«Τώρα είναι η ώρα για την υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, για την αφύπνιση και την ενεργοποίηση της κοινωνίας. Η προστασία των παιδιών εξαρτάται από όλους μας.»

19 Νοεμβρίου, 20220

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών  μας  βρίσκει με φόντο μεγάλο αριθμό περιστατικών παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα. Αναφερόμαστε σε ένα μείζον θέμα, με τεράστιες διαστάσεις , για ένα φαινόμενο που και μόνο τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου του προσδίδουν χαρακτηριστικά γάγγραινας. Δεν αρκεί να σοκαριζόμαστε, να καταγγέλλουμε, ακόμα και να κάνουμε αυτή την παθογένεια τμήμα της κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι αναγκαίο να δράσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να ξαναδούμε τις κοινωνικές δομές, τους τρόπους προστασίας των ανηλίκων.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ένα στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Το ίδιο περίπου ποσοστό ισχύει και για την Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα  του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού ανέρχεται στο 16%. Διεθνώς, οι αριθμοί των  σεξουαλικώς  κακοποιημένων παιδιών αυξάνονται συνεχώς. ‘Όπως επίσης και στη χώρα μας.

Δυστυχώς, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει καταστεί πολύ σοβαρός κίνδυνος για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Οι δράστες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν υλικό και να προσεγγίζουν παιδιά. Φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν την κακοποίηση που διαπράττουν στην πραγματικότητα και αναρτούν το υλικό στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούν την κάμερα του υπολογιστή, κινητά τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για να εξαναγκάσουν ή να εκβιάσουν τα παιδιά σε ακατάλληλες και παράνομες σεξουαλικές πράξεις αλλά και προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας και έναν από τους βασικότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας.  Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους. Είναι αδύνατο να μετρηθεί το πραγματικό μέγεθος της βίας κατά των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών δεν καταγγέλλεται. Υπολογίζεται παρόλα αυτά, ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Απέναντι σ΄ αυτό το φαινόμενο πρέπει να αντιδράσουμε ως κοινωνία, να σπάσουμε την σιωπή που καλύπτει τέτοιες συμπεριφορές, τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Αυτό είναι το χρέος μας και σήμερα, χρέος απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην κοινωνία και τα παιδιά μας. Αυτό είναι το χρέος όλων μας.

Η πρόσφατη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ένα θετικό βήμα αν και καθυστερημένο. Είναι πεποίθησή μας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Μόνο συλλογικά και συντεταγμένα μπορούμε να  έχουμε αποτελέσματα. Για την χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής και πολιτικών με δομές, ανθρώπινο δυναμικό, πόρους και παροχή ουσιαστικών ποιοτικών υπηρεσιών. Για ένα Κράτος που να διαθέτει τα κατάλληλα και απαραίτητα εργαλεία που να προλαμβάνουν τέτοια εγκλήματα και να εντοπίζουν έγκαιρα τέτοιες άθλιες συμπεριφορές, παρέχοντας παράλληλα στήριξη και βοήθεια. Για την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που να διευκολύνει όποιον θέλει να αποκαλύψει τέτοια φαινόμενα. Η συγκρότηση μιας οργανωμένης και άρτια στελεχωμένης Υπηρεσίας ανταπόκρισης και παροχής άμεσης βοήθειας στα παιδιά. Για επαρκείς αριθμητικά και άρτια συγκροτημένες δομές φροντίδας και στήριξης παιδιών και οικογενειών. Για την πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στις σχολικές μονάδες της Επικρατείας, για την πρόληψη και τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης αλλά και για άλλα σοβαρά περιστατικά, όπως η αυξανόμενη βία και ο σχολικός εκφοβισμός. Για την  χρηματοδότηση και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης αλλά και πρόληψης ιδιαίτερα στα σχολεία μας. 

Τώρα είναι η ώρα για την υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, για την αφύπνιση και την ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Η προστασία των παιδιών εξαρτάται από όλους μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860