Στην εκπομπή «Επίκαιρα» στο Κανάλι Ε

Η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει φέρει μία παρα πολύ δύσκολη συμφωνία, η οποία είναι προφανές ότι δεν βγαίνει. Γνωρίζουμε ποιά είναι τα μεγέθη, είδαμε εξάλλου τί ανέφερε και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση δημιουργεί διαρκώς αδιέξοδα, πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο και τελικά λέει «ναι σε όλα». Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη: πρέπει να επέλθει, επιτέλους, εθνική συναίνεση πάνω σε μία εθνική γραμμή. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Εκλογές δεν μπορούμε να επιβάλουμε – αν και θεωρώ ότι σύντομα θα οδηγηθούμε σε αυτές λόγω της μη ικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί όλες αυτές τις «καυτές πατάτες». Όμως και οι εκλογές δεν οδηγούν πουθενά, το αντίθετο μάλιστα: το «φύγε εσύ για να έρθω εγώ», που είδαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει «όχι» σε όλα, να πετροβολεί και να τάζει λαγούς με πετραχήλια, καθιστά αδύνατο να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές για να βγούμε από την κρίση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί, με την αλλαγή συσχετισμών – πρώτα στην κονωνια και μετα στη βουλη – να επιβάλει την απαιτούμενη συναίνεση πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο, για να μπορέσουν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνήσουν στις απαραίτητες αλλαγές για ένα καλύτερο αύριο.

Εθνική συναίνεση και συνεννόηση δεν σημαίνει αναγκαστικά συγκυβέρνηση. Μπορεί να υπάρχει στήριξη ενός σχεδίου που θα μας βγάλει από την κρίση. Αν κάτι μάθαμε από όλη αυτή την δυσκολία είναι ότι οι λύσεις υπάρχουν και τις είδαμε στην πράξη σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που βρέθηκαν στα μνημόνια και κατάφεραν να βγουν από αυτά, γιατί το πολιτικό τους προσωπικό προέταξε το εθνικό συμφέρον και κατάφερε να συνεννοηθεί.

Στην Ελλάδα δυστυχώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις από το 2010 και μετά προέταξαν το μικροκομματικό τους συμφέρον, με μοναδική εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που προέταξε το εθνικό συμφέρον, με τεράστιο πολιτικό κόστος. Εμείς «ακρωτηριαστήκαμε» γιατί στηρίξαμε την Ελλάδα, στηρίξαμε την πατρίδα. Αντιθέτως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για Ζάππεια, προγράμματα Θεσσαλονίκης και σκίσιμο μνημονίων, διχάζοντας και δηλητηριάζοντας τον ελληνικό λαό. Ανεύθυνες πολιτικές προσεγγίσεις, που οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε 6 χρόνια απίστευτων θυσιών για να βρισκόμαστε σήμερα ξανά στο ίδιο έργο θεατές και να μιλάμε όχι απλά για τρίτο αλλά ενδεχομένως και για τέταρτο μνημόνιο.


Για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η πώληση μικρών και μεσαίων στεγαστικών δανείων αποτελεί κόκκινη γραμμή και η αντίθεσή μας είναι απολύτως κατηγορηματική. Η παροχή της δυνατότητας στον δανειολήπτη για εξαγορά του δανείου του κατά προτεραιότητα είναι μία από τις πιο βασικές προτάσεις μας. Θέση μας είναι ότι πρέπει να θεμελιωθεί η πλήρης προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όσων βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με πάγωμα των οφειλών τους όσο διαρκεί η κρίση. Αντιθέτως, από 1-1-2017, με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρώτη περιουσία περνάει στα funds, στα λεγόμενα «κοράκια».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέλαβε σημαντική πρωτοβουλία στις αρχές Νοεμβρίου και κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, μετά από εξαντλητικό διάλογο με διάφορους εταίρους – εκπροσώπους της Ένωσης Δανειοληπτών, εκπροσώπους των τραπεζών κ.ά – για την αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Για ποιό λόγο η κυβέρνηση κωφεύει; Γιατί δεν χρησιμοποιεί τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτικό όπλο;

Είναι αδιανόητη η «πρεμούρα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ξεπούλημα των δανείων. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μας πηγαίνει ολοταχώς στην πολιτική «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη». Αδυνατώ να αντιληφθώ για ποιό λόγο να μην έχουν οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες το δικαίωμα πάνω στην περιουσία τους, ένα συνταγματικό δικαίωμα που οφείλουμε να προστατεύουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s