“Η Κυβέρνηση υπονομεύει την δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες”

1 Δεκεμβρίου, 20220

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,

Η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Σήμερα δεν μπορούμε κυριολεκτικά να μην αναλογιστούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως αυτή η μάστιγα, η οποία κόστισε εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί σήμερα μία αντιμετωπίσιμη νόσο, μια διαχειρίσιμη νόσο και αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόοδο που έγινε με τη συμβολή της επιστήμης, των επιστημόνων, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη στους οποίους αποτελούν μία στοιχειώδη υποχρέωση. Η επιστήμη και οι επιστήμονες νίκησαν το AIDS και βοήθησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνοντας θεαματικά βήματα στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

Ωστόσο, αν και το AIDS σήμερα είναι μια απολύτως διαχειρίσιμη νόσος, δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν αντιμετωπιστεί τα κατάλοιπα και τα στερεότυπα από το παρελθόν. Αποτελεί, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας να τα σπάσουμε, να σπάσουμε τα στερεότυπα, να σπάσουμε τις προκαταλήψεις, έτσι ώστε εκτός από την πολύτιμη ιατρική φροντίδα και θεραπεία να θεραπεύσουμε κυρίως τις ανοιχτές κοινωνικές πληγές του στιγματισμού, που ανήκουν σε μια άλλη εποχή.

Μπαίνοντας στο σημερινό νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα, πριν από όλα, θα ήθελα να σημειώσω κάτι που το γνωρίζει ο ελληνικός λαός πάρα πολύ καλά: Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ταυτιστεί με την ιστορία και με το DNA μας, με το DNA αυτής της παράταξης.

Πάνω στο ΕΣΥ στηρίχθηκε και χτίστηκε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, ένα κράτος για όλους, με στόχο τις ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και, παρά τις όποιες αστοχίες, παρά τις όποιες υστερήσεις, το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ένα από τα πλέον προσβάσιμα -αν όχι το πλέον προσβάσιμο- σύστημα υγείας παγκοσμίως. Με αυτήν, λοιπόν, την ταυτοτική ιδιότητα μιλάμε πάντα, κύριε Υπουργέ, όταν εμείς αναφερόμαστε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 Καλούμαστε, λοιπόν, να συζητήσουμε για το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε. Θα μου επιτρέψετε να σας πω μια πρώτη και θεμελιακή παρατήρηση, η οποία είναι ότι θα περιμέναμε κατ’ αρχάς ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης του ΕΣΥ. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα για τη χώρα, αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα για τον χώρο της υγείας, αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα για τους πολίτες, οι οποίοι αξίζουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Άλλωστε έχουμε όλοι την εμπειρία της σκληρής δοκιμασίας που πέρασε σε όλη την περίοδο της πανδημίας η χώρα μας, οι Έλληνες πολίτες, κατά την οποία νομίζω βγάλαμε όλοι πολύτιμα συμπεράσματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τα όρια, για τις αδυναμίες, για τα κενά και τις ανάγκες στη βάση των οποίων θα μπορούσαμε σήμερα πραγματικά να συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε, αλλά δυστυχώς δεν κάνει, να κάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους.

Όμως, δεν συζητάμε κάτι τέτοιο σήμερα. Δυστυχώς, συζητάμε ένα άθροισμα ρυθμίσεων, ένα άθροισμα απλών διευθετήσεων, για το οποίο ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι πολύ έντονες και απολύτως δικαιολογημένες ενστάσεις για τις νέες σχέσεις δημοσίου-ιδιωτικού, πάλι δεν θα προέκυπτε από αυτό το οποίο φέρνετε κάτι ολοκληρωμένο, κάτι σύγχρονο.

Τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα; Η πραγματικότητα, δυστυχώς, επιβεβαιώνει την αδυναμία της Κυβέρνησης ή –αν θέλετε- και τα πιθανά ιδεολογικά όρια της Κυβέρνησης για το τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει.

Άρα, λοιπόν, αν θέλουμε να δούμε μια περιγραφή της πραγματικότητας του συστήματος υγείας στην πατρίδα μας, θα δούμε ότι τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας ειδικά στην περιφέρεια και στις νησιωτικές περιοχές είναι υποστελεχωμένα και δεν υπάρχουν πολλές φορές γιατροί βασικών ειδικοτήτων και ότι η Ελλάδα -και αυτό το λέει ο Πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και βεβαίως, τονίζουμε και εμείς στο ΠΑΣΟΚ- είναι στην τρίτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Και όσο και αν ενοχλεί αυτή η συζήτηση, το ΠΑΣΟΚ θα τη θέτει πάντα ως προτεραιότητα στη δημόσια ατζέντα.

Πρόσφατα ο Πρόεδρός μας παρουσίασε τους εννιά πυλώνες του προγράμματός μας, πάνω στους οποίους θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτεί το ΕΣΥ της νέας εποχής. Προφανώς και αυτό ενόχλησε την Κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της που κάνουν, κάνετε ό,τι μπορείτε για να υποβαθμίσετε ή να εξαφανίσετε από τον δημόσιο διάλογο τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Ενοχλεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις που αμφισβητούν ένα παρωχημένο πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ.

Κλείνοντας, έχουμε προτείνει εννιά προτάσεις για το τι πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ήταν οι αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στο ΕΣΥ και πιστεύουμε ότι αυτά θα ήταν αντάξια για ένα σύστημα, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος το οποίο σέβεται τον πολίτη. Αυτά θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα και όχι τις αποσπασματικές ρυθμίσεις οι οποίες τροφοδοτούν -αν μη τι άλλο- ερωτήματα και ενστάσεις για το άνοιγμα της πόρτας, για ανεβασμένο ρόλο του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του δημοσίου. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα.

Αντί, λοιπόν, να συζητάμε για το πώς θα λυθεί το θέμα της υποχρηματοδότησης, πώς θα λυθεί το θέμα της υποστελέχωσης, πώς θα λυθεί το θέμα της υπολειτουργίας πολλές φορές των δομών του ΕΣΥ, το οποίο παραμένει όρθιο χάρη στο φιλότιμο και τις προσωπικές θυσίες των γιατρών, ερχόμαστε εδώ πέρα για να συζητούμε ουσιαστικά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, όπως είναι αυτό της υγείας, σε ένα αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. Και βεβαίως, ευνοημένοι δεν θα είναι οι γιατροί -αυτοί άλλωστε καθολικά βγήκαν απέναντι στο νομοσχέδιό σας, προφανώς κάτι καλύτερα ξέρουν οι γιατροί που είναι απέναντι σε αυτό- και οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά funds στην υγεία, τα οποία με τον τρόπο τον οποίο φέρνετε και το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε ουσιαστικά εξασφαλίζουν ένα φθηνό εργατικό δυναμικό.

Αντί, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να δώσετε σοβαρά μισθολογικά και άλλα κίνητρα, ωθείτε τους γιατρούς στο ΕΣΥ σε επιπλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα το οποίο και επί της ουσίας είναι ανέφικτο, ανεφάρμοστο.

Δηλαδή ένας γιατρός θα πρέπει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνει την πρωινή του βάρδια, να κάνει τα απογευματινά του ιατρεία, να χειρουργεί, να κάνει τις προβλεπόμενες εφημερίες και ταυτόχρονα να βρίσκει και χρόνο για να κάνει και το ιδιωτικό του έργο. Μα, δεν το καταλαβαίνετε ότι στο τέλος με αυτό το οποίο φέρνετε οι μόνοι οι οποίοι θα πληγούν θα είναι οι ασθενείς οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για την υγεία τους, αφού οι αναμονές στο ΕΣΥ για τα χειρουργεία και για τα ραντεβού είναι τεράστιες και οι υποδομές είναι απολύτως υποβαθμισμένες;

Κλείνω, λέγοντας ότι σε αντίθεση με εσάς, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, στο επίκεντρο των δικών μας επιδιώξεων βρίσκεται πάντα η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, παροχών δημόσιας υγείας, προσβλέποντας προς τον πολίτη και ιδιαίτερα στον πιο ευάλωτο, στον πιο αδύναμο μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιόδους έντασης που περνάμε, περισσότερης έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860