«Το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο,  ιστορικό κόμμα με ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα, δεν θα μπορούσε κρυπτόμενο πίσω από ενστάσεις και παρατηρήσεις να συμβάλει στην διατήρηση αποκλεισμών.»

25 Ιουλίου, 20230

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα στην Ολομέλεια, για ένα μείζον θέμα Δημοκρατίας και ισοτιμίας όλων των Ελλήνων όπου και να κατοικούν και είναι πράγματι συμβολικό ότι η σημερινή συζήτηση για την άρση των περιορισμών στη ψήφο των αποδήμων συμπίπτει με την 49η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ωστόσο, δεν μρούμε να μιλάμε εν κενώ, να μην μας απασχολεί αυτή την ώρα ότι μεγάλες εκτάσεις της χώρας καίγονται. Ήταν η Αττική, ακολούθησαν η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Βοιωτία, η πολύπαθη Εύβοια.

Έχουμε γίνει θεατές μιας τραγωδίας, την οποία περιγράφουμε, αλλά δεν φαίνεται να αλλάζει και τίποτα δραστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στα μέτρα πρόληψης, στον συντονισμό Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμπλεκόμενων φορέων. Έτσι η κλιματική κρίση είναι εδώ, τα καιρικά φαινόμενα παίρνουν νέες διαστάσεις και τροφοδοτούν γιγάντιες πυρκαγιές και εμείς ακόμα συζητάμε αν υπάρχουν ζώνες πυροπροστασίας, αν υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης σε δασικές εκτάσεις, αν καθάρισαν οι Δήμοι εκτάσεις.

Συζητάμε τα ίδια και τα ίδια ενώ καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας, όταν αλλάζει προς το δραματικότερο το κλίμα της χώρας, όταν καταστρέφονται σπίτια, αυτοκίνητα, χωράφια. Ήρθε η ώρα να τα συζητήσουμε όλα εξ αρχής, να κάνουμε ένα διάλογο ώστε να καταλήξουμε προς θα προχωρήσουμε.

Πάντως με μια από τα ίδια δεν γίνεται.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, στο εν λόγω νομοσχέδιο τώρα.

Όπως εκφράστηκε και επί της αρχής, αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης στις επιτροπές, η στάση μας ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι εντελώς ξεκάθαρη. Οι πεποιθήσεις μας και οι αρχές μας, μας υπαγορεύουν να είμαστε απολύτως θετικοί στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου από τους εκτός επικράτειας εκλογείς. Αποτελεί για εμάς θέμα αρχής, δεν το βάζουμε και δεν το βάλαμε ποτέ σε μία μικροπολιτική ζυγαριά. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ το θέμα αυτό επικοινωνιακά. Η στάση μας ήδη από το 2019, το έχει αποδείξει περίτρανα.

Η άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί θεμελιώδες πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα, αγγίζει τα θέματα ισοτιμίας όλων των Ελλήνων και για όλα τα δικαιώματά τους. Δεν επιτρέπονται επομένως μισόλογα και υποκριτικές προφάσεις που στην ουσία αποκλείουν Έλληνες από την εκλογική διαδικασία.

Κανεις δεν έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να τους στερήσεις αυτό το δικαιώματα.  

Απαιτούνται καθαρές κουβέντες και ασφαλώς κρινόμαστε όλοι.  Η Δημοκρατία, τα δικαιώματα, η ισοτιμία δεν είναι απλά συνθήματα. Όταν επικαλούμαστε αυτές τις λέξεις πρέπει να αποδεικνύουμε την ειλικρίνειά μας και με την πολιτική μας στάση.

Ιδιαίτερα όταν αφορά χώρους που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και υπερασπιστές της ισοτιμίας των δικαιωμάτων.

Στην εποχή που ζούμε, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ, ο ελληνισμός να είναι ενωμένος και ν’ αξιοποιεί τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ταυτοτικό χαρακτήρα. Άλλωστε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν πάντα ως προτεραιότητα να αποκτήσουν φωνή και ρόλο οι απόδημοι Έλληνες.  Ήδη από το 2019, τότε που άνοιξε η συζήτηση επ’ αυτού του θέματος, το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τη μόνη πολιτική δύναμη, που προσήλθε με πλήρη και ειλικρινή διάθεση, να σταθεί στο ύψος, που απαιτούσε, η πολιτική περίσταση. 

Τι αντιμετωπίσαμε το 2019; Ένα μικροκομματικό παιχνίδι πολιτικών δυνάμεων που οδήγησε σε συμβιβασμούς που φαίνεται ακόμα και να πρόσβαλαν τους Έλληνες του εξωτερικού. Μιλούσαμε και μιλάμε για Έλληνες που αν έπαιρναν ένα μεταφορικό μέσο και έρχονταν στην Ελλάδα, θα έμπαιναν στο εκλογικό τμήμα και θα ψήφιζαν και μπήκαν τελικά όροι και περιορισμοί που συνάντησαν την αντίδραση αυτών των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Αυτό μας οδήγησε στα όσα είδαμε να ταλαιπωρούν τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό και αποτυπώθηκαν σε αριθμούς.

Από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες, που δυστυχώς δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι,  στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν περίπου 18.000 από τις 25.000 που είχαν τη δυνατότητα με βάση τους περιορισμούς του 4648/2019. Ο όρος «διευκόλυνση»  δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα αλλά αντιμετωπίστηκε ως συνέχιση ύπαρξης περιορισμών.

Ε λοιπόν, αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν σ΄ αυτό.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ασκήσαμε στο προηγούμενο διάστημα κριτική στον τρόπο που αποφασίσατε ως Κυβέρνηση να εισάγετε προς συζήτηση το παρόν νομοσχέδιο, που διακατέχεται στο σύνολό του από στοιχεία συνταγματικής ύλης, όσο και από τη συνολικότερη στάση σας, ήδη από την αρχή της παρούσα Κοινοβουλευτικής περιόδου, σχετικά με τον χαρακτήρα των συναινέσεων σε μεγάλα εθνικά θέματα.

Καταρχάς να πούμε ότι η αντίληψη σας γύρω από την έννοια της συναίνεσης είναι στρεβλή.

Ειδικότερα: ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι επίκειται Αναθεώρηση του Συντάγματος σε ενάμιση χρόνο από τώρα, σπεύσατε ως Κυβέρνηση να εισάγετε ένα ζήτημα, συνταγματικού χαρακτήρα. Δεν κάνατε καμία συζήτηση με τους πολιτικούς φορείς, καμία σημασία στα σχόλια της διαβούλευσης από τους απόδημους.  Και βεβαίως δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει το εύλογο ερώτημα: Έχετε πλήρη εικόνα ως Υπουργείο τι πήγε καλά και τι όχι κατά την εφαρμογή του προηγούμενου νόμου στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου;

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αποκλειστικό σκοπό την θέσπιση του καλύτερου δυνατού πλαισίου για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων εκτός επικράτειας, επιμένουμε στο αίτημά μας για την απογραφή αυτών των συμπατριωτών μας. 

Δεν μας έχετε απαντήσει ακόμα τι θα κάνετε με την επικαιροποιήση των εκλογικών καταλόγων και τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού που δυσκόλεψαν πολύ του απόδημους να συμμετάσχουν.

Το Ελληνικό κράτος ακόμα δεν έχει πλήρη εικόνα να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Κατά συνέπεια ούτε πλήρη γνώση και εικόνα για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ελληνόφωνα σχολεία τα οποία υπολειτουργούν χωρίς να έχει εκπονηθεί κανένα εθνικό σχέδιο δράσεις.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει σ΄ αυτό, στην απογραφή τους,  ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα. Να σκεφτούμε και να συζητήσουμε χωρίς καμία διάθεση μικροπολιτικής και στείρας αντιπολίτευσης.

Θεωρώ ότι αντιλαμβάνεστε, ακόμα και αν δεν θέλετε να το παραδεχθείτε, ότι η κριτική που σας ασκούμε ως αντιπολίτευση αποσκοπεί στην βελτίωση του νομοσχεδίου και δεν έχει στοιχεία μικροπολιτικής.

Σεβαστείτε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, σεβαστείτε την ουσία της νομοθετικής διαδικασίας. Η προσπάθεια να ενταχθούμε στη λογική του  «αποφασίζω, προτείνω και αν δεν το ψηφίσετε θα σας εκθέσουμε», δεν θα γίνει επιτρεπτή από το ΠΑΣΟΚ. Απέναντι σ’ αυτού του είδους τις τακτικές και νοοτροπίες, έχει ήδη απαντήσει ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων εδώ στη Βουλή «Ο τόπος χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση. Με διάθεση συναινέσεων και δημιουργική κριτική. Κριτήριο μας πάντα το εθνικό συμφέρον, ο ορθός λόγος και η δημοκρατία”.

Αυτό θα πράξουμε και σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Επί δεκαετίες, οι συμπατριώτες μας ανά τον κόσμο, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, σε όποια χώρα κι αν ζουν, υπερασπιζόμενοι το συμφέρον της Ελλάδας, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς κανένα περιορισμό, από την γνήσια αγάπη τους για την πατρίδα. Ήρθε η ώρα να τους το «ανταποδώσουμε», ακούγοντας πλέον τη φωνή τους με τον πιο επίσημο και συνταγματικά «ιερό» τρόπο.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθήστε το σχετικό video εδώ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860