Στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» στο Blue Sky 20-10-2016

Οι ψευτοπαλικαρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει πλέον τα πράγματα στο μη παρέκει. Έχουν κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Τους τελευταίους 21 μήνες, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα ελληνικά νοικοκυριά, τη μέση ελληνική οικογένεια, τους επιστήμονες, τους νέους ανθρώπους, τους συνταξιούχους.

Άκουσα τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Να μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς: η βαρουφάκειος διαπραγμάτευση, τα capital controls, η ύφεση που έφερε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοίχισαν στο ασφαλιστικό μας σύστημα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές στο ασφαλιστικό ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2017!

Βρισκόμαστε σε ένα τέλμα, στη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσαμε να βρεθούμε, κι αυτό οφείλεται στην ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία για να μπορέσει να διαπραγματευτεί ξανά αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία, στην οποία έφτασε εξ αιτίας της πολιτικής της.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει. Χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή πολιτικής.

Εμείς αυτό που λέμε – και το είπε και η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τον Gianni Pittella χθες – είναι ότι αφενός μεν δεν βγαίνει η πολιτική της κυβέρνησης, αφετέρου όμως πρέπει και η Ευρώπη να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Χρειάζεται, με εθνική ομοψυχία και συναίνεση, να προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Χρειάζεται να μειωθούν οι στόχοι του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στους οποίους συμφώνησε τόσο εύκολα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – είδαμε ότι άλλα περίμεναν και άλλα ήρθαν: αντί για 0,7% πλεόνασμα, είχαμε 0,2%. Και βεβαίως, πρέπει να προχωρήσουμε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί περίτρανα και με κάθε τρόπο ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη για την πρωτοφανή δυσχέρεια στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί όλα αυτά τα ζητήματα. Γι’αυτό πρέπει να μπορέσει να βρεθεί συναίνεση και συνεννόηση για τους εθνικούς στόχους και το εθνικό σχέδιο.


Για τις παρεμβάσεις στην υγεία και τη δικαιοσύνη

Το μείζον θέμα στην υγεία δεν είναι απλά και μόνο ο κ. Πολάκης και οι ετσιθελικές συμπεριφορές του για να τοποθετήσει τους «δικούς» του ανθρώπους. Είναι οι ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε αυτή η κυβέρνηση, τα ανερυθρίαστα ψέματα, που έχουν οδηγήσει στην απόλυτη διάλυση της δημόσιας υγείας. Ασφαλώς προβλήματα υπήρχαν και προηγουμένως, όμως προκαλώ τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να μου πει εάν έχει βρεθεί ποτέ η δημόσια υγεία σε τέτοιο χάλι, σαν αυτό που ζούμε τους τελευταίους 21 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η κατάντια δεν είχε επέλθει ποτέ πριν. Κάθε μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, αλλά ασφαλώς προηγούνται οι εκλεκτοί του κυρίου Πολάκη!

Με αφορμή όμως το απαξιωτικό ύφος του κ. Πολάκη, που στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι σύνεδροι κάθε άλλο παρά το καταδίκασαν, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτό το ύφος, αυτή η φρασεολογία έχει επικρατήσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει ποιά ακριβώς είναι η νοοτροπία που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα: η νοοτροπία του «όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι απέναντί μου» και συνεπώς τον απαξιώνω, τον ισοπεδώνω, τον αφανίζω πολιτικά με κάθε τρόπο.

Το είδαμε στα απαράδεκτα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, με τις ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Το είδαμε στα πρωτοσέλιδα της Αυγής – κάτι που κανείς δεν περίμενε, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, μια εφημερίδα που έχει μια ιστορία δημοκρατική, να γίνεται κίτρινο έντυπο με ωμό, εκβιαστικό ουσιαστικά, χαρακτήρα. Είναι αδιανόητα φαινόμενα αυτά. Η αναφορά ονοματεπώνυμων δεν τιμά αυτήν την εφημερίδα, και είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας εκείνων που μας κυβερνούν. Κοινώς, είναι η στοχοποίηση όλων των αντιφρονούντων. Αυτό θεωρείται δημοκρατία; Αυτό είναι αριστερά;

Η έννοια της αριστεράς είναι ο σεβασμός στην πολυφωνία, ο σεβασμός στη διαφορετική γνώμη. Αυτή η κυβέρνηση όμως, της υποτιθέμενης, της ψευδεπίγραφης αριστεράς, βλέπουμε ότι έχει απόλυτη δυσανεξία στη διαφορετικότητα. Η έννοια της αριστεράς είναι ο σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα. Όμως με τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο: ωμό εκβιασμό και μεθοδεύσεις σκοτεινές που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s