Χθες το βράδυ ήμουν καλεσμένη του Γιώργου Μελιγγώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, όπου συζητήσαμε τις πολύ σοβαρές κατηγορίες της εφημερίδας Documento, σχετικά με την παρακολούθηση Υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό.
Κατά την τοποθέτηση μου ανέφερα:
«Αν πραγματικά ισχύει το δημοσίευμα, αν αποδειχθούν όλα όσα αναφέρει, δημιουργεί έναν πολιτικό σεισμό, έναν κόλαφο κυριολεκτικά. Βεβαίως από το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανακύπτουν δύο ξεκάθαρα ερωτήματα. Πρώτον, όντως παρακολουθούνταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα; Και δεύτερον, από ποιόν;
Συγκεκριμένα όσον αφορά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη μεταξύ άλλων ανέφερα : «Το ΠΑΣΟΚ και ο Προέδρος μας, εξ’ αρχής είχε μια θεσμική προσέγγιση του ζητήματος. Όταν η Κυβέρνηση παραδέχθηκε την συμβατική παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο Πρόεδρος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και ως Κόμμα κινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο, για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε το θέμα.
Δυστυχώς κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αντί να υπάρξει διαφάνεια, υπήρξε συσκότιση με ευθύνη της Κυβέρνησης, καθώς δεν επέτρεψε να κληθεί και να καταθέσει κανένα πολιτικό πρόσωπο, εκτός του κ. Ανδρουλάκη. Ακόμα και όταν προσήλθαν να καταθέσουν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ και άλλοι κρίσιμοι μάρτυρες, αυτοί κρύβονταν επικαλούμενοι το δήθεν απόρρητο, το οποίο όμως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ και όλους τους συνταγματολόγους πλην του κ. Γεραπετρίτη, δεν ισχύει ενώπιον της Εξεταστικής.
Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα πίεζε και έθετε ως μείζον ζήτημα της Εξεταστικής την έρευνα για την λειτουργία του Predator στη χώρα μας. Τι έγινε τελικά; Με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν κλήθηκαν πότε να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των εταιριών Interlexa και Krikel που όπως φαίνεται διέθεταν το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων. Αυτή η στάση δεν υποτυπώνει την διάθεση της Κυβέρνησης να ρίξει άπλετο φως, όπως διατεινόταν ;
Αν η πλειοψηφία επέτρεπε στην Εξεταστική Επιτροπή να επιτελέσει το έργο της και να διερευνήσει πραγματικά το ζήτημα, θα ξέραμε ποιοι τελικά έχουν το κατασκοπευτικό λογισμικό και τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
Δεν μπορώ να καταλάβω, πως ο Πρωθυπουργός της χώρας που μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν λειτουργεί το Predator στην Ελλάδα, καλύπτεται από το ότι δεν ήταν η Κυβέρνηση που έκανε τις παρακολουθήσεις. Δεν υπάρχει ευθύνη; Δεν πρέπει η Πολιτεία να γνωρίζει ποιος και για ποιους λόγους έχει στην κατοχή του αυτό το κατασκοπευτικό υπερόπλο;
Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα επιτελέσει το έργο της και θα κάνει μια ενδελεχή έρευνα για το θέμα, χωρίς πιέσεις και χωρις υποβολείς. Όμως θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα. Δεν μπορεί να χρονίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα, γιατί μπαίνουμε σε περίεργες ατραπούς.
Η Ελληνική κοινωνία είναι ταλαιπωρημένη τόσα χρόνια από την οικονομική, την υγειονομική, τώρα την ενεργειακή κρίση και την τουρκική επιθετικότητα. Δεν μπορούμε να έχουμε και αυτό το νοσηρό, το τοξικό, το άρρωστο πολιτικό κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές. Πρέπει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες και να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι εθνικό χρέος της Δικαιοσύνης αυτό.»
Τέλος αναφερθήκαμε και στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος , όπου τόνισα:
«Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί ουσιαστικά την ενσωμάτωση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, για την προστασία των μαρτύρων που έχουν να καταθέσουν για θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος για συγκεκριμένα αδικήματα. »