“Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας”

17 Φεβρουαρίου, 20220

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, «Καλημέρα Ελλάδα», όπου συζητήσαμε για τις επιπτώσεις του κύματος της ακρίβειας στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτηση μου, ανέφερα:

«Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που επιφέρει στα προϊόντα, δεν επηρεάζει πλέον μόνο  τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, επηρεάζει και τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Είναι γεγονός ότι ο 1 στους 3 πολίτες δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς του, ενώ το 60% των πολιτών δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ να τα βγάλει πέρα. Άρα γίνεται ευρέως αντιληπτό σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η κοινωνία.

Στο ΠΑΣΟΚ/ Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε στήριξη δοθεί στα ελληνικά  νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια είναι ευπρόσδεκτη και θετική. Όμως θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων. Εμείς επιμένουμε ότι είναι αναγκαία μια ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής και  2 χρόνια υγειονομικής κρίσης,  πρέπει να μιλήσουμε για μια γενναία αύξηση των μισθών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μια αύξηση 2% του κατώτατου μισθού , όπως είχε κάνει αντίστοιχα και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό. Αναρωτιέμαι, για ποιο λόγο η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει τον Μάιο; Μέχρι τότε αν συνεχίσει το κύμα των ανατιμήσεων, η όποια αύξηση θα έχει εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό και το κύμα των ανατιμήσεων.

Στο ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έχουμε ζητήσει την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Προτείνουμε την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ενός έργου του ΠΑΣΟΚ που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε και η ΝΔ – αν και προεκλογικά το υποσχόταν- δεν το έχει επαναφέρει. Ένα μέτρο που θα ωφελήσει 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Έχουμε ζητήσει την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022,  μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα ανακουφίσει τους πολίτες. Στην ίδια κατεύθυνση έχουμε ζητήσει την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη στο «καλάθι της νοικοκυράς», από το 13% στο 6% για το πρώτο εξάμηνο του 2022.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860