Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης 21.11.2022
Πρωτολογία:
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ,
Δεν θα ξεκινήσω με περιττές εισαγωγές. Εν αναμονή της συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης, που σας έχω καταθέσει από τις αρχές του μήνα, διάβασα προσεκτικά την απάντηση που δώσατε την περασμένη εβδομάδα, σε σχετική ερώτηση συναδέλφου.
Το θέμα της ερώτησης που κατέθεσα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ‘Έλληνες πολίτες τους τελευταίους μήνες, με την έλλειψη φαρμάκων, το γνωρίζετε καλά. Τονίζω πως είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινωνία και ο σκοπός της σημερινής μας συζήτησης, σας το λέω εξαρχής, δεν αυτά και μόνο ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της δράσης σας, αλλά περιμένω ν’ ακούσω συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες ήδη έχετε προβεί και κυρίως έχετε προγραμματίσει για να δοθεί μία λύση.
Κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνω κι από τη βήμα της Βουλής, ότι τα φάρμακα αποτελούν κοινωνικό αγαθό κι όχι καταναλωτικό προϊόν.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των φαρμακείων και τεράστια ανασφάλεια στους ασθενείς. Ενδεικτικές, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι οι μαρτυρίες με φαρμακοποιούς να «μοιράζουν» τις συσκευασίες στα δύο ή στα τρία για να μη λείψει σε κάποιον ασθενή η αγωγή του, έστω και για λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τους φορείς που εμπλέκονται : βιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, ακόμα και το Υπουργείο Υγείας, ο καθένας εντοπίζει το πρόβλημα και κάπου αλλού. Η μόνη σταθερά, και ο πιο αδύναμος κρίκος, αυτός που καλείται να υποστεί τις συνέπειες όμως, παραμένει ένας : ο ασθενής.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ και σύμφωνα με την καθημερινότητα των φαρμακοποιών, οι ελλείψεις αφορούν πάνω από 200 σκευάσματα, πολύ συγκεκριμένα και πρωτότυπα φάρμακα αιχμής στο σύνολό τους, τα οποία σημειώνω ότι δεν διαθέτουν γενόσημα. Ενδεικτικά, πρόκειται για φάρμακα που αφορούν όλο το φάσμα παθήσεων : αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, οφθαλμολογικά, φάρμακα για την οστεοπόρωση, αναπνευστικά σκευάσματα, αντιπηκτικές ενέσεις και αντιπηκτικά χάπια, ινσουλίνες κ.α.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν τηρούν την υποχρέωσή τους βάση νόμου για αποθέματα φαρμάκων τριών μηνών και διευκρινίζει ότι η δική τους λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, σχετίζεται κυρίως με το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, και δευτερευόντως με άλλα προβλήματα όπως το ενεργειακό, της έλλειψης πρώτων υλών, της παραγωγής των φαρμάκων, τα οποία προκαλούν πρόβλημα σε όλες τις χώρες.
Αυτό αμέσως κύριε Υπουργέ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα πριν λίγες ημέρες δηλώσατε, σε επίσης σχετική ερώτηση που απαντήσατε.
Επομένως, τί σκοπεύετε να κάνετε με τα επιπλέον 150 σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη και είναι εκτός της λίστας των 79,για τα οποία έχει προσωρινά απαγορευτεί η διαδικασία των παράλληλων εξαγωγών;;Θα τα εντάξετε κι αυτά; Αυτό είναι το ζητούμενο!
Θα υιοθετήσετε την πρόταση των φαρμακοποιών για την τουλάχιστον 8μηνη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τα φάρμακα που σήμερα βρίσκονται σε έλλειψη;
Δεν θα καταχραστώ τον χρόνο που μου δίνεται, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου, σας ευχαριστώ.
Δευτερολογία:
Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Είναι συμαντικό αυτό που αναφέρατε και να ξεκαθαρίσω πως ποτέ δεν αμφισβήτησα τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε αυτό. Αυτό που κρίνουμε όμως είναι η αποτελεσματικότητα.
Είμαι Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Ξέρετε τί ακούω κάθε ημέρα που βρίσκομαι στην περιφέρειά μου; Τους φαρμακοποιούς να είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν με ομαλούς ρυθμούς , και τους πολίτες να λένε «πες τους να κάνουν κάτι». Οπότε αυτό σας λέω εγώ σήμερα, κάντε κάτι!!
Και κυρίως, ακούστε, συζητείστε και βρείτε μία λύση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει να τα βάλετε με τα συμφέροντα;;;Κάντε το. Πρέπει να κάνετε περισσότερους και πιο σοβαρούς ελέγχους;; Κάντε το .Είναι αδιανόητο να μην τηρείται ο νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να φροντίζουν να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, για τρεις μήνες. Σε τι κράτος ζούμε: Είναι αδιανόητο να μη γίνονται έλεγχοι για τυχόν παράλληλες εξαγωγές και τα αποτελέσματα αυτής της αδράνειας τα βιώνουμε τώρα.
Οι φαρμακοποιοί λένε ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι καθηλωμένη από το 2010 σε ακριβώς τα ίδια επίπεδα κι αναμένουν ότι για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πέσει ακόμα περισσότερο. Όταν η δαπάνη, μειώνεται έχει ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να γίνονται όλο πιο φθηνά και αυτό οδηγεί πρώτον σε εξαγωγές και δεύτερον στην εγκατάλειψη φαρμάκων στη χώρα μας από τη φαρμακοβιομηχανία, δηλαδή κάποια φάρμακα που είναι πολύ φθηνά να τα εγκαταλείπει η βιομηχανία και άλλα φάρμακα χαμηλής αξίας, τα οποία τα εξάγουν οι εξαγωγείς στο εξωτερικό, έχουν μεγαλύτερα τα περιθώρια κέρδους, καθώς η κερδοφορία ξεπερνά το 50 με 80 % και σε κάποιες περιπτώσεις σκαρφαλώνει στο 200%. Είναι φάρμακα πολυεθνικών τα οποία εισάγονται και μετά εξάγονται σε χώρες που η τιμή τους είναι πολλαπλάσια. Τί ζητούν οι φαρμακοποιοί;; Την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και ο περιορισμός των εξαγωγών, ειδικότερα η τουλάχιστον 8μηνη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα στα οποία καταγράφονται οι ελλείψεις.
Από την άλλη οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων, προτείνουν ως μέτρο για την εξάλειψη του φαινομένου της «σκούπας», αυτών δηλαδή που προμηθεύονται ευκαιριακά τεράστιες ποσότητες φαρμάκων και τις εξάγουν, την επιπλέον συνταγογράφηση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων.
Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ. Εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς μπορείτε και να λύσετε άμεσα το πρόβλημα αυτό. Θεωρώ, και δεν νομίζω ότι κάνω λάθος, πως η λύση βρίσκεται στον συγκερασμό των όσων σας προτείνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Είναι κάπου στη μέση των όσων έχετε ν’ αντιμετωπίσετε απέναντι σας. Κι επειδή το πρόβλημα αυτό, της έλλειψης φαρμάκων, διογκώθηκε ήδη και θα συνεχιστεί, από εδώ και στο εξής θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση, για το εάν συνεχιστεί ενώ παράλληλα κάποιοι πλουτίζουν απ’ αυτό, ή αν θα βρεθεί άμεσα μία λύση για τους Έλληνες πολίτες, φαρμακοποιούς κυρίως ασθενείς.
Σας ευχαριστώ.