η επιλογή μας ήταν μονόδρομος, «αναγκαίο κακό», για το οποίο εάν υπήρχε πολιτική συναίνεση και συνεννόηση από την πρώτη στιγμή, θα είχαμε καταφέρει να βγούμε κι εμείς από την κρίση, όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και δεν θα πελαγοδρομούσαμε με τρίτο μνημόνιο.