Στην εκομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ

Η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, όπως άλλωστε οποιαδήποτε επίσκεψη ξένου ηγέτη, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, ακόμη και σε επίπεδο σημειολογίας. Εμείς ελπίζουμε και προσδοκούμε να έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και για τα καίρια εθνικά ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό, το Κυπριακό, που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς επίσης και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια.

Βεβαίως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια της θητείας του κ. Ομπάμα από την Χίλαρι Κλίντον, αλλά ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Τραμπ. Αυτό μειώνει σε έναν βαθμό τις προσδοκίες, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τον οποιοδήποτε ξένο ηγέτη ως τον «Άγιο Βασίλη» που θα δώσει τη μαγική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. Η λύση είναι να μπορέσουμε επιτέλους πραγματικά, πάνω σε μια εθνική γραμμή, να επιτύχουμε την εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

Τα τεχνητά, ψέυτικα δίπολα τα έχουμε δει στο παρελθόν, και ξέρουμε ότι δεν οδηγούν πουθενά. Το κλίμα διχασμού της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του πολιτικού συστήματος τα έξι χρόνια της κρίσης δεν το καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ αλλά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε μια κυβέρνηση με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Το 2012 σκοπός μας δεν ήταν να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς τους καλέσαμε όλους να προχωρήσουμε μαζί αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε, προτάσσοντας το μικροκομματικό του συμφέρον.

Ποιός θα ήταν ο ρόλος ευθύνης τη δεδομένη στιγμή; Να πάμε σε τρίτες εκλογές και να χρεοκοπήσει η χώρα; Εμείς δεν φοβηθήκαμε ποτέ να κάνουμε αυτό που επιτάσσει η ευθύνη, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος – και αυτό το κόστος πληρώσαμε – σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που από το 2010 και μετά παίζουν διαρκώς το μικροκομματικό παιχνίδι του ‘φύγε εσύ – έλα εσύ’, με αποτέλεσμα να είμαστε η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που μπήκε σε μνημόνιο και δεν έχει καταφέρει ακόμη να βγει από αυτό.

Ευτυχώς οι Έλληνες πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι. Ξέρουν πολύ καλά πώς ήταν τα πράγματα πριν 21 μήνες και πώς τα χειροτέρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έφερε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο και δέσμευσε τον εθνικό μας πλούτο για εκατό χρόνια. Ποιά κυβέρνηση θα έκανε κάτι τέτοιο – και μάλιστα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι; Εμείς πέντε χρόνια δεν διανοηθήκαμε να υπογράψουμε την εκποίηση της εθνικής μας περιουσίας, όπως έκανε η υποτιθέμενη «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση.

Προφανώς ο αυτόνομος ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενοχλεί κάποιους, όμως δεν θα σταματήσουμε να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό ζητούμε από την κοινωνία να μας δώσει τη δύναμη, με ισχυρό, αυτόδύναμο ρόλο, να επιβάλουμε τη συναίνεση και την εθνική γραμμή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s