“Θα κάνουμε την μεγάλη ανατροπή”

17 Φεβρουαρίου, 20250
Karfitsa 15.02.2025

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Karfitsa” – 15.02.2025

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως στόχο τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Πώς απαντάτε στην κριτική περί ανέφικτου στόχου για ένα κόμμα που στις δημοσκοπήσεις έχει 15%;

Κατ΄ αρχάς, το ΠΑΣΟΚ στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 16%-16.5%, δηλαδή 3% πάνω από την εκλογική μας επίδοση στις Ευρωεκλογές, αλλά το ερώτημα διατηρεί τη ουσία του. Ναι ο Πρόεδρος έχει θέσει ως στόχο να κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές και αυτή είναι και η σύμφωνη θέση της Κ.Π.Ε. Θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αυξήσουμε καθοριστικά τις δυνάμεις μας σαν τον μόνο δρόμο, τον μόνο τρόπο να ανατρέψουμε τη Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που έχει φτάσει στα όριά της και  συναντάει την πλειοψηφική πια αμφισβήτηση του ελληνικού λαού αναζητώντας εναλλακτική λύση για μια νέα πορεία της χώρας. Το βάρος μας στο επόμενο διάστημα σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να επικεντρωθεί, στην προβολή της προοδευτικής, εναλλακτικής πρότασής μας, στην ανάδειξη των προτάσεών μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα στα δύο χρόνια που μένουν μέχρι τις εκλογές θα κάνουμε την μεγάλη ανατροπή.

 Το συνέδριο μεταφέρθηκε για το φθινόπωρο, όμως υπήρξε κάλεσμα για συμπόρευση. Πιστεύετε ότι θα ωφελήσουν το ΠΑΣΟΚ οι προσθήκες ανεξάρτητων βουλευτών;

Το Συνέδριό μας θα αποτελέσει μια σημαντική στιγμή στην ανοδική πορεία μας , στην κατεύθυνση που ανέφερα. Θα έχουν προηγηθεί οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις στις οποίες θα επεξεργαστούμε παραπέρα τις προτάσεις μας για τα καυτά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Προγράμματά μας και οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την παραπέρα συσπείρωση και την αμφίπλευρη διεύρυνση των δυνάμεών μας. Σ΄ αυτή την πορεία απευθύνουμε κάλεσμα για συμπόρευση πριν απ΄ όλα στις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν μια νέα πορεία και πιστεύουν στις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις μας. Αυτό ισχύει και για την ένταξη ανεξάρτητων βουλευτών με την προϋπόθεση της πολιτικής συμφωνίας.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει στις δημοσκοπήσεις παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση; Είναι θέμα πολιτικής ή φαινόμενα των καιρών υπέρ των αντισυστημικών δυνάμεων;

Ζούμε σε μια φορτισμένη πολιτική περίοδο τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Ο πλανήτης αλλάζει, νέες δυναμικές αναπτύσσονται. Η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική κρίση και η εμφάνιση Trump και του πρότυπου πολιτικής  που εκπροσωπεί δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο, τροφοδοτούν νέα πρότυπα, ανασφάλεια για το μέλλον. Εδώ βρίσκεται και η βάση ενίσχυσης αντισυστημικών έως και ακροδεξιών δυνάμεων, όπως βλέπουμε σε σειρά χώρες και της Ε.Ε. Σε τέτοιες συνθήκες, είναι εύκολο να κερδίζουν έδαφος εκφραστές του λαϊκισμού, του ανορθολογισμού και του απλουστευτικού λόγου, της εχθροπάθειας και εν τέλει της αμφισβήτησης της δυτικής δημοκρατίας. Η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να εξηγούμε τι συμβαίνει, αλλά πως θα τροφοδοτήσουμε ένα ευρύ προοδευτικό ρεύμα μιλώντας την γλώσσα του μέλλοντος και των σύγχρονων προτάσεων, μπαίνοντας ανάχωμα στην ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη στα Τέμπη. Εκτιμάτε ότι αλλάζουν τα δεδομένα από τα νέα βίντεο που αναπαράγονται από κυβερνητικά στελέχη ή εκφράζετε και εσείς αμφιβολίες για τη γνησιότητά τους;

Για τα βίντεο υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα: Γιατί εμφανίστηκαν δύο χρόνια μετά και κυρίως κατά δεύτερο αν είναι αληθινά. Δεν είμαι εμπειρογνώμονας, ανακριτής ή εισαγγελέας για να αποφαίνομαι επί παντός επιστητού. Θα τα διερευνήσει ο εφέτης ανακριτής με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων, θα τα συνεκτιμήσει  και θα αποφασίσει συνολικά η Δικαιοσύνη. Ας μη μιλάμε όλοι για όλα. Όσον αφορά την Κυβέρνηση, η ίδια με τους χειρισμούς τους τροφοδότησε ένα κύμα αμφισβήτησης της θέλησής της να αναδειχθεί όλη η αλήθεια και δημιούργησε σκιές, όπως φαίνεται από το 75%-80% της κοινωνίας στις δημοσκοπήσεις.  Η απαράδεκτη λειτουργία της Εξεταστικής, η άρνηση συγκρότησης Προανακριτικής για την 717 και η υιοθέτηση από τον Πρωθυπουργό εκδοχών π.χ. για τα εύφλεκτα υλικά που έσπευσε να μαζέψει πρόσφατα, έχει εμπεδώσει στην κοινωνία μια οσμή συγκάλυψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860