Συνέντευξη στην εφημερίδα “Political” – 10.02.2024
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων βίας και ειδικά στους ανήλικους. Είναι συμπτώματα μιας εποχής που μας αιφνιδιάζει; Πως μπορεί η Πολιτεία να παρέμβει ουσιαστικά χωρίς όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο;
Παρατηρούμε μια έξαρση στα φαινόμενα βίαιης συμπεριφοράς από και ανάμεσα σε ανηλίκους, είτε με τη μορφή σχολικού εκφοβισμού είτε μέσω της δράσης παιδικών «συμμοριών». Η κατεπείγουσα αντιμετώπισή της προϋποθέτει ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλης της κοινωνίας, την καλλιέργεια νέων προτύπων από τα πρότυπα βίας που καλλιεργούνται. Ο ρόλος του σχολείου είναι μείζονος σημασίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων στο παιδί. Η συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των γονέων με τα παιδιά τους κρίνεται σκόπιμη όχι μόνο για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίαιης συμπεριφοράς από τα παιδιά αλλά κυρίως για την πρόληψη τους. Ο κόσμος του Πολιτισμού έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σ΄ αυτή την προσπάθεια. Εν ολίγοις χρειάζεται μια συντονισμένη δράση των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων, με την συμβολή των κατάλληλων ειδικοτήτων επιστημόνων και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης ατιμωρησία λόγω της μικρής ηλικίας, ότι και αν κάνουν.
Μέσα σε όλα έχουμε την τρομοκρατία να ξεπροβάλει και πάλι; Ποια είναι η εκτίμηση σας για το μέγεθος του φαινομένου;
Νομίζαμε ότι με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη είχαμε τελειώσει με την τρομοκρατία, όπως έχει συμβεί σε χώρες που παλιότερα είχε ανθίσει( Ιταλία, Γερμανία κ.λ.π). Είναι γνωστό, ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη τρομοκρατικές ενέργειες γίνονται πια μόνο από φανατικούς μουσουλμάνους μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Στην Ελλάδα έχουμε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης και αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει. Η ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα η αντιτρομοκρατική πρέπει να δράσουν άμεσα, να εξαρθρώσουν τους όποιους πυρήνες πάνε να δημιουργηθούν, να εντοπίσουν τους καθοδηγητές τους και να διερευνήσουν τις σχέσεις τους με γνωστούς εγκληματίες που είναι στη φυλακή, με το κοινό έγκλημα και πιθανά ξένους παράγοντες.
Πως μπορεί να γίνει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της ΕΛ.ΑΣ με ρεαλιστικό τρόπο ;
Είναι φανερό ότι το προηγούμενο διάστημα η κατάσταση ξέφυγε, τα αντανακλαστικά της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ηγεσίας της ΕΛΑΣ έφτασαν στο ναδίρ. Αυτό οδήγησε στην ένταση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και των φαινομένων βίας. Τρεις Υπουργοί άλλαξαν αυτό το διάστημα , ενώ πρόσφατα άλλαξε όλη η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Αυτό από μόνο του δεν φτάνει, δεν εξασφαλίζει κάτι. Υπάρχουν υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχει ατονίσει η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές ώστε να δημιουργείται ένα αίσθημα ασφάλειας, καθυστερεί η τοποθέτηση καμερών, η δέσμευση του Πρωθυπουργού για μεταφορά 2.500 αστυνομικών από την προστασία προσώπων στον δρόμο, στην δράση, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Παράλληλα υπάρχει έλλειψη απαραίτητων υποδομών και του αναγκαίου εξοπλισμού για τους αστυνομικούς. Είναι δε απαραίτητα στοιχεία η συνεχής εκπαίδευση των αστυνομικών με δεδομένο τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα, η διαμόρφωση νέων σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων, αλλά και η διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς.
Οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν προκαλέσει ένταση και διχασμό τόσο σε κοινωνία όσο και σε κόμματα. Γιατί συνέβη αυτό ;
Κάθε μεγάλη αλλαγή τροφοδοτεί ένταση, αντιπαραθέσεις, αντίθετες απόψεις. Δεν θα μιλούσα για διχασμό, αλλά για αντίθετες απόψεις που εκφράζονται και που έχουμε δει σε όλες τις χώρες που προχώρησαν παρόμοιες εκλογές. Πιστεύω ότι δεν βοήθησε αρχικά και ο άναρχος τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση η ζωή προχωράει, το θέμα αφορά δικαιώματα, ισοτιμία μεταξύ ανθρώπων, άρα την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και το Νομοσχέδιο πρέπει να στηριχτεί. Αυτό θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι συνεδριακή θέση ψηφισμένη ομόφωνα από χιλιάδες συνέδρους.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ- μετά από την έντονη δουλειά που έχει κάνει κυρίως στη βάση της κοινωνίας, δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την δημοσκοπική του εικόνα;
Μάλλον πρέπει να μιλάμε περισσότερο βασισμένοι στα στοιχεία. Το ΠΑΣΟΚ από 8.1% το 2019 πήρε σχεδόν 12% στις πρόσφατες εκλογές αυξάνοντας 40% τις δυνάμεις του. Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις στο 14%-15% στην εκτίμηση ψήφου, εμφανίζει δηλαδή μια παραπέρα αύξηση 25%. Δεν το λες και στασιμότητα. Ασφαλώς η φθορά της Κυβέρνησης και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα μεγάλο πεδίο στο οποίο βλέπουμε και απευθυνόμαστε με τις προτάσεις μας, τις εναλλακτικές λύσεις μας για τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Πιστεύω ότι στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο με ρεαλιστική μια επίδοση κοντά στο 20%, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την συνέχεια μέχρι τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές.
Τελικά τι κάνει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διατηρεί αυτή την μεγάλη απόσταση με την αντιπολίτευση;
Η αποτυχημένη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο στον Κ. Μητσοτάκη και του εξασφάλισε μια συμπάθεια από πολιτικά ακροατήρια, με δεδομένη και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ που αναζητούσε να βρει τον δρόμο ενός comeback. Oι κρίσεις (πανδημία, Έβρος, ένταση στα ελληνοτουρκικά, ενεργειακή κρίση) δημιούργησαν μια τάση αναζήτησης ασφάλειας την οποία είδαν στον Κ. Μητσοτάκη. Τώρα βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές και ας διαβάζουμε τις έρευνες στο σύνολό τους και όχι κοιτώντας μόνο την πρόθεση ψήφου. Η ακρίβεια, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μέσο νοικοκυριό, η εγκληματικότητα, τα προβλήματα των αγροτών , η σταδιακή κατάρρευση του ΕΣΥ τροφοδοτούν χαμηλές αξιολογήσεις για την Κυβέρνηση. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και η κυβέρνηση αν δύναται να δώσει λύσει. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και εδώ ιδιαίτερο είναι το βάρος που πέφτει στο ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι θα είναι ο φορέας μεγάλων αλλαγών και ενός διαφορετικού δρόμου για την χώρα με κύριο πρόταγμα την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με στήριξη του κοινωνικού κράτους.