Η Κυβέρνηση μεταδίδει ένα ανώριμο αίσθημα χαλάρωσης και εφησυχασμού στην κοινωνία απέναντι στην πανδημία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύεται.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δυστυχώς δεν έχουμε την τιμή και τη χαρά να παραμείνει στη διαδικασία ο αρμόδιος Υπουργός για την τροπολογία σήμερα, ο κ. Σταϊκούρας αν και του ζητήσαμε να μείνει τουλάχιστον για να ακούσει τι έχουμε να πούμε ως Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων. Κανένα πρόβλημα. Θα τοποθετηθούμε και ίσως να μπορεί να απαντήσει ο κ. Πλεύρης, ο αρμόδιος Υπουργός.
Κατατέθηκε σήμερα η τροπολογία για το Fuel Pass 2 και αυτό το οποίο δείχνει αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης είναι ότι συνεχίζει να μην έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, από την ακρίβεια η οποία σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού κόσμου και η οποία σκάει σαν σαμπρέλα από διάφορα σημεία, είτε με την ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, στο καλάθι της νοικοκυράς είτε με την ακρίβεια στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας είτε βέβαια στην ακρίβεια στα καύσιμα, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο.
Κύριε Υπουργέ τα μέτρα, τα οποία διαρκώς είναι το μόνιμο μοτίβο της Κυβέρνησής σας, έρχεται και παίρνει η Κυβέρνησή σας είναι πάντα με καθυστέρηση, είναι καθυστερημένα, κατόπιν εορτής κι άρα μειωμένης ισχύος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους αφού ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό άνω του 11,5%. Διότι 11,5% ήταν πριν από ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε πόσο κυμαίνεται ο πληθωρισμός, πάντα ανοδικά όμως. Και βεβαίως είναι ημίμετρα, γιατί σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ένα επίδομα αυτής της τάξης τέλος πάντων που δίνετε, λύνει το πρόβλημα. Και βεβαίως, είναι ελάχιστα και κυρίως, είναι για ένα περιορισμένο, για ένα μικρό χρονικό διάστημα όταν γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι είναι αδιευκρίνιστο το πού οδηγούμαστε και πόσο θα κρατήσει η κρίση της ακρίβειας, πού θα οδηγηθούν και θα ανεβαίνουν οι τιμές.
Εμείς δεν είμαστε εδώ για να λειτουργήσουμε ως μηδενιστές, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Κανένα μέτρο δεν θα ισοπεδώσουμε ακόμα και αν είναι μικρά, αν είναι ελάχιστα, αν είναι ημίμετρα, γιατί ακόμη και ένα ευρώ να δοθεί στους Έλληνες πολίτες, ναι, είναι έστω μια μικρή, μια ελάχιστη ανακούφιση σε όλο αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.
Αυτό που σας λέμε όμως, αυτό που βροντοφωνάζουμε, όχι τώρα, όχι χθες, όχι πριν από ένα μήνα, αλλά από την αρχή του προβλήματος, ήδη από το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν εσείς υποτιμούσατε το πρόβλημα των ανατιμήσεων, όταν εσείς μας λέγατε «μα κινδυνολογείτε, θα κρατήσει έναν – δύο μήνες». Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά, κύριε Υπουργέ και το πρόβλημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων συνεχίζει.
Εμείς, λοιπόν, σας λέμε ότι τα μέτρα σας δεν δίνουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη -να χρησιμοποιήσω και τη λέξη που αρέσει στον κ. Μητσοτάκη, άλλο αν αποτυγχάνει οικτρά να την κάνει- ολιστική λύση στο πρόβλημα.
Είπε πιο πριν ο κ. Σταϊκούρας που έφυγε, ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν ανέβει παγκόσμια κι εμείς στο ίδιο επίπεδο κινούμαστε. Ναι παγκόσμιο είναι το πρόβλημα. Το ερώτημα το οποίο καλούμε να μας απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας -και μονίμως υπεκφεύγει- είναι για ποιο λόγο στη χώρα μας έχουμε την τρίτη πιο υψηλή τιμή βενζίνης απ’ ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τη Φιλανδία και τη Δανία; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, όταν βεβαίως είμαστε επίσης η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ΑΕΠ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, γίνεται αυτό και τι κάνει η Κυβέρνηση, τι κάνει με τους ελέγχους στην κερδοσκοπία και στην αισχροκέρδεια, η οποία παρατηρείται και υπάρχει και διογκώνεται; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα στα οποία μονίμως υπεκφεύγετε και δεν δίνετε σοβαρές και ξεκάθαρες απαντήσεις.
Θα συνεχίσω να το λέω από το Βήμα αυτής της Βουλής. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα πήγε ο κ. Γεωργιάδης στα διυλιστήρια, έβγαλε φωτογραφίες και ανακοίνωσε ελέγχους. Πείτε μας, πού είναι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων; Ακόμα περιμένουμε και φοβάμαι ότι θα περιμένουμε, κύριε Πλεύρη, όπως ακόμα περιμένουμε από την Κυβέρνησή σας για να δούμε την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας. Είστε όλο στο «θα» και όλο στο μέλλον.
Τα μέτρα, όμως, τα οποία ανακοινώνετε, θα εξανεμίζονται εκ του αποτελέσματος. Το Fuel pass 2, το οποίο ανακοινώνετε σήμερα, θα εξανεμιστεί όσο η τιμή της βενζίνης θα αγγίζει τα τρία ευρώ. Ήδη αγγίζει τα τρία ευρώ. O Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος δεν ξέρει πόσο είναι η τιμή στις Κυκλάδες; Η τιμή της βενζίνης πόσο είναι, κύριε Βρούτση στις Κυκλάδες, πόσο είναι στα υπόλοιπα νησιά; Τι βγαίνετε να πείτε στους ψηφοφόρους σας εκεί πέρα; Ότι δίνετε ένα fuel pass 2, το οποίο θα κρατήσει τρεις μήνες και θα έρθετε τον Σεπτέμβρη για να μας πείτε «α, ωραία, έληξε τώρα το fuel pass 2, θα πάμε να σας δώσουμε ένα fuel pass 3».
Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό, γιατί δεν κάνετε αυτό το οποίο σας λέμε ως ΠΑΣΟΚ, αυτό το οποίο σας λέει η Αντιπολίτευση, αυτό το οποίο κάνουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν είναι τίποτε άλλο από την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την μείωση του ΦΠΑ.
Εμείς δεν θα λαϊκίσουμε, μιλώντας για κατάργηση. Εμείς μιλάμε πολύ συγκεκριμένα ως ΠΑΣΟΚ και σας λέμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όσο διαρκεί η κρίση και βεβαίως λέμε στο ποσοστό στο οποίο ήταν οι αυξήσεις, οι οποίες το έχουν οδηγήσει σε αυτά τα ποσά τα δυσβάστακτα.
Είναι τόσο δύσκολο για εσάς;
Σας λέω ότι η γειτονική Ιταλία το έκανε και η τιμή είναι 1,81. Εδώ πέρα είναι στα 2,50, στα 2,60 και σε κάποια μέρη στα τρία ευρώ. Το έκανε η Γερμανία και η τιμή της βενζίνης έπεσε κατά 0,30. Το κάνουν όλες οι άλλες χώρες. Εσείς γιατί αρνείστε να το κάνετε;
Μας κατηγορείτε, μας κατηγορεί ο κ. Σταϊκούρας ότι αυτό είναι λαϊκισμός, ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Πού θα βρείτε τα λεφτά; Θέλετε να σας πω πού θα βρούμε τα λεφτά, που θα έπρεπε εσείς να έχετε βρει τα λεφτά; Στα 54 δισεκατομμύρια, τα οποία μοιράσατε και για τα οποία επαίρεστε, κύριε Πλεύρη. Γι’ αυτό δεν επαίρεστε, ότι έχετε αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας, κάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση που έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εκεί πέρα, λοιπόν, να βρείτε τα λεφτά.
Δεν σας ένοιαξε βέβαια, το πού θα βρείτε τα λεφτά όταν έχανε έσοδα το ελληνικό δημόσιο από την μείωση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων. Εκεί πέρα δεν σας ένοιαξε καθόλου. Βεβαίως, γιατί να σας ενδιαφέρει; Δεν σας ένοιαξε καθόλου η απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου, όταν αυξάνατε το αφορολόγητο στη γονική παροχή σε περιουσίες, οι οποίες φτάνουν τα 4.800.00 ευρώ ανά δικαιούχο. Βεβαίως και δεν σας πείραξε ούτε εκεί. Βεβαίως για το μεγάλο κεφάλαιο έχετε μεγάλη ευαισθησία. Για τον κόσμο όμως αδιαφορείτε κύριε Πλεύρη, γιατί αν δεν αδιαφορούσατε, θα περνάτε μέτρα ολιστικά, ολιστικού χαρακτήρα πραγματικού, όχι του επικοινωνιακού που λέει ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή μείωσης των έμμεσων φόρων.
Είχατε υπεραπόδοση εσόδων το πρώτο πεντάμηνο του 2022 της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου, ακριβώς λόγω των ίδιων των ανατιμήσεων, λόγω των φόρων πάνω σε ανατιμημένα προϊόντα. Να, επίσης, από πού μπορείτε να βρείτε τα λεφτά. Όμως, δεν σας ενδιαφέρει. Και γι’ αυτό συνεχίζετε με μέτρα αποκλειστικά και μόνο επιδοματικού χαρακτήρα. Ναι, όταν μιλάμε για έκτακτες συνθήκες, βεβαίως χρήσιμα είναι και αυτά. Αλλά εδώ πλέον μιλάμε για μια κατάσταση, η οποία χρονίζει κι εσείς συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο.
Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια για τα μέτρα τα οποία παίρνετε, αυτός είναι ο τρόπος που τα βλέπει η ελληνική κοινωνία. Φαίνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις ποια είναι η άποψη των Ελλήνων πολιτών για την αντιμετώπιση που κάνετε μέσω του Fuel Pass 1, 2, 3, εις τη νιοστή, όσο θα χρειαστεί και όσο διαρκέσει αυτή η κρίση και όσο συνεχίζετε εμμονικά και ιδεοληπτικά, γιατί δεν σας ενδιαφέρει -το επαναλαμβάνω- η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να προχωρήσετε σε μόνιμα μέτρα όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Τώρα, μπαίνοντας στα ζητήματα της υγείας, γιατί κι αυτό είναι ένα μέτωπο τεράστιο, ένα μέτωπο πάρα πολύ σημαντικό, ένα μέτωπο που δυστυχώς για μια ακόμη φορά εκπέμπονται σήματα SOS για την εξέλιξη της πανδημίας, εκπέμπονται αυτά τα μηνύματα από τους επιστήμονες μετά από την ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Να σας θυμίσω -όλοι το είδαμε- ότι μόλις προχθές, την Τρίτη, καταγράφηκαν μετά από καιρό πάνω από είκοσι χιλιάδες κρούσματα, με ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και χθες ο αριθμός ξεπέρασε τις δεκατρείς χιλιάδες, και με τον ίδιο αυξητικό τρόπο κινείται ο ρυθμός των νέων επαναλοιμώξεων.
Προσωπικά, κύριε Υπουργέ, κύριε Πλεύρη, συμμερίζομαι απόλυτα τη μεγάλη ανησυχία, τόσο των ειδικών, των επιστημόνων, όσο βεβαίως και των πολιτών. Και αναρωτιέμαι –μια πολύ απλή ερώτηση- αυτά τα νούμερα εσάς δεν σας προβληματίζουν, κύριε Υπουργέ; Δεν σας ανησυχούν; Διότι βλέπουμε μια αμεριμνησία από τη μεριά της Κυβέρνησης. Και αν σας προβληματίζουν, τι προτίθεστε να πράξετε ως Κυβέρνηση για να ανακάμψετε την προδιαγεγραμμένη ως φαίνεται επανεμφάνιση ενός ακόμη κύματος;
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δίνει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει τελειώσει από την πανδημία και ότι ο ιός αποτελεί πλέον παρελθόν, και με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται ένα ανώριμο μήνυμα χαλάρωσης και εφησυχασμού στην κοινωνία. Διότι αυτό δείχνει κατ’ αρχάς η άρον-άρον πρόωρη άρση των περιορισμών αλλά και στην πράξη η μη τήρηση και εφαρμογή των όποιων μέτρων είχαν μείνει, τα οποία εδώ που τα λέμε είχαν μείνει τελείως θεωρητικά και μόνο στα χαρτιά. Διότι στην πράξη, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι ότι ισχύει και τίποτα. Και νομίζω ότι το πιο χαρακτηριστικό όλων είναι η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός, η οποία νομίζω φάνηκε εντελώς λανθασμένη επιλογή από τη μεριά σας και βεβαίως με όρους και με κριτήρια εκλογικά, ψηφοθηρικά και σίγουρα όχι επιστημονικά.
Η δε κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι παντελώς αφημένη στην τύχη της. Κι εδώ πέρα υπάρχει και το εξής παράλογο, στα λεωφορεία και το μετρό να πρέπει να φοράμε τη μάσκα, στα αεροπλάνα και στα πλοία να μην χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Αν μπορεί κανείς σε αυτή την Αίθουσα και σε ολόκληρη τη χώρα να καταλάβει ποια είναι η λογική πίσω από αυτό, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Με τις πράξεις, αλλά κυρίως με την απραξία σας επιτρέψατε λοιπόν αυτό το πισωγύρισμα, το οποίο βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, αποποιούμενοι για ακόμα μια φορά κάθε είδος ευθύνης και δίνοντας το λάθος μήνυμα προς τα έξω. Βεβαίως και ο κάθε πολίτης φέρει και έχει την ατομική του ευθύνη για την ατομική του προστασία, όμως και η ίδια η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος της και να προστατέψει τους συνεπείς και λιγότερο συνεπείς πολίτες, επιβάλλοντας κάποια μέτρα.
Και μέσα σε όλα αυτά ερχόμαστε και στο σημερινό νομοσχέδιο, για ένα ακόμα αποσπασματικό νομοθέτημα για την υγεία, το οποίο αγκομαχά να ακολουθήσει τις εξελίξεις, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε κι η παρούσα Κυβέρνηση τόσα χρόνια. Ο σκοπός του σχεδίου νόμου όπως δηλώσατε είναι η παράταση ισχύος έκτακτων ρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, για τον έλεγχο της διασποράς και για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
Τώρα να δούμε πώς επιτυγχάνεται αυτό, όπως μας λέτε. Με διατάξεις, οι οποίες αφορούν παρατάσεις ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί και ξαναψηφιστεί, τα οποία λήγουν μέσα στον Ιούνιο και παρατείνετε με αυτό τον τρόπο την ισχύ τους μέχρι τον Σεπτέμβρη ή κατ’ εξαίρεση μέχρι το τέλος του έτους.
Τι μας δείχνουν τώρα όλα αυτά; Το αυτονόητο μας δείχνουν, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση υποτίμησε το φαινόμενο της πανδημίας, κρίνοντας λαθεμένα ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό. Αυτό είναι μόνιμο μοτίβο της Κυβέρνησής σας. Είτε πάλι οι συνεχείς παρατάσεις αυτές αποτελούν μια συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησής σας, με τη διατήρηση ενός καθεστώτος συμβασιούχων. Με τρίμηνες συμβάσεις όμως και με τις ανανεώσεις αυτών των τρίμηνων συμβάσεων σε καμία περίπτωση -και το γνωρίζετε νομίζω αυτό, αποκλείεται να μην μπορείτε να το κατανοήσετε και να το γνωρίζετε- δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Ούτε καν ως μπάλωμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η επιλογή σας.
Βεβαίως εκλογές έρχονται, κύριε Πλεύρη, εκλογές έρχονται. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να τις αρνείται, οι Υπουργοί όμως της χώρας έχουν ήδη κατεβάσει τα μολύβια και οι ίδιοι είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν τις διαρροές. Ίσως λοιπόν να σας εξυπηρετεί προεκλογικά όλη αυτή η εργασιακή ομηρία και η αγωνία των συμβασιούχων.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα πολύ σοβαρό. Για μια ακόμη φορά, εξίσου βολικά και με το πρόσχημα της πανδημίας και την επίκληση του κατεπείγοντος, προσθέτετε ένα πλήθος διατάξεων αδιαφανών διαδικασιών με απευθείας αναθέσεις -αγαπημένο σας σπορ- κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις. Τρία χρόνια πανδημίας και ακόμα κρίνονται ως επιβεβλημένες –άκουσον-άκουσον- οι απευθείας αναθέσεις σε ζητήματα όπως είναι οι προμήθειες ή η συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων.
Γιατί; Γιατί, κύριε Υπουργέ;
Γιατί εξακολουθούν ακόμα να εισάγονται αδιαφανείς διαδικασίες τέτοιου τύπου; Πείτε μας, εξηγήστε μας, γιατί εμείς δεν καταλαβαίνουμε. Τι ακριβώς εξυπηρετούν; Τι εξυπηρετούν όλα αυτά;
Με το δε άρθρο 3 του νομοσχεδίου προσχηματικά θυμηθήκατε να επαναφέρετε την υποχρέωση επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης για τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, όταν στον ίδιο χώρο υποχρεούται κάποιος να φέρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά όχι να φοράει τη μάσκα του. Πάρα πολύ έξυπνο. Πάρα πολύ έξυπνο πραγματικά.
Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται, κύριε Υπουργέ, στην τεκμηρίωση, πρέπει να βασίζονται στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας κατάφερε να αναδείξει τα χρόνια προβλήματα ενός συστήματος γερασμένου, ενός συστήματος εθνικής δημόσιας υγείας, ενός συστήματος με τρανταχτές ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό, σε χρηματοδότηση αλλά και σε οργάνωση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό. Και συγχρόνως έδειξε την ανάγκη για να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση και στον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος υγείας.
Όμως, με αφηρημένες υποσχέσεις και αόριστες δηλώσεις τα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο της υγείας δεν λύνονται. Άρα χρειάζεται ισχυροποίηση του συστήματος υγείας με πράξεις, με πολιτική βούληση, κύριε Υπουργέ, όχι απλά με λόγια. Η θωράκιση του συστήματος υγείας ενόψει ενός δύσκολου, όπως προδιαγράφεται, χειμώνα, με αναμενόμενη επάνοδο του covid είναι λοιπόν πρώτη προτεραιότητα. Προχωρήστε λοιπόν, προχωρήστε σε πρόσληψη μονίμων, κύριε Υπουργέ, όχι σε άλλα μπαλώματα με συμβάσεις ιδιωτών για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
Βεβαίως τι λέμε τώρα; Εδώ ακόμα περιμένουμε την πρόσληψη των τεσσάρων χιλιάδων μόνιμων νοσηλευτών. Μας το είχατε πει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής σας, το είχατε ανακοινώσει και στα πλαίσια της ΔΕΘ, αν θυμάμαι καλά.
Σε αντίθεση με όλα αυτά -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας- στο επίκεντρο των δικών μας πολιτικών επιδιώξεων ως ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, παροχών δημόσιας υγείας, προσβλέποντας στον πολίτη και προσβλέποντας και στον εργαζόμενο στον χώρο της υγείας. Μόνο αυτό. Μόνο μέσα από τέτοιου είδους πολιτικές μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για άρση των ανισοτήτων, που έχουν χειροτερεύσει σε αφόρητο βαθμό, εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Άρα προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η δημιουργία ενός δίκαιου, αποδοτικού, προσβάσιμου, ισότιμου αλλά και αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής η Κυβέρνησή σας δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα από όλα αυτά, κανένα οργανωμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση, επιλέγοντας όπως πάντα την πολιτική της αποσπασματικής νομοθέτησης και των πυροσβεστικών διατάξεων με συμβασιούχους και παρατάσεις. Έτσι όμως δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα.
Σας ευχαριστώ θερμά.