Στην εκπομπή Χ2 στο Action 24

Για την συμφωνία του Eurogroup για το χρέος

Ακούμε τις θριαμβολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, που επαίρεται γιατί με την χθεσινή συμφωνία του Eurogroup κόβεται το 20% του χρέους το 2060. Αλήθεια, μπορεί να κοιτάξει τον ελληνικό λαό στα μάτια και να ισχυριστεί ότι το θεωρεί σπουδαίο επίτευγμα, ενώ συνεχίζει να μας κατηγορεί για το PSI;

Φανταστείτε τί θα είχε γίνει αν δεν είχαμε πετύχει την τεράστια απομείωση του χρέους με το PSI, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα υπήρχε Ελλάδα αν δεν είχε γίνει τότε διαγραφή του χρέους. Το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων αντιστοιχούσε στην κρατική επιχορήγηση ενός μόνο έτους. Αν είχαμε χρεοκοπήσει και είχε καταρρεύσει το κράτος, δεν θα υπήρχαν σήμερα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το παραμύθι που αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν “καταστροφή” των αποθεματικών των ταμείων λόγω του PSI πρέπει επιτέλους να τελειώσει.

Ας μας πει εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ, το χρέος ποιός το δημιούργησε; Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2010 και μετά, την οποία αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθουν στο φως οι ευθύνες ΟΛΩΝ, και ειδικά του τρίτου και αφανούς εταίρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να φανούν και οι ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, που διπλασίασε το χρέος, γιατί δεν μπορούμε να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα.

Ας σταθούμε όμως στην συμφωνία του Eurogroup: για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να έχει τη συμφωνία του ΔΝΤ, που ζητάει περαιτέρω περικοπές στις κύριες συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ. Ζητάει εργασιακό μεσαίωνα με ομαδικές απολύσεις και λοκ-άουτ. Ας σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδα ο ΣΥΡΙΖΑ και ας ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση του. Ας μας πει όμως και η ΝΔ τη θέση της για τα εργασιακά. Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να οδηγείται στο να δεχτεί τις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τηρεί σιγήν ιχθύος, γιατί θέλει να κάνει άλλος την «βρώμικη» δουλειά.

Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα, που είναι απαραίτητη συνθήκη για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν προκειται να γίνει κάτι, δυστυχώς αυτό γίνεται με τον πιο σκληρό και βίαιο τρόπο. Τώρα που ακούμε πάλι ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα, πραγματικά τρέμουμε.

Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύεται είναι σίγουρα αισιόδοξα. Όμως η πιο σημαντική δημοσκόπηση είναι κατά κύριο λόγο αυτή που γίνεται με την πραγματική επαφή με την κοινωνία. Κι εμείς είμαστε στην κοινωνία, κατεβαινουμε στον δρόμο, κάνουμε περιοδείες.

Βλέπουμε τον προοδευτικό κόσμο να κάνει στροφή και να ξανακοιτάζει προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, περιμένει να δει και να ακούσει τις θέσεις και προτάσεις μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχουμε καταθέσει εξαιρετικά συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία – κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία. Ο κόσμος αναγνωρίζει όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της πραγματικής κεντροαριστεράς, που εκφράζεται με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Είμαστε το κόμμα που πλήρωσε πιο ακριβά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη – την κρίση, και μάλιστα δυσανάλογα. Δεν είδαμε να συμβαίνει το ίδιο στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας η διακυβέρνηση κατά την πενταεία 2004-2009 ήταν και η βασική αιτία που εκτινάχθηκε το χρέος στα ύψη και ήρθαμε αντιμέτωποι με την κρίση.

Βεβαίως κάναμε και λάθη – όποιος πράττει, όποιος κυβερνά κάνει και λάθη. Όμως κάναμε και πάρα πολλά σωστά στην πορεία μας. Η ζωή του Έλληνα πολίτη άλλαξε πάρα πολύ από το ’81 και μετά. Ήμασταν και είμαστε δίπλα στον μικρομεσαίο, τον μη προνομιούχο, και μπορούμε να τον εκφράσουμε καλύτερα και πιο αυθεντικά από όλους.

Να μην συγκρίνουμε σε καμία περίπτωση τη θέση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή, μετά από 2 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 χρόνια χαμένα για την πατρίδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Είναι επιλεκτική η μνήμη του ΣΥΡΙΖΑ και ξεχνάει τί ακριβώς διεμοίφθη στην πατρίδα μας, όχι απλά το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του «asset», κατά τον κ. Τσίπρα, κ. Βαρουφάκη, με την γνωστή σε όλους διαπραγμάτευση που μας οδήγησε στα capital controls και στοίχισε τα 86 δις, τα οποία φόρτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική οικονομία. Όμως οι Έλληνες πολίτες θυμούνται πάρα πολύ καλά πώς ήταν τα πράγματα 2 χρόνια πριν, στα τέλη του 2014, που είχαμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων οδεύαμε σε 6% ρυθμούς ανάπτυξης στη διετία 2015-2016.

Ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια και να πάμε στην προληπτική γραμμή πίστωσης, να μπορέσουμε να πάρουμε μια ανάσα, και όλα αυτά χάθηκαν για τους πειραματισμούς και τις «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Μπήκαμε σε μια απίστευτη περίοδο πολιτικής αστάθειας εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης «ΟΧΙ σε όλα» του ΣΥΡΙΖΑ που εκβιαστικά μας οδήγησε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, και ξανά μετά το διχαστικό δημοψήφισμα και παρά την απόλυτη στήριξη που παρείχαμε όλα τα φιλοευρωπαϊκά δημοκρατικά κόμματα το καλοκαίρι του 2015, γιατί μας έφτασε στο χείλος της καταστροφής και του Grexit, στήριξη στηn οποία o ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη.

Πολύ όψιμα, λοιπόν, θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συζήτηση και συνεργασία, προφανώς λόγω της δημοσκοπικής του κατάρρευσης. Εμείς μιλάμε για μια πραγματική ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς, με ειλικρινή συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι όσων άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καθοριστικό ρόλο στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών. Ο κ. Τσίπρας στην Κούβα αποκάλεσε δυνάστες τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε στην εξουσία πουλώντας ελπίδα στον ελληνικό λαό πάνω σε μία υποτιθέμενη αριστερή ατζέντα, και την επόμενη μέρα υιοθέτησε την ακραία συντηρητική ατζέντα, είναι ψευδεπίγραφη αριστερά. Είναι η πιο πειθήνια κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών, κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει η ίδια η κα. Μέρκελ, της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος μαθητής, το λένε ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι θεσμοί.

Σοσιαλισμός αγκαλιά με τους ΑΝΕΛ, με εθνικολαϊκιστικά μορφώματα, δεν γίνεται. Αυτό που έχει συμβεί στη χώρα μας, δηλαδή ένα υποτιθέμενο αριστερό κόμμα με ένα ακραίο, δεξιό, εθνικιστικό κόμμα όπως αυτό των ΑΝΕΛ να κάνουν συγκυβέρνηση, δεν είναι ούτε κεντροαριστερά ούτε σοσιαλδημοκρατία, όσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εισπήδηση στο χώρο.

Όταν, εξάλλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιλέγει να πάει χέρι-χέρι με εκπροσώπους της ΧΑ για επικοινωνιακές φιέστες – κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί δεν ασκείται με αυτόν τον τρόπο η εξωτερική πολιτική – και βουλευτές, υπουργοί και ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν φωτογραφίες στη νήσο Ρω μαζί με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, αυτό αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτηματικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s