Στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ

Εμείς δεν πρόκειται να πράξουμε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το κοινωνικό μέρισμα. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι δηλώσεις ότι δήθεν ήταν «ανήθικο» και οι αναφορές τους σε «καθρεφτάκια για ιθαγενείς». Η Δημοκρατκή Δυμπαράταξη ασφαλώς σέβεται απόλυτα την ανάγκη όλων όσων θα πάρουν τα 380 ευρώ κατά μέσο όρο, έστω και μία μόνο φορά, καθώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για την πλεινότητα των ελληνικών οικογενειών – και έχει γίνει πολύ χειρότερη, με αποκλειστκή υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως οι χθεσινές εξαγγελίες θυμίζουν αυτό που ο σοφός λαός μας έχει αποτυπώσει στο γνωστό «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι». Γιατί όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φόρτωσε με 7,2 δις πρόσθετα μέτρα την προηγούμενη διετία (2015-2016) με την βαρουφάκειο διαπραγμάτευση, τα capital controls και την απειλή του Grexit, όταν κατήργησε το ΕΚΑΣ, κόβοντας το μισό το 2016 και το άλλο μισό τώρα, όταν έρχονται νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τους συνταξιούχους, αυτό λέγεται κοροϊδία. Από τη μία δίνει κάτι – ελάχιστο – κι από την άλλη το παίρνει πίσω και μάλιστα πολλαπλάσια.

Αυτές οι προεκλογικού και «φιλανθρωπικού» τύπου παροχές δεν μπορούν να απαλύνουν το πρόβλημα του μέσου Έλληνα, έστω κι αν μπορούν να δώσουν μία ανάσα για ένα μήνα. Ο ελληνικός λαός το «κάψιμο» που έχει νιώσει τα τελευταία δύο χρόνια στο πετσί του δεν πρόκειται να το ξεχάσει με φιλανθρωπικού χαρακτήρα φιλοδωρήματα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πραγματικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έχουν «άρωμα» εκλογών. Μπορεί ο ίδιος, μπροστά στη δημοσκοπική και κοινωνική κατάρρευση του κόμματός του, να θέλει να διασωθεί οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές, όμως οι βουλευτές του είναι τόσο «ερωτευμένοι με την καρέκλα». Εξάλλου τόσο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα απέναντι στο μνημόνιο, απέναντι σε όλα τα μέτρα που κλήθηκαν να ψηφίσουν, δεν έχουμε ξαναδεί…

Η ουσία όμως είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απολύτως αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευτεί, να προσφέρει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Δυστυχώς έχει βάλει τη χώρα μας σε μια διαρκή επιτροπεία, κι αυτό φαίνεται και από την πρόσφατη συμφωνία.  Ακούμε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα λιτότητας και πραγματικά απορούμε: έχουν διαβάσει τί περιλαμβάνει η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους; Έχουν επίγνωση ότι για να κλείσει η αξιολόγηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση του ΔΝΤ; Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση στο αφορολόγητο, περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, και εργασιακό αρμαγεδδώνα.

Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι το πλεόνασμα 3,5% δεν βγαίνει σε καμία περίπτωση, δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να μπορέσουμε να βρούμε την εθνική συναίνεση με ενιαία εθνική γραμμή για να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους της συμφωνίας που είναι ανέφικτοι οπουδήποτε στην Ευρώπη, πόσω μάλλον στην Ελλάδα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα. Κι αυτό θα γίνει μόνο με την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να επιβάλει στο τεχνητό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ τη συναίνεση και τη συνεννόηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s