Δεν αρκεί η επίκληση της κλιματικής κρίσης και η σύγκριση με χειρότερες στιγμές στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου που να στοχεύει πριν από όλα στην πρόληψη

28 Ιουλίου, 20220

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των χωρών- μελών της Ε.Ε ήταν άλλο ένα δείγμα της καθυστέρησης με την οποία η Ε.Ε αντιμετωπίζει τις εξελίξεις και ειδικά τον κίνδυνο να υπάρχει ένα ενεργειακό – οικονομικό τσουνάμι τον Χειμώνα, με ότι αυτό σημαίνει για την ζωή των πολιτών, για την ακρίβεια, την πίεση του λαϊκού εισοδήματος. Η Κυβέρνηση αντί να υπολογίζει ως επιτυχία το γεγονός ότι βρίσκεται στις εξαιρέσεις των χθεσινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, όφειλε να έχει μεριμνήσει ώστε η χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από το αέριο, -και όχι να συνεχίσει τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την πρόσδεση της χώρας στο εισαγόμενο αυτό καύσιμο, για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει για να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης του αερίου, που η ίδια συνυπέγραψε χθες, για αυτό τον χειμώνα: Από ποιους συγκεκριμένους τομείς θα κάνει οικονομία στην κατανάλωση φυσικού αερίου; Οφείλει όμως, να ενημερώσει και για το συνολικό της σχέδιο απεξάρτησης από το εισαγόμενο αέριο, που τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε νέες, αλματώδεις αυξήσεις στην τιμή του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μιας και το σημερινό νομοσχέδιο σχετίζεται μεταξύ άλλων με το περιβάλλον και τις περιοχές Natura, με λύπη μου θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως επί μια συνεχή εβδομάδα εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, στο παρθένο αυτό δάσος. Πρόκειται για μια καταστροφή ενός μοναδικού οικοσυστήματος ανυπολόγιστης οικολογικής αλλά και εθνικής αξίας.

Δυστυχώς μια προστατευόμενη περιοχή Natura δεν έχει γίνει κατορθωτό να προστατευτεί και έχει υποστεί σημαντική ζημιά . Σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας  μετατρέπονται σε “στάχτη”. Πρόκειται για εθνική, πανευρωπαϊκή απώλεια. Καλές και υπεράνθρωπες ομολογουμένως οι προσπάθειες των ανθρώπων του πυροσβεστικού σώματος και των εθελοντών, υπό αντίξοες συνθήκες, όμως αυτά από μόνο τους δεν επαρκούν.

Το ερώτημα είναι πάντα – τόσο για το Πάρκο της Δανδιάς , όσο και όλες τις πυρκαγιές – τι μέτρα πρόληψης, προετοιμασίας και καταστολής ελήφθησαν φέτος για να περιοριστούν οι δασικές πυρκαγιές. Δεν αρκεί η επίκληση της κλιματικής κρίσης που κανείς δεν αρνείται , όπως δεν αρκεί η σύγκριση με χειρότερες στιγμές στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως πέρυσι στην Αττική και την Εύβοια ή στην δραματική εξέλιξη στο Μάτι πριν λίγα χρόνια. Το ζητούμενο πάντα είναι ένα εθνικό σχέδιο που στοχεύει πριν απ΄όλα στην πρόληψη με συνεργασία Κεντρικών αρμόδιων φορέων με σαφείς αρμοδιότητες, Αυτοδιοίκησης και φορέων, που να εξασφαλίζει την απαιτούμενη χρηματοδότηση και την υλοποίηση αναγκαίων μέτρων, όπως και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής. 

Αυτό αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει. Αυτό όμως είναι που πρέπει να γίνει, αυτή ήταν και συνεχίζει να είναι η προτεραιότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

επί του φερόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα “Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης,  την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις”.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σκούπα, όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, αποτελούμενο από 178 άρθρα του ΥΠΕΝ όσο και άλλων Υπουργείων, το οποίο εισήχθη με διαδικασίες fast track και κατά την προσφιλή σας πλέον τακτική άνευ προηγούμενης επαρκούς διαβούλευσης, παραβλέποντας έτσι για μια ακόμα φορά τις αρχές της καλής νομοθέτησης. Η βιαστική και αγχώδης αν μη τι άλλω νομοθέτηση, είναι ένα εκ των χαρακτηριστικών σας.

Πάντως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση της κατ’ όνομα (χρονικά πιεστικής) διαβούλευσης, τα αρνητικά σχόλια κυριάρχησαν. Η δε, παράταση μιας εβδομάδας που εδόθη περισσότερο συμπτωματική ήταν λόγω των εν εξελίξει πυρκαγιών παρά πολιτική σας επιλογή ή επιδίωξη. Στο ίδιο κύμα με τον ως άνω αρνητικό εν γένει σχολιασμό κινήθηκαν και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αρνητικά σχόλια από τη μια, αίτημα για απόσυρση από την άλλη.

Και πως να μην συμβαίνει αυτό άλλωστε όταν αρκετές εκ των φερόμενων διατάξεων τροποποιούν εις το επιβαρυντικότερο το ήδη προβληματικό ν. 4658/2020. Αντί λοιπόν να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, προσθέτετε περισσότερα.

Το παρόν νομοσχέδιο ΑΠΟΔΟΜΕΙ ακόμα περισσότερο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή τη λέξη, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις στη σχετική με το παρόν νομοσχέδιο ανακοίνωση του. Αποδομεί …!

Ο δε Γενικός Διευθυντής της WWF δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει τα χειρότερα νομοθετικά πλήγματα που έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια σε σχέση με την προστασία των φυσικών πυρήνων ζωής της χώρας μας αποξηλώνοντας πραγματικά καλή νομοθεσία, όπως ο νόμος για τη βιοποικιλότητα του 2011”. Αυτός ήταν όντως ένας πρωτοποριακός νόμος και μια πραγματική μεταρρύθμιση με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, να σημειώσω με τη σειρά μου.

Αλήθεια, δεν σας προβληματίζουν κ. Υπουργέ όλες αυτές οι (εύλογες και μετά επιχειρημάτων μάλιστα) αντιδράσεις τόσων και τόσων ; Δεν είναι στραβός ο γιαλός κυριοι αλλά στραβά αρμενίζουμε, θα προσέθετα εγώ μιας και μιλάμε για το περιβάλλον.

Η νομοθέτησή σας προβληματίζει. Για ένα θέμα μάλιστα ως είναι το περιβάλλον, όπου η επιδίωξη σχεδόν όλων μας είναι κατά βάση κοινή. Όμως, πως να μην προβληματίζει όταν η νομοθέτηση σας αυτή είναι αποσπασματική. Όταν όπως πολύ εύστοχα παρατήρησαν και άλλοι ομιλητές, επικρατεί μια μόνιμη αβεβαιότητα και οι κανόνες για τις περιβαλλοντολογικές αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους συνεχώς αλλάζουν.

 Η δε, πρόβλεψη ότι ο ελεγκτής πληρώνεται από ελεγχόμενο, άλλο πάλι και αυτό. Οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες ζουν, αγαπούν και συμβιώνουν με την εκάστοτε περιοχή Natura και το εκεί οικοσύστημα ουδέποτε εισακούσθηκαν ή έστω ζητήθηκε η άποψη τους. Γιατί αυτός ο παραγκωνισμός της τοπικής κοινωνίας;

Για άλλη μια φορά έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα νομοσχέδιο που περνάει τα λάθος μηνύματα προς τα έξω, με ρυθμίσεις που αποτυγχάνουν ως επί τω πλείστον στον όποιο επιδιωκόμενο σκοπό τους.

Ενδεικτικά, στο άρθρο 136 επιχειρείται μια επικίνδυνη τροποποίηση, όπου προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης με αντάλλαγμα για ορισμένο χρονικό διάστημα από το φορέα διοίκησης ενός λιμένα, όχι όμως μόνο σε χερσαίας χώρους ζώνης λιμένα, ως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά πλέον και σε θαλάσσιους χώρους ζώνης λιμένα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (αρνητικά) από περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά. Διάταξη τόσο γενικά και αόριστα διατυπωμένη που παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης σε θαλάσσιους χώρους ζώνης λιμένα, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Ο δε, Οργανισμός ΟΦΥΠΕΚΑ ο οποίος δημιουργήθηκε ως ο θεσμός που θα εφαρμόζει την πολιτική που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, εδώ και δύο χρόνια αναζητά πόρους και στελέχη. Ακόμα τροποποιήσεις για αυτά τα θέματα έρχονται.

Αυτή η προαναγγελθείσα από πέρυσι τον Αύγουστο αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών πότε επιτέλους θα έρθει ? Και πότε τέλος πάντων θα ολοκληρωθεί η υπαγωγή αυτών στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δασικές υπηρεσίες στις οποίες πέραν των άλλων ακόμα αναμένονται εξαγγελθείσας αλλά όχι ακόμα προκηρυχθείσες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, δασοπόνων και δασολόγων.

Το παρόν νομοσχέδιο καταργεί υφιστάμενες δεσμεύσεις των χρήσεων γης των περιοχών NATURA 2000. Η κατάργηση αυτή, σε συνδυασμό με την κατάργηση των περιορισμών στην ένταξη της τουριστικής ανάπτυξης, οδηγεί, δυστυχώς, στη συνολική τελική υποβάθμιση των περιοχών αυτών.

Σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές πολιτικές βρίσκονται στην επικαιρότητα. Χαρακτηριστική είναι η στροφή χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία.

Η χώρα μας όμως, με ευθύνη των κυβερνώντων, ως φαίνεται δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τη σημασία των παραπάνω και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή πολιτικών προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, προστασίας των οικοσυστημάτων, καθώς και συστηματικού και αποτελεσματικού ελέγχου των περιβαλλοντικών όρων άσκησης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Σας ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860