“Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά όλη αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουμε”

10 Μαρτίου, 20230

Χθες το βράδυ στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Πρόσωπο με πρόσωπο», στον ΑΝΤ1, αναλύσαμε τις πολιτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η τραγωδία των Τεμπών και την επίδραση της στις πολιτικές εξελίξεις.

Κατά τις τοποθετήσεις μου ανέφερα ότι:

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια κοινωνία η οποία είναι συγκλονισμένη, συντετριμμένη και απολύτως δικαιολογημένα εξοργισμένη. Είναι εξοργισμένη γιατί κανείς μας δεν μπορεί να πιστέψει ότι στην Ελλάδα του 2023 συμβαίνουν όλα αυτά.

Έχουμε τεράστια θέματα για τα οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα. Γιατί αν πριν την τραγωδία έπρεπε να σκεφτούμε δύο και τρεις φορές πριν μιλήσουμε, τώρα πρέπει να σκεφτούμε πενήντα επτά φορές περισσότερο. Έχουμε πενήντα επτά θύματα, πολλά εκ των οποίων νέα παιδιά, και οι οικογένειες τους και η κοινωνία ζητά να δοθούν απαντήσεις στα πολλά και αμείλικτα γιατί. 

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, και κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει γίνει ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος. Όμως αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει και δεν επιτρέπεται να κάνει η Κυβέρνηση είναι να κρύβεται πίσω από αυτά τα δύο και να προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά όλη αυτή την τραγική κατάσταση.

Αν, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κατόπιν εντολής του το σιδηροδρομικό δίκτυο θα δουλεύει σε λίγο καιρό με εγκαταστημένα όλα τα συστήματα ασφάλειας, γιατί δεν έδινε αυτή την εντολή νωρίτερα; Γιατί έπρεπε να χαθούν 57 ψυχές για να ληφθούν τα μέτρα;

Παράλληλα, είναι σωστή και αυτονόητη η συγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης όπως και η παραίτηση του κ. Καραμανλή, όμως θα πρέπει να επιχαίρουμε  για το αυτονόητο σε αυτή την χώρα; Αν είναι ειλικρινής η συγνώμη θα πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα με την εξαίρεση από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ του κ. Καραμανλή, όπως αντίστοιχα θα πρέπει να εξαιρεθούν των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και η κα Δούρο(για τα όσο έγιναν στο Μάτι και την Μάνδρα) και ο ομόφωνα καταδικασμένος  από το Ειδικό Δικαστήριο κ. Παππάς. Το ΠΑΣΟΚ άμεσα μόλις ανέκυψε το θέμα με τον κ. Χαυτούρα, τον έθεσε εκτός ψηφοδελτίων, αποδεικνύοντας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Και συνέχισα λέγοντας:

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αυτές φτάνουν. Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να ενεργήσει τάχιστα, αντίθετα με όσα είδαμε να γίνονται στην τραγωδία στο Μάτι, και υπήρχε η ανάγκη να υποβάλει ο Πρωθυπουργός (στα πλαίσια της επικοινωνιακής διαχείρισης) με επιστολή του το τι πρέπει να κάνει. Παράλληλα  θα πρέπει να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των μέτρων ασφάλειας και διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα και με ασφάλεια.

Βέβαια σε μια προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών στην διαχρονικότητα του προβλήματος και εν τέλει της απόκρυψης τους, κάποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν και το ΠΑΣΟΚ για αποφάσεις για τις όποιες έχει ήδη κριθεί από τον λαό. Η αλήθεια είναι ότι το 2011 ο καταχρεωμένος ΟΣΕ που απασχολούσε 2800 εργαζομένους, έπρεπε να υποστεί μια σειρά αναδιαρθρώσεων ώστε να παραμείνει όρθιος και να αποφευχθεί το κλείσιμο του, όπως ήταν η απαίτηση της τρόϊκα, όμως κανείς από όσους ήταν επιφορτισμένοι με τον τομέα ασφάλειας δεν έφυγε.

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι από το 2014 υπήρχε σύμβαση που προέβλεπε την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεματικής και φωτοσήμανσης η οποία μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και δύο Κυβερνήσεις δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας και για να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια. Γιατί τι θα πούμε στην  κοινωνία που αυτή την στιγμή διακατέχεται από οργή και θλίψη, αλλά και στους νέους ανθρώπους που έχουν βιώσει τα μνημόνια, τις καραντίνες, που βλέπουν τις οικογένειες τους να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ότι το κράτος θα συνεχίσει να μην μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς τους πχ στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν;

Αλίμονο αν δεν «βάλει μυαλό» το πολιτικό σύστημα και αυτή την φορά. Αλίμονο αν και πάλι δεν υπερβούμε τον κακό μας εαυτό, και αναλωθούμε στην επιδίωξη μικροκομματικών οφελών. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε  αυτό το «αντισυστημικό» κλίμα που αναπτύσσεται και να κάνουμε το κύμα οργής της κοινωνίας, ένα κύμα σύνθεσης και δημιουργίας όπου θα υπάρξουν ουσιαστικές συναινέσεις των κομμάτων ώστε να σπάσουμε τα αποστήματα που κρατούν δέσμια την χώρα και να δημιουργήσουμε ένα κράτος με θεσμικές εγγυήσεις που θα λειτουργεί με αξιοκρατία.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860