Άρθρο στην εφημερίδα “Τα Νέα”
Αν ήμασταν σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, οι συνήθεις ερωτήσεις θα ήταν: Θα γίνουν εκλογές; Εσείς ζητάτε να γίνουν εκλογές; Με ποιον θα συνεργαστείτε αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία; Ας μου επιτραπεί να σημειώσω, ότι είναι μια κουραστική για τους πολίτες συζήτηση που διεξάγεται με αφορμή διαφορετικά γεγονότα από το Καλοκαίρι του 2020 μέχρι και σήμερα. Η συζήτηση αυτή κουράζει ακόμα περισσότερο όταν διεξάγεται με γενικολογίες σε μια περίοδο κόπωσης της κοινωνίας από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και από το πρόβλημα της ακρίβειας.
Οι πολίτες απαιτούν συνολικές πολιτικές, μεταρρυθμίσεις, προστασία του εισοδήματός τους. Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό πιέζεται πια ασφυκτικά από τις ανατιμήσεις την ενέργεια και τις αυξήσεις των καταναλωτικών προϊόντων και δεν τα βγάζει πέρα. Φοβάται δε ότι η διάρκεια αυτής της κατάστασης δεν θα είναι μικρή και επομένως ότι οι οικονομικές παρενέργειές της θα είναι όλο και πιο δραματικές, Τα μέχρι σήμερα μέτρα της Κυβέρνησης θεωρούνται τουλάχιστον ανεπαρκή, η Ε.Ε δεν φαίνεται να δείχνει την ίδια τόλμη που έδειξε με τις κυρώσεις στην Ρωσία στην ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης των Κρατών μελών της και αυτά αποτελούν στοιχεία ενίσχυσης της ανησυχίας για το μέλλον. Σε αυτό οφείλουν να τοποθετούνται τα κόμματα και να μην αυτοθαυμάζονται με ατάκες και δηλητηριώδη βέλη που μπορεί να ρίξει ο ένας στον άλλο. Αυτό εμείς ως Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ το θεωρούμε ως βασική αλήθεια, βασική προτεραιότητα.
Βρισκόμαστε δε ως χώρα πολύ πίσω στην δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων, αλλά πολύ περισσότερο στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών. Ο λαϊκισμός, η πόλωση φαίνεται σαν να αποτελούν στοιχεία του DNA του Πολιτικού Συστήματος και αυτό τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Ασφαλώς και κυβερνητικές συνεργασίες μπορεί να είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανάλογα με την συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει δείξει τον σημαντικό, καθοριστικό ρόλο της σε αυτή την κατεύθυνση διαχρονικά, το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες πολιτικά στιγμές . Αυτό όμως προϋποθέτει :
- Σαφείς θέσεις για τα προβλήματα, σαφή προγράμματα γιατί εν τέλει στο σημείο αυτό θα φανεί ποιοι μπορεί να συνεργαστούν και ποιοι όχι.
- Καταγεγραμμένους πολιτικούς συσχετισμούς από την κάλπη
Έχω την αίσθηση ότι η συζήτηση διεξάγεται άχαρα και ολίγον “συνδικαλιστικά” στην πατρίδα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα θυμήθηκε να θέσει το ζήτημα, όταν οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν ότι απομακρύνεται από την δυνατότητα αυτοδυναμίας. Μέχρι πρόσφατα επέμενε ότι διεκδικεί την αυτοδυναμία. Ωστόσο, ακόμα και τώρα, θέτει το ζήτημα για μετά από τις δεύτερες εκλογές. Το ερώτημα που αναδεικνύεται είναι σαφές: Αν θεωρεί ότι μπορεί να είναι αναγκαίο να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία, γιατί αυτό δεν το βλέπει από τις πρώτες εκλογές; Γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθεί άλλον ενάμιση μήνα η κοινωνία με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία της Οικονομίας; Γιατί δεν κάνει αυτή την πρόταση πιο σαφή ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας, εννοώ τους βασικούς προγραμματικούς άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει μια κυβερνητική συνεργασία;
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, μιλάνε εδώ και καιρό για Προοδευτική Συνεργασία. Την θυμήθηκαν και αυτοί όταν επί δύο χρόνια βλέπουν ότι τα ποσοστά τους δεν επανακάμπτουν με τίποτα και απέχουν πολύ από αυτά του 2019. Υπάρχουν όμως πολύ σοβαρά θέματα που δεν θίγουν. Ποια η αυτοκριτική τους για όσα είπαν και έκαναν και την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση και μετά που κυβέρνησαν με μια ακραία λαϊκίστικη μορφή της δεξιάς που τώρα θέλουν να ξεχάσουν; Τι είναι ακριβώς για αυτούς προοδευτικό και τι συντηρητικό; Ποια η σχέση τους και η αντίληψή τους για την Δημοκρατία, τους θεσμούς, την Δικαιοσύνη, τον Τύπο κ.ά; Πουθενά δεν θα βρει κάποιος απαντήσεις σε αυτά. Το αντίθετο μάλιστα. Θα βρει δηλώσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την προοδευτικότητά τους, όπως για παράδειγμα η περίφημη θεωρία των αρμών της εξουσίας κλπ
Δύσκολη περίοδος, δύσκολα θέματα για απάντηση. Όλοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και οι πολίτες που θα κληθούν να κάνουν επιλογές και βεβαίως τα κόμματα. Εμείς θα συνεχίζουμε να προχωράμε, να επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας με το βλέμμα στο μέλλον. Επιδιώκουμε να βάλουμε τη σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατίας στις πολιτικές διεργασίες και δεν φοβόμαστε τίποτα. Δεν φοβόμαστε ούτε την συζήτηση για συνεργασίες, ούτε την λήψη κρίσιμων αποφάσεων αν το μέλλον της χώρας το απαιτεί. Είμαστε πατριωτικό πρώτα από όλα κόμμα που δεν θα συμβάλουμε στην κατάρρευση της χώρας. Ωστόσο, δεν μας απασχολεί η ανούσια όπως γίνεται συζήτηση που μοιάζει εκ του πονηρού και από τα δύο κόμματα ενός κακέκτυπου δικομματισμού για να αλιεύσουν δυνάμεις και πάλι από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό ας το ξέρουν καλά. Αυτή την φορά δεν θα το επιτρέψουμε.