Άρθρο στην εφημερίδα “Political” – 02.01.2025
Αποχαιρετούμε το 2024 με καλούς οιωνούς για το ΠΑΣΟΚ. Ήδη βρίσκεται σε ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, περιορίζοντας την διαφορά που το χωρίζει από την Ν.Δ και επιτυγχάνοντας να απευθυνθεί πιο αποτελεσματικά στον χώρο του Κέντρου. Τόσο στις Ευρωεκλογές , όσο και στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει κεφάλι στο Κέντρο , σε ένα χώρο που εθεωρείτο ως «άβατο» του Κ. Μητσοτάκη μέχρι πριν κάποιους μήνες. Ασφαλώς αυτή η πορεία δεν μας αρκεί, δεν μας εφησυχάζει, δεν μας κάνει να πανηγυρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι όταν αλλάζεις επίπεδο δράσης, όταν ανεβάζεις τον πήχη, ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις. Μην ξεχνάμε: Το ΠΑΣΟΚ πια και θεσμικά είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, άρα εν δυνάμει η επόμενη Κυβέρνηση.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλη. Γι’ αυτό η προσπάθειά μας επομένως είναι εστιασμένη στην σταθεροποίηση των υψηλών ποσοστών που καταγράφονται πια σ΄ όλες τις έρευνες και στην παραπέρα άνοδο , ώστε να αποτελέσουμε την δύναμη που μπορεί να κερδίσει στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές. Αυτό προϋποθέτει πρώτο το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί παντού, σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε πόλη και να εμπνεύσει ένα Κίνημα Αλλαγής με δεδομένο ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων Δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί ως η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση , κάτι που θα στηρίζεται στις προτάσεις μας για κάθε θέμα που αφορά στην ζωή των πολιτών και στην πορεία της χώρας. Τρίτο μια «επίθεση» πρωτοβουλιών σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο που θα πιέζει την Κυβέρνηση, θα φαίνεται ως δύναμη που βάζει τη σφραγίδα του. Το τελευταίο διάστημα είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παρέμβασής μας για τις Τράπεζες και το αποτέλεσμα που είχε. Όπως πολύ χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της τροπολογίας για την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών.
Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον καλούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο, ισχυρό προοδευτικό αντιπολιτευτικό πόλο που μπορεί να είναι η Κυβέρνηση μετά από δύο, δυόμιση χρόνια. Αυτός ο πόλος μπορεί να είναι αντικειμενικά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει κανένα νόημα συναντήσεις κορυφής και συμπλεύσεις με κάποιες δυνάμεις π.χ τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει συλλογικά . Επί μέρους κοινές πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικά ή σε κοινωνικούς χώρος μπορούμε να πάρουμε αν συμφωνούμε προγραμματικά, αυτό δεν σημαίνει όμως υιοθέτηση αδιέξοδων λογικών ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ala Γαλλία που προβάλουν κάποιοι. Όπως και μπορούμε να αναζητήσουμε συναινέσεις και με την Κυβέρνηση σε κορυφαία θέματα όπως Εξωτερική πολιτική , το Δημογραφικό, την Κλιματική κρίση την Συνταγματική Αναθεώρηση κ.ά. Αρκεί βέβαια η Κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει φοβικά και υπεροπτικά τις προτάσεις μας, να μην ξεκινάει την απάντησή της βασικά με ΟΧΙ.
Εμείς δεν είμαστε δύναμη αντιπολίτευσης της ισοπέδωσης και παλεύουμε κόντρα στον λαϊκισμό απ΄ όπου και αν προέρχεται. Αυτόν τον ρόλο τον χαρίζουμε σε άλλους. Σεβόμαστε την κόπωση της κοινωνίας σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, την θέληση να αναδεικνύονται λύσεις για τα προβλήματα που την ταλανίζουν σαν αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Εμείς κατανοούμε , ότι αν θέλουμε να είμαστε η επόμενη Κυβέρνηση , θα πρέπει να κάνουμε σκληρή, αλλά δημιουργική αντιπολίτευση που θα στηρίζεται σε ρεαλιστικές, πειστικές προτάσεις προόδου.
Είμαι αισιόδοξη , είμαστε όλοι στο ΠΑΣΟΚ αισιόδοξοι, ότι το 2025 θα είναι μια καλή χρονιά για εμάς. Και επειδή δεν πιστεύουμε σε νομοτέλειες, θα εργαστούμε πολύ σκληρά σ΄ αυτή την κατεύθυνση.