“Τα οριζόντια μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι άδικα”

25 Νοεμβρίου, 20230

Εμφάνιση στην εκπομπή “Στούντιο με θέα” του ΑΝΤ1 – 25.11.2023

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη της Φαίης Μαυραγάνη, στην εκπομπή Στούντιο με θέα του ΑΝΤ1. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση αλλά και την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τόνισα ότι:

«Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δεν είναι θέμα μόνο μιας ημέρας. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το θέτουμε συνεχώς στο δημόσιο διάλογο, ειδικά σε μια περίοδο που βλέπουμε να αυξάνονται τα περιστατικά έμφυλης βίας, ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών. Θα πρέπει συνεχώς να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα  ασφάλειας ώστε οι γυναίκες να αισθάνονται ότι καμία δεν είναι μόνη της.»    

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο και την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, είπα:

«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την επιεικώς απαράδεκτη και εξοργιστικότατη δήλωση του κ. Τσακλόγλου που φανερώνει την οίηση και την αλαζονεία που διακατέχει την Κυβέρνηση.

Δεν μπορούμε να συζητάμε για τόσα σοβαρά ζητήματα με τέτοιος χαρακτηρισμούς από την πλευρά της Κυβέρνησης, με σκοπό να πυροδοτήσουν τους κοινωνικούς αυτοματισμούς και να περάσει ένα κατάφορα άδικο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όντως η φοροδιαφυγή είναι μια πληγή για την οικονομία και ένα βάρος που σηκώνουν αποκλειστικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όμως η Κυβέρνηση που σήμερα προσπαθεί να παρουσιάσει εαυτόν ως τους μόνους που θέλουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή, αλήθεια τι έχει κάνει τα τελευταία 5 χρόνια γι’ αυτό; Τίποτα.

Μετά την περίοδο των μνημονίων, το πολιτικό σύστημα είχε συνομολογήσει ότι τα οριζόντια μέτρα είναι άδικα.  Έρχεται λοιπόν τώρα η Κυβέρνηση και εφαρμόζει ένα οριζόντιο μέτρο, που κυρίως πλήττει τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και αφήνει χωρίς επιπτώσεις τους μεγάλους, σάν να μην φοροδιαφεύγει κάποιος που δηλώνει 40, 50.000 ευρώ και βγάζει 100.000.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που βγάζουν λιγότερα από 10.900 ευρώ; Αυτούς γιατί η Κυβέρνηση τους τσουβαλιάζει με όσους φοροδιαφεύγουν;

Η λογική των τεκμηρίων είναι μια παρωχημένος τρόπος αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Εφόσον ο κ. Χατζηδάκης, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, έχει εκατομμύρια εξ ατομικευμένα στοιχεία, το πιο απλό που θα περίμενες κανείς θα ήταν να εκμεταλλευτούν οι κρατικές υπηρεσίες τις νέες τεχνολογίες και να προβούν σε διασταυρώσεις και ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν.

Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για την αύξηση των συναλλαγών με POS ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εκκαθαρίζουν πιο γρήγορα την επιστροφή του ΦΠΑ. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι για την ολοκλήρωση της διασύνδεση των POS με τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα ακόμα και σε όσες συναλλαγές γίνονται οι χρεώσεις των τραπεζών είναι τετραπλάσιες σε σχέση με εκείνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι κάνει για αυτό η Κυβέρνηση;

Τέλος, για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια συνεργασιών με άλλους πολιτικούς φορείς και στελέχη, σχολίασα ότι:

« Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι μέσω της σοβαρής και δομημένης αντιπολίτευση που κάνουμε  στον κ. Μητσοτάκη, να μεγαλώσουμε την επιρροή μας και να γίνουμε η ενναλακτική κυβερνητική πρόταση. Από εκεί και πέρα όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συνδράμουν, εφόσον όμως υπάρχει πεδίο συνεννόησης σε επίπεδο βάσης, γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντα απευθύνονταν και απευθύνεται στην κοινωνία.»   

Δείτε το σχετικό video εδώ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860