Σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο», του Action24, αναλύσαμε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με την Μαρία Αραμπατζή και τον Θοδωρή Βγέννη. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στην πρόταση του Πρωθυπουργού για την αποφυγή αναγνώρισης κομμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά, αλλά και για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.
Σχολιάζοντας την πρόταση του Πρωθυπουργού, είπα:
«Το ΠΑΣΟΚ πάντα είναι μπροστά στο Δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στον νεοναζισμό και τον φασισμό, και η Δημοκρατία μας χρειάζεται διαρκή περιφρούρηση και προστασία. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν λίγο καιρό στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και πριν λίγες ημέρες στην Βραζιλία, με την προσπάθεια κατάληψης τους από ακραία στοιχεία.
Σαφώς και είμαστε θετικοί να ακούσουμε και να μελετήσουμε την πρόταση της Κυβέρνησης, και να γίνει μια πολύ σοβαρή κουβέντα με την συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν υπάρχει χώρος για να έχουμε ξανά μια εγκληματική οργάνωση, για τους νεοναζί στο Κοινοβούλιο. Είμαστε όλοι απέναντι σε αυτό και το πολιτικό μέτωπο είναι αρραγές.
Όμως η μάχη για την προστασία της Δημοκρατίας γίνεται κατά κύριο λόγο σε επίπεδο πολιτικής και δεν πρέπει να αφήσουμε να υπάρξει πολιτικός χώρος που θα αφήνει να αναπτυχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Πρέπει να υπάρχουν λύσεις στα πολύ σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας ώστε να μην υπάρχει πεδίο που θα οδηγείται στα άκρα.
Βέβαια θα πρέπει να δούμε και νομοθετικά πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια πρόταση σαν και αυτή, γιατί αποτελεί ένα πολύπλοκο θέμα. Αλλά είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί, όλα τα κόμματα της Βουλής θα ενώσουμε την φωνή μας και θα βρούμε ένα τρόπο να μπει ένα stop στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και στους νεοναζί.»
Σχετικά με την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά, ανέφερα
«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι το πολιτειακό ζήτημα στην χώρα μας έχει λυθεί με τον πιο επίσημο, εκκωφαντικό και συντριπτικό τρόπο, με το δημοψήφισμα του 1974. Πολιτικά, την αποτύπωση του θεσμού της βασιλείας θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος, όμως ξεκάθαρα όλοι μπορούμε να δούμε ποιο ήταν το πρόσημο της, το οποίο ήταν απολύτως αρνητικό.
Όλοι θυμόμαστε πως έγιναν τα Ιουλιανά και ποιος με αυτό τον τρόπο έστρωσε το δρόμο για την χούντα και όρκισε τους Υπουργούς της. Αυτά δεν ήταν απλά λάθη, ήταν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οι οποίες οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση έλαβε μια απόφαση, να ταφεί ο έκπτωτος βασιλιάς ως ιδιώτης και αυτή ήταν η μοναδική απόφαση που μπορούσε να πάρει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι απλά τέως βασιλιάς, είναι έκπτωτος και επομένως ιδιώτης από το 1974 και ήδη από τότε του είχε αφαιρεθεί το Ελληνικό διαβατήριο. Άρα δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την ΝΔ ή την Κυβέρνηση οποιουδήποτε άλλου κόμματος από το να γίνει μια ιδιωτική τελετή.
Όμως έχει γίνει πολύ κουβέντα με το ζήτημα της ταφής, όταν η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να την απασχολούν.»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, σχολίασα:
«Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές είναι η ενδυνάμωση όσο το δυνατόν περισσότερο των ποσοστών του. Μόνο ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει τι θα γίνει με τις συνεργασίες, με τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές.
Από εκεί και πέρα έχουμε από την μια πλευρά τον Πρωθυπουργό και την ΝΔ, που “καίνε” οποιοδήποτε ζήτημα συνεργασιών από τις εκλογές της πρώτης Κυριακής, και την λαϊκή ετυμηγορία της, ζητώντας με μια αυταρέσκεια και αλαζονεία, αυτοδυναμία.
Από την άλλη πλευρά έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μια νεφελώδη προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει το περιεχόμενο της, ενώ δηλώνει ότι δεν θα κάνει συγκυβέρνηση ηττημένων, δηλαδή θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα κάτι που δεν φαίνεται μέχρι τώρα.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά να πει, ότι όλοι κοιτάνε προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την αλίευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, εμείς όμως προχωράμε αυτόνομα για να δυναμώσουμε τα ποσοστά μας για μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατική φωνή.»