Χθες το πρωί ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή “Σήμερα” του Δημήτρη Οικονόμου στο ΣΚΑΪ, όπου αναλύσαμε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα στη τοποθέτηση μου, ανέφερα:
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει γεωστρατηγικές και οικονομικές συνέπειες. Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, ηλιέλαιο, λιπάσματα, προϊόντα που επηρεάζουν βασικά οικιακά αγαθά. Ως εκ τούτου, διαφαίνεται ότι εκτός από την κρίση ακρίβειας, θα υπάρξει και επισιτιστική κρίση που χρειάζεται την προσοχή μας για την αντιμετώπιση της, και για την οποία η Κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη.
Όμως το εντεινόμενο πρόβλημα της ακρίβειας δεν επηρεάζει αποκλειστικά την οικονομία αλλά και τη κοινωνική συνοχή.
Χαιρόμαστε που ο κ. Μητσοτάκης, έστω και καθυστερημένα, εισάκουσε τη πρόταση που το Κίνημα Αλλαγής πρώτο είχε καταθέσει, για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών. Περιμένουμε βέβαια να το δούμε και στη πράξη.
Ως Κίνημα Αλλαγής, αυτό που προτείνουμε είναι ότι χρειάζεται μια συνολική δέσμη μέτρων, στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό και προτείνουμε την εφαρμογή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνουμε την μείωση των έμμεσων φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ) για ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως άλλες 11 χώρες της Ε.Ε. έχουν κάνει. Προτείνουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας. Προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα και την επαναφορά του ΕΚΑΣ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Όμως δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αγώνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την κρίσης της πανδημίας, επέδειξε αντανακλαστικά και άμεσα δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα για να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων.»