“Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων της Δυτικής Αθήνας”

13 Φεβρουαρίου, 20250
Ερώτηση 10.02.2025

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος – 12.02.2025

 Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2025

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων της Δυτικής Αθήνας από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι σχολικές επιτροπές από ιδρύσεως  αποτέλεσαν έναν θεσμό, όπου οι διευθυντές, οι σύλλογοι γονέων και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετείχαν άμεσα στη λήψη αποφάσεων για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και τη διαχείριση των χρημάτων για αυτές.

Το ΠΑΣΟΚ είχε εξ΄ αρχής είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του σχετικά με την κατάργηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και Οργανισμών των Δήμων αλλά και τα Νομικά του Πρόσωπα, δηλαδή των σχολικών επιτροπών, όπως αυτό προβλέπεται από τον νόμο 5063/2023.

Η κατάργηση τους είχε ως αποτέλεσμα την κατανομή των πόρων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες (πληθυσμός μαθητών και το μέγεθος) κάθε σχολικής μονάδας. Παράλληλα δημιουργήθηκε επιπρόσθετη γραφειοκρατία και διοικητικό βάρος στους Δήμους που δεν μπορούν να υποστηρίξουν με το υπάρχον προσωπικό τις διαδικασίες για την προμήθεια των σχολικών μονάδων με είδη καθαριότητας, γραφικής ύλη, αναλώσιμα και οι οποίες πλέον δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς νερού, τηλεφώνου, ξενόγλωσσων βιβλίων και φύλαξης.

Μεταξύ των συνεπειών της κατάργησης των σχολικών επιτροπών είναι ότι οι διευθυντές των σχολείων να αναγκάζονται να διαχειρίζονται επιπλέον ευθύνες πέρα από τα παιδαγωγικά τους καθήκοντα. Πλέον, για να εξασφαλίσουν πόρους, πρέπει να υποβάλλουν αιτήματα προς τους Δήμους, τα οποία απαιτούν έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία καθυστερεί την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων, καθιστώντας την κατάσταση πιο περίπλοκη και χρονοβόρα.

Ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί μείωση ελέγχου και λογοδοσίας. Οι σχολικές επιτροπές αποτελούσαν σημαντικό μηχανισμό διαφάνειας, καθώς η συμμετοχή των διευθυντών και των εκπροσώπων των πολιτών εξασφάλιζε την ορθολογική κατανομή των πόρων. Η απουσία αυτού του άμεσου ελέγχου από την εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή εποπτεία από τους δήμους, οι οποίοι, ακόμη κι αν διαθέτουν την πρόθεση και τη βούληση, συχνά δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτήν την αποστολή.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε κάποιο όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της χρηματοδότησης των σχολείων, ώστε να υπάρχει σταθερή παρακολούθηση των αναγκών που ανακύπτουν στις σχολικές μονάδες και άμεση χρηματοδότηση στη βάση αυτών;
  2. Προτίθεστε να προβείτε σε δραστική αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, ώστε να εξασφαλιστούν επιτέλους οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός;
  3. Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα στις διευθύνσεις των σχολείων να διαχειρίζονται τα κονδύλια για τις άμεσες ανάγκες χωρίς περιττή και χρονοβόρα γραφειοκρατία;

 

Η  Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860