Ομιλία στην Πάτρα 7-5-2016

 

πατρα

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Αν ένα πολιτικό μήνυμα προκύπτει από όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, αυτό είναι ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι σήμερα πιο χρήσιμη από ποτέ.

Zούμε την απομυθοποίηση και τη διάψευση της ρητορικής που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Τα ψέματα που ανέβασαν στην εξουσία το κυβερνητικό μόρφωμα της ριζοσπαστικής αριστεράς με την λαϊκίστικη ακροδεξιά, αποκαλύπτονται καθημερινά.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι τα ψέματα αυτά έπληξαν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ότι διέλυσαν τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός, πανικόβλητος μπροστά στην καθολική λαϊκή κατακραυγή και στις αντιδράσεις για την καταστροφική πολιτική του, προσπάθησε χθες για άλλη μια φορά να μας πείσει ότι ζούμε σε μία άλλη χώρα.

Δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό γιατί τον επιβαρύνει με 12,5 δις μέτρα, αλλά είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι ενώ περικόπτει 2 δις ευρώ από τις συντάξεις, αυτές δήθεν δεν θα μειωθούν!

Ανερυθρίαστα ψέματα, πρόκληση απέναντι στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δείτε που βρισκόμαστε σήμερα.

Η οικονομία βυθίζεται σε νέα ύφεση.

Η ανεργία αυξάνεται.

Τα κάπιταλ κοντρόλς καταστρέφουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πνίγουν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τόσο με το ασφαλιστικό, όσο και με τα φορολογικά μέτρα που έρχονται, η κυβέρνηση «σκοτώνει» ό, τι δημιουργικό υπάρχει στον τόπο και υπονομεύει το μέλλον. Φτωχοποιεί τους Έλληνες πολίτες. Διαλύει τα πάντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί βιαίως ότι δεν μπορεί ούτε να εφαρμόσει τα όσα υποσχέθηκε, ούτε να διαχειριστεί τις αυταπάτες που εξέθρεψε και είναι εγκλωβισμένος στην απόλυτη ανικανότητά του να διαχειριστεί έστω στοιχειωδώς την κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα.

Την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του μας έφερε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο και ετοιμάζεται προληπτικά και για το τέταρτο.

Υπενθυμίζω ότι με το περίφημο mail χαρδούβελλη μιλούσαμε για μέτρα ύψους 1,7 δις και είμασταν έτοιμοι να βγούμε στην προληπτική γραμμή πίστωσης, εκτός μνημονίων…

Το μόνο όμως που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους με κάθε τρόπο, έστω και αυτοεξεφτελιζόμενοι.

Διορίζοντας, προκλητικά, στρατιές «ημετέρων».

Ευτελίζοντας τους θεσμούς της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και τον ανεξάρτητων αρχών.

Παρεμβαίνοντας ετσιθελικά στα ΜΜΕ και καταστρατηγώντας την ελευθερία του τύπου.

 Αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας, κατασκευάζουν εχθρούς για να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Πέρα όμως από τους θεατρινισμούς, το γεγονός παραμένει: αυτή η κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη.

Η προβοκάτσια τους κατέρρευσε.

Το κράτος είναι απόν.

Αδυνατεί να περιφρουρήσει τα σύνορα της χώρας αλλά και να προστατεύσει τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες σε Ειδομένη, Πειραιά και Ελληνικό.

Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις προσφυγικές φαβέλες οδηγούν σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Εκτός από ζητήματα υγιεινής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας αλλά και τον προφανή κίνδυνο για ανθρώπινα θύματα, βάζουν σε πολιτικό κίνδυνο την ίδια τη χώρα.

Ανέδειξε την Τουρκία σε «κλειδί» των εξελίξεων στο προσφυγικό, ενώ η χώρα μας έμεινε απλός κομπάρσος.

Παρακολουθούμε μια ανεύθυνη κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την Τουρκική επιθετικότητα και την αμφισβήτηση εκ μέρους της των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο με λουλούδια, χαμόγελα,  στολές παραλλαγής και ανοχή στις προκλήσεις.

 Και ενώ διασύρουν τη χώρα διεθνώς, προσπαθούν μετά από 6μηνη καθυστέρηση να καταλήξουν σε μια επικίνδυνη και επώδυνη συμφωνία.

Επώδυνη γιατί φορτώνουν στην πλάτη του ελληνικού λαού και μέτρα 5,5 δις, που

  • γονατίζουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικογένεια,
  • διαλύουν τη μεσαία τάξη,
  • ισοπεδώνουν κάθε επαγγελματική ομάδα,
  • και τελικά βυθίζουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση,
  • με νέες μειώσεις σε συντάξεις,
  • σοβαρές επιβαρύνσεις για όλα τα κοινωνικά στρώματα,
  • απειλή εκποίησης της Α’ κατοικίας για τα μικρομεσαία νοικοκυριά που χρωστούν στις Τράπεζες και στις εφορίες.

Επικίνδυνη γιατί υπονομεύει με νέους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και εξοντωτικά μέτρα ό,τι πιο δημιουργικό υπάρχει μέσα στην Ελληνική παραγωγή:

Τον αγρότη, τον μικρομεσαίο, τον επιστήμονα, τον επαγγελματία, τον νέο άνθρωπο που θέλει να προχωρήσει στην δική του επιχειρηματική δραστηριότητα.

 Φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών μέτρα συνολικού ύψους 12,5 δις ευρώ.

3,6 δις που ψηφίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι,

συν τα 5,4 δις της αξιολόγησης, συν άλλα 3,6 που θα μας φέρουν με το τέταρτο, ουσιαστικά, μνημόνιο και με τα προληπτικά μέτρα. Ουσιαστικά δηλαδή είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ένα μηχανισμό διαρκούς επιτροπείας της χώρας ακόμη και μετά την λήξη των Μνημονίων.

Όλα αυτά είναι μέτρα που έφερε με αποκλειστική της ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υποτιθέμενη διαπραγμάτευσή της.

ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση έφερε με δική της ευθύνη αντί  της προσδοκώμενης ανάπτυξης (αθροιστικά 6% για την διετία 2015-2016), ύφεση, με επακόλουθο και την αρνητική πρόβλεψη για την ανεργία.

Γιατί έφερε μείωση των επενδύσεων και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 6%  μεταξύ 2015 και 2016.

Αυτά είναι τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης Σύριζα/Ανέλ, σύμφωνα και με τα ίδια τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτό το σαββατοκύριακο ψηφίζεται στη βουλή ένα ασφαλιστικό-οδοστρωτήρας, λαιμητόμος που οδηγεί την κοινωνία στην απόλυτη φτωχοποίηση και σε ένα αδιάκοπο σπιράλ θανάτου.

Έχει το θράσος η κυβέρνηση, ακούσαμε χθες και τον κΤσίπρα και τον κ Κατρούγκαλο, να μας λένε ότι με τα μέτρα αυτά γίνεται «δίκαιη αναδιανομή»…

Και αναρωτιέμαι, είναι δίκαιη αναδιανομή οι περικοπές στις νέες συντάξεις, στις νεότερες γενιές, ύψους 30%;

Είναι δίκαιη αναδιανομή η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους;

Είναι δίκαιη αναδιανομή η περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων;

Είναι δίκαιη αναδιανομή η τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, για να πάρουν συντάξεις-φιλοδωρήματα;

Με απλά λόγια ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε συντάξεις 384 ευρώ και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι με αυτές τις συντάξεις-φιλοδωρήματα οι Έλληνες εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας!

Είναι δίκαιη αναδιανομή η φοροκαταιγίδα που στέλνουν στα νοικοκυριά και κυρίως στους μικρομεσαίους;

Η μείωση του αφορολόγητου στα 8.600 ευρώ;

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%;

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία Αναπτυξιακή Προοπτική. Ο Αναπτυξιακός νόμος, μετά από δεκαπέντε μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόλις τώρα κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

 Τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν.

Οι ΜΕΘ μένουν χωρίς γιατρούς και προσωπικό, αλλά το μόνο που απασχολεί την υποτιθέμενη «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση είναι το πώς θα διορίσουν τους δικούς τους, κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα δικαίου. Το θράσος το κ. Πολάκη και η κάλυψή του από την κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικά.

Υπονομεύουν τα δημόσια σχολεία. Αφού τελείωσαν τα πειραματικά σχολεία, θεωρώντας την αριστεία «ρετσινιά», κι αφού κατάργησαν το ψηφιακό σχολείο, διαλύουν τα ολοήμερα σχολεία, που είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, και μαζί με αυτά διαλύουν τη μέση ελληνική οικογένεια, που στηριζόταν πάνω τους. Είναι αριστερό μέτρο αυτό;

Χαρακτηριστικό όμως είναι, κυρίως, το πάρτι νομοθέτησης μέτρων-λαιμητόμων για τους έλληνες φορολογούμενους και συνταξιούχους και δεκάδων ρουσφετολογικών τροπολογιών για λίγους κομματικούς και συντεχνιακούς ημέτερους, το οποίο έχει στήσει στην Βουλή η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, εκμεταλλευόμενη την απεργία των ΜΜΕ.

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά δεκαεπτά τέτοιες τροπολογίες έκαναν δεκτές χθες υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Βγάζουν καθαρό τον κΣταθάκη για θέματα κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δίνουν την δυνατότητα στην σύζυγο του ΠΘ να μεταταχθεί στο Πανεπιστήμιο και άλλα πολλά…

Και ερωτώ φίλες και φίλοι, είναι αυτό το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς;

Είναι ηθικό πλεονέκτημα το ότι γέμισαν το δημόσιο με μετακλητούς υπαλλήλους τύπου Καρανίκα και ράπερ προέδρου νεολαίας, τη στιγμή που χιλιάδες νέοι με προσόντα αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό;

Είναι ηθικό πλεονέκτημα ότι γέμισαν τους δημόσιους οργανισμούς με τα σόγια των υπουργών και βουλευτών τους;

Και μέσα στην απόλυτη ανυπαρξία του κράτους και την πλήρη ανικανότητα, συνεχίζουν να μας κουνάνε το δάχτυλο και να υψώνουν σημαία δήθεν κατά της διαπλοκής.

Όμως εμείς δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, τίποτε να φοβηθούμε.

Ας τολμήσουν να κάνουν δεκτή την πρόταση μας για εξεταστική για την οικονομία, από το 2002 μέχρι σήμερα.

Φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, της κυβέρνησης Καραμανλή  από το 2004-2009, που είναι αυτές η αιτία που μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση και στα Μνημόνια; Φοβούνται μην στενοχωρήσουν  κάποιους αφανείς συμμάχους τους;

Ή μήπως φοβούνται τις ευθύνες της κυβέρνησής τους με τη βαρουφάκειο διαπραγμάτευση, την οποία κάλυψε πλήρως ο κ.Τσίπρας;

Πιστεύουν ότι με επικοινωνιακά τρικ, καλλιεργώντας θεωρίες συνομωσίας, θα “περάσουν” το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Από “κάθε λέξη του Συντάγματος”, ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν “κάθε λέξη του Σόιμπλε”: έχουν συμφωνήσει σε όλα και απλώς κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο εκλεκτός των θεσμών για να περάσει όλα τα μέτρα που του υπαγορεύουν, όσο θέατρο κι αν παίζει ότι τάχα αντιστέκεται.

Είναι φανερό ότι δεν θέλουν, δεν ξέρουν και δεν μπορούν.

Η χώρα πορεύεται απομονωμένη, χωρίς πυξίδα και με την ανασφάλεια διάχυτη παντού.

Έχουμε κυβέρνηση 6 μηνών που μοιάζει ήδη με κυβέρνηση σε αποδρομή.

Ήδη εδώ και καιρό συζητιούνται σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, για αλλαγή κυβέρνησης, για νέες εκλογές.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί.

Η Πρόεδρός μας το έχει ζητήσει ξεκάθαρα: παραίτητη του κ. Τσίπρα και σχηματισμό νέας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή.

Απαράβατος όρος η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σε αυτήν την κυβέρνηση.

Ωστε κανεί να μην ξεφύγει από τις ευθύνες του για να πετροβολεί τους άλλους.

Δεν είναι λύση για τη χώρα οι εκλογές.

Με τόσα ανοιχτά ζητήματα, με την οικονομία να καταρρέει, με 53.000 πρόσφυγες στη χώρα μας και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο;

Προκειμένου να γίνει το γνωστό «φύγε εσύ – έλα εσυ» που ζητά η ΝΔ; για την παλινόρθωση της δεξιάς αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν οι πρόωρες εκλογές στην χώρα; Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά και εμείς δεν τις φοβόμαστε…

Το ίδιο έργο το είχαμε ξαναδεί την περίοδο 2009-2012, με τη ΝΔ να παίζει τον ρόλο που έχει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάμε ότι το αντιμνημονιακό γαιτανάκι αύτοι το έσυραν πρώτοι, τάζοντας τα Ζάππεια 1,2,3…

Δική μας πρόταση είναι να αναδείξει η παρούσα βουλή μία άλλη κυβερνητική σύνθεση, κι όχι να βάλουμε πάλι τη χώρα σε τρίτη εκλογική περιπέτεια μέσα σε 1 χρόνο.

Εμείς μιλάμε για μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, που θα προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Μια κυβέρνηση με πρώτο στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Ήμασταν τόσο κοντά το 2014, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το καταφέρουμε.

Δεν το προτεινουμε επειδή επιζητούμε σώνει και καλά καρέκλες και αξιώματα. Το ζητούμε επειδή είναι εθνική ανάγκη.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ανεξάρτητα από το αν γίνει δεκτή η πρότασή μας, εμείς οφείλουμε να κινηθούμε δυναμικά.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και οργανωνόμαστε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία) προχωρεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψή της στις 14 και 15 Μαΐου, όπου θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας για την οικονομία, το κράτος-αυτοδιοίκηση, την Παιδεία, την Ευρώπη, το κοινωνικό κράτος, το πολιτικό σύστημα και το περιβάλλον-ποιότητα ζωής. Θέσεις πολιτικές με γωνίες, που θα εμπνεύσουν ξανά τους Έλληνες πολίτες.

Στόχος μας είναι το νέο Πρόγραμμά μας να ανταποκρίνεται αξιόπιστα στο παρόν και στο μέλλον.

Να περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να κινητοποιεί νέους ανθρώπους και ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας.

Μπορούμε να δομήσουμε ένα ευέλικτο, σύγχρονο, παραγωγικό αποκεντρωμένο Κράτος, αρκεί να απελευθερώσουμε τις Δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Τομέα, να αξιολογήσουμε τις δομές μας, να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό.

Να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της πατρίδας μας, αν πάψει να είναι κρατικοδίαιτη, αν δεν διαπλέκεται με την πολιτική.

Να δομήσουμε μία Σύγχρονη Παιδεία, με δομές, ανοιχτές στην κοινωνία, που να παρέχει εφόδια σε όλους τους Έλληνες και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Να διασφαλίσουμε τον συνδικαλισμό, ως ανεξάρτητο, μαχητικό, διεκδικητικό αλλά και υπεύθυνο όργανο, που θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων και θα υπηρετεί ως ένα βάθρο της Δημοκρατίας, το Εθνικό και το Δημόσιο Συμφέρον, και όχι τα συμφέροντα επιμέρους συντεχνιών.

Να δομήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα παρέχει στον πολίτη τον κοινωνικό μισθό, που αντιστοιχείται σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Παρθενογενέσεις και «από μηχανής θεοί» δεν υπάρχουν. Αυτό το υποτιθέμενο δήθεν «νέο» είδαμε πού μας οδήγησε.

Ο πολιτικός μας χώρος αποτελείται από συγκεκριμένους συλλογικούς φορείς από κοινοβουλευτικά κόμματα, μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις, εκατοντάδες αυτόνομα στελέχη της κοινωνίας, των συνδικάτων και της αυτοδιοίκησης.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε ό,τι καλό έχει κάνει η μεγάλη Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη σε αυτό τον τόπο. Και αυτά είναι πολλά….

Να επανενώσουμε όλα αυτά τα πρόσωπα που κρατούν τον χώρο όρθιο αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Να σταματήσουμε αυτή την κενή περιεχομένου συζήτηση για το ποιος εκφράζει το νέο και το παλιό, ποιος είναι ο άφθαρτος και ποιος ο φθαρμένος και να δώσουμε πραγματικό νόημα στη συζήτηση για πολιτική ανανέωση.

Να δημιουργήσουμε μια συμμαχία κινηματική, ανοιχτή στην κοινωνία, με ένα μόνο προαπαιτούμενο: να έχει η κοινωνία τη δύναμη και το δικαίωμα να εκφραστεί ελεύθερα για πρόγραμμα και πρόσωπα, και να μας κρίνει όλους.

Τώρα είναι η ώρα για δουλειά!

Οι συνθήκες στη χώρα είναι τέτοιες που είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος εξουσίας.

Ένας πόλο που μπορεί να αποτελέσει σημείο ισορροπίας, σταθερότητας, ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα.

Είναι ώρα να προχωρήσουμε μαζί, όλοι όσοι πιστεύουμε στις αρχές και στις αξίες της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Είναι ώρα να συγκροτηθούν οι δυνάμεις μας για τις πολιτικές μάχες.

Μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρώτη γραμμή.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s