Ομιλία για την Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου, 20220

Κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμες και αξιότιμοι Βουλευτές,

Σήμερα είναι αισθητή η απουσία δύο πολύ σπουδαίων γυναικών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η μια είναι η Πρόεδρος μας, η Φώφη Γεννηματά, με γνωστή την ευαισθησία της σε θέματα ισότητας και τους αγώνες για να αναβάθμιση του ρόλο των γυναικών.

Η άλλη είναι η Μαριέττα Γιαννάκου, που έφυγε πριν λίγες ημέρες. Μια νηφάλια μεταρρυθμιστική φωνή, με τη δική της συμβολή όπου βρέθηκε σε ρόλους ευθύνης.

Τιμούμε σήμερα την ημέρα της γυναίκας και η σκέψη μας , η καρδιά μας βρίσκεται κάθε στιγμή στο πλευρό του Ουκρανικού λαού που υφίσταται για δύο εβδομάδες μια βάρβαρη επίθεση με θύματα εκατοντάδες ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά, με φανερή την κατεύθυνση της κατάλυσης της εθνικής ανεξαρτησίας μιας χώρας, την ισοπέδωσή της.

Είμαστε με τον Ουκρανικό λαό  που μάχεται για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την Ελευθερία, τη δυνατότητα να αποφασίζει ο λαός του για την πορεία της χώρας του. Ενός λαού που δείχνει ότι διαθέτει εθνική συνείδηση κόντρα στους ισχυρισμούς Πούτιν αλλά και άλλων υποστηρικτών του. Αυτή την ώρα εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά βιώνουν αυτή την βαρβαρότητα ενός λάτρη του ολοκληρωτισμού και του αναθεωρητισμού ως πολεμικοί πρόσφυγες, μακριά από την πατρίδα τους, από τις πατρογονικές εστίες τους.

Ας αφιερώσουμε την σημερινή ημέρα σ΄ αυτές τις γυναίκες και ας δώσουμε την υπόσχεση, ότι θα είμαστε κοντά τους σε ότι χρειαστεί να κάνουμε και ότι δεν θα είναι μακριά η ημέρα που θα επιστρέψουν, που θα αποκατασταθεί η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η δημοκρατία.

Η Ελλάδα, η Ε.Ε. η Δύση ολόκληρη έχουν χρέος να κάνουν ό,τι χρειάζεται.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η ημέρα της γυναίκας είναι μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για ισότητα, δικαιώματα, δικαιοσύνη, αυτονόητα πλην ζητούμενα σε εμάς τους πολίτες της Ευρώπης, δυστυχώς ακόμη, εκτός όμως συζήτησης σε πολλές γωνιές της γης τον 21ο αιώνα. Στις 8 Μαρτίου, το μυαλό μας, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, εκπαίδευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού, σε εκείνες που στερούνται δικαιωμάτων, όλο και συχνότερα ακόμη και της ίδιας της ζωής, λόγω  του φύλου τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί κάθε χρόνο αφορμή για να αξιολογηθεί η θέση των γυναικών στην κοινωνία και να εξεταστεί, κατά πόσον υφίσταται, στην καθημερινότητα, η ισότητα των φύλων. Ο αγώνας για ουσιαστική συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, είναι κομμάτι της καθημερινής μας προσπάθειας και σίγουρα δεν τελειώνει σε μια μέρα. Χαιρετίζουμε και στρέφουμε τις ενέργειες μας στις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους.

Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε όσα έκαναν Κινήματα, Οργανώσεις, επιστήμονες, μεμονωμένοι πολίτες, άνδρες και γυναίκες για την  Ισότητα των Φύλων. Ωστόσο, δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε πλήρως τις ανισότητες.

Τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με νομοθετικές αλλαγές διασφάλισαν την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων κατάργησαν την πατριαρχική οικογένεια, τον θεσμό της προίκας ακόμη και την υποχρέωση της γυναίκας να αλλάζει το επώνυμό της μετά το γάμο.

Σήμερα δυστυχώς η χώρα μας καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις, στην ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας. Και τέλος κατέχουμε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. στην εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας να κάνουμε ακόμα πολλά.

Οι προτάσεις  του Κινήματος Αλλαγής για την Ισότητα και Ισονομία των φύλων είναι σαφείς:

  1. Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα άνεργη ώστε να βρει δουλειά. Όχι μόνο με πολιτικές  για την Ανάπτυξη, αλλά και με ειδικά κίνητρα.
  2. Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα. Καμία ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους εργασίας, καμία ανοχή σε διαφοροποιημένες αμοιβές. Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας. Καμία ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους.
  3. Να σταθούμε πλάι στην γυναίκα για να επιχειρήσει, να εξελιχθεί. Για να έχουμε αύριο όλο και περισσότερες γυναίκες-στελέχη σε επιχειρήσεις.
  4. Να σταθούμε πλάι στη μητέρα εργαζόμενη. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
  5. Να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στις μονογονεϊκές οικογένειες.
  6. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών. Η έμφυλη βία αναδείχθηκε σε μια πανδημία μέσα στη πανδημία. Ο ετήσιος απολογισμός του 2021 για την έμφυλη βία περιλαμβάνει δυστυχώς 18 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες, καθώς και ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό βιασμών γυναικών και κοριτσιών. Ενώ έχουμε ήδη δυο καταγεγραμμένες γυναικοκτονιες το 2022.

Η βία κατά των γυναικών δεν θα σταματήσει όσο κλείνουμε τα μάτια και τα στόματα. Χρειαζόμαστε δυνατές φωνές και αλληλεγγύη. Η θυματοποίηση ξεκινά από την σιωπή.

Το #metoo και ο οργανωμένος αγώνας πολλών γυναικών, μετά τη δημόσια εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, συντέλεσαν στην αποκάλυψη της έντασης, της έμφυλης βιας και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο δυνατά.

Αγαπητές κυρίες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο ρόλος της γυναίκας έχει σίγουρα αναβαθμιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο επικρατούν φαινόμενα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: Οι γυναίκες παραμένουν ο στόχος ενός συγκαλυμμένου, αλλά πολλές φορές βίαιου σεξισμού.

Επιτρέψτε μου να κλείσω σε ένα τόνο πιο προσωπικό. Ως μητέρα τριών κοριτσιών, κάθε πρωί αποχαιρετώντας τις κόρες μου για το σχολείο  τους λέω «Είστε κορίτσια. Μπορείτε να επιτύχετε τα πάντα!!» Ας γίνει αυτό πράξει για όλα τα κορίτσια του κόσμου.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860