Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να τιμωρήσει παραδειγματικά τους δράστες και η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ανοιχτά θέματα , όπως η στελέχωση των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών
Στην εκπομπή “Briefing” με τον Γιώργο Πιέρρο, συζητήσαμε και αναλύσαμε τις νομικές προεκτάσεις της υπόθεσης του βιασμού της εικοσιτετράχρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.
Κατά την τοποθέτηση μου, είπα:
«Η υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει πτυχές οι οποίες δημιουργούν οργή στην κοινωνία. Δημιουργούν οργή, γιατί βλέπουμε και ακούμε για κυκλώματα μαστροπείας, για πιθανή διακίνηση ναρκωτικών, για χρήση ουσιών και βεβαίως για τον ομαδικό βιασμό, και όλα αυτά συνθέτουν μια πραγματικά αρρωστημένη εικόνα.
Αυτό που ζητάμε είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά, και υπάρχουν πλέον τα νομικά εργαλεία για να γίνει αυτό.
Με την Παράγραφο 3 του Άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών που αυτός έχει επιφέρει, πλέον εξισώνεται ο ομαδικός βιασμός, με τον θανατηφόρο βιασμό και τον βιασμό ανηλίκου όπου η ποινή που επισύρει είναι η ισόβια κάθειρξη. Αντίθετα με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, όπου υπήρχε η διαζευκτική δυνατότητα να υπάρχει πρόσκαιρη κάθειρξη από 10 έτη και επάνω.
Νομίζω ότι αυτή η αυστηροποίηση των ποινών είναι σημαντική. Όλοι μιλάμε για το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Γεωργία βρήκε το θάρρος, έκανε την καταγγελία και είναι αποφασισμένη να το πάει ως το τέλος. Όμως χρειάζεται στον αγώνα που δίνει αυτή η γυναίκα και όλες όσες βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, να ξέρει ότι μπορεί να βρει δικαίωση, ότι ο Νόμος είναι δίπλα στον ευάλωτο, όχι δίπλα στον θύτη. Και δυστυχώς υπήρχε αυτή η αίσθηση πολλές φορές στο παρελθόν.»
Στη συνέχεια της τοποθέτηση μου αναφέρθηκα στην καθυστέρηση των ιατροδικαστικών αρχών να εξετάσουν το θύμα, λέγοντας:
«Μπορεί κανείς να έρθει στην θέση μιας γυναίκας που έχει βιαστεί και που πρέπει να περιμένει τρείς ημέρες χωρίς να κάνει μπάνιο, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις από τον Ιατροδικαστή;
Δεν είναι όμως μόνο τα ζητήματα των βιασμών, αυτό είναι μια όψη του προβλήματος που υπάρχει στην ιατροδικαστική υπηρεσία, είναι πολλά ακόμα αντίστοιχα.
Ξέρετε πόσες φορές σκοτώνονται, αποβιώνουν συμπολίτες μας και πρέπει οι οικογένειες να περιμένουν μέρες, επειδή είναι Σαββατοκύριακο ή αργία, προκειμένου να είναι ανοικτή η Ιατροδικαστική υπηρεσία;
Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει να δοθεί μια λύση. Χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, άμεσα.»
Σχετικά με την συμμετοχή τρίτων στην υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας στην Θεσσαλονίκη, είπα:
«Αν κατά την αποδεικτική διαδικασία φανεί η εμπλοκή και τρίτων, για τους οποίους στοιχειοθετείται το αδίκημα της μαστροπείας ενηλίκων, όπως προβλέπεται εκ νέου από τον Ποινικό Κώδικα καθώς, προφανώς από αβλεψία και αστοχία θέλω να πιστεύω, είχε καταργηθεί από τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν. Όπως επίσης εάν αποδειχθούν και αδικήματα που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά.
Είναι πολύ σημαντικό ότι ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κύριος Πλιώτας, έδωσε εντολή στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, βάσει του Άρθρου 32 του ΚΠΔ, να εποπτεύσει όλο το προανακριτικό έργο. Αυτό δείχνει την ευαισθησία της ελληνικής Δικαιοσύνης και τα άμεσα αντανακλαστικά της για ένα αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα που έχει κινήσει τα αντανακλαστικά της ίδιας της κοινωνίας πρωτίστως.
Άρα όλες αυτές οι ενδείξεις που υπάρχουν για το αδίκημα της μαστροπείας, την διακίνηση ναρκωτικών, το χάπι του βιασμού και αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα πίσω απ’ όλα αυτά, πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να υπάρξει η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Ας θυμηθούμε την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, όπου το ότι υπήρξε η παραδειγματική τιμωρία των δύο ενόχων ήταν κάτι που λειτούργησε συμβολικά και σημειολογικά, και είναι πάρα πολύ σημαντικό.»
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου τόνισα:
« Υπάρχει ένα απόστημα, μια αρρώστια που πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μαζί της. Για αυτό, αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση, ν’ ανοίξουν τα στόματα, να κάνει η Δικαιοσύνη, που εμπιστευόμαστε απόλυτα, την δουλειά της, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και όποιος και αν είναι υπεύθυνος να τιμωρηθεί παραδειγματικά.»