« Έστω κι ένα παιδί να προστατευθεί επιτυχώς, από τη σημερινή μας συζήτηση, το όφελος όλων μας θα είναι τεράστιο.»

17 Νοεμβρίου, 20220

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τιμούμε σήμερα τα 49 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, αυτή την κορυφαία και  ηρωική στιγμή αντίστασης κατά της επτάχρονης στρατιωτικο φασιστικής δικτατορίας. Τιμούμε τους νεκρούς της Εξέγερσης, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν για την Δημοκρατία. Η Εξέγερση αυτή σηματοδότησε την αφύπνιση ευρύτερων δυνάμεων κατά της Χούντας που οδήγησε στην πτώση της έχοντας προλάβει να προβεί στην προδοσία της Κύπρου

Σήμερα 49 ολόκληρα χρόνια μετά, γνωρίζουμε καλά ότι το 1974, η Μεταπολίτευση με την σφραγίδα και του Πολυτεχνείου σηματοδότησε την έναρξη της πιο μακρόχρονης περιόδου Δημοκρατίας και ομαλότητας στην χώρα μας που βίωσε εμφύλιο πόλεμο, ανώμαλες καταστάσεις, διώξεις, διχασμό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου μεταφέρεται από γενιά σε γενιά διαμορφώνοντας νέους που σέβονται την Δημοκρατία, που αγαπούν την Ελευθερία, που νιώθουν αγωνιστικά σκιρτήματα και ποθούν να ζήσουν. 

Σήμερα το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι να πορευτούμε σε μια χώρα Δημοκρατική με δικαιώματα και υποχρεώσεις, με θεσμούς που διασφαλίζουν την διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να αγωνιστούμε για μια χώρα που θα βρίσκεται σε δρόμους Ανάπτυξης, με Σύγχρονη Παιδεία που δίνει εφόδια και δεξιότητες μπροστά στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, με Κοινωνικό Κράτος και σύγχρονο, ενισχυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ισονομία. Για μια περήφανη χώρα με λόγο και ρόλο, που αντιμετωπίζει κάθε κίνδυνο όπως την Τουρκική επιθετικότητα και διασφαλίζει ασφάλεια στους Έλληνες απέναντι στις σύγχρονες απειλές, τους κινδύνους της εποχής της κλιματικής κρίσης. Αυτές είναι οι προκλήσεις της εποχής και η ανταπόκριση σ΄αυτές αποτελεί καθήκον όλων μας.

Φέτος τιμούμε αυτή την επέτειο σε ειδικές συνθήκες. Τα φαινόμενα του αυξανόμενου πληθωρισμού, της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης , σε κάθε καταναλωτικό προϊόν και στην ενέργεια εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί συμπιέζονται και ιδιαίτερα οι πιο ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν από λουκέτο. Αυτή την ώρα  απαιτείται  η λήψη άμεσα πιο γενναίων και αποτελεσματικών μέτρων και το άνοιγμα της συζήτησης για την αύξηση μισθών και συντάξεων που παραμένουν με οριακές αλλαγές στάσιμοι για περίπου μια δεκαετία.

Τιμή στο Πολυτεχνείο σημαίνει να πιάσουμε το ιστορικό νήμα και να δούμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος, να συζητήσουμε τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό είναι το χρέος μας.

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!

Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον αγώνα ενάντια στην Χούντα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου !

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απρίλιου 2019 για την τροποποίηση της απόφασης – πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), και για την αντικατάσταση της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που όσον αφορά το ένα σκέλος του, αφορά κατ’ εξοχήν τεχνικά ζητήματα.

Όπως έχω εκφράσει και με τις τοποθετήσεις μου  στις συνεδριάσεις των επιτροπών ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, η στάση μας είναι θετική. Η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας αποτελεί εξάλλου και ενωσιακή μας υποχρέωση.

Τόσο όμως κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, όσο και κατά την ακρόαση των φορέων, αυτό που επικέντρωσε το σύνολο του χρόνου, όλων των ομιλητών, ήταν ένα συγκεκριμένο θέμα.  Το άρθρο 14 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και ειδικά η παράγραφος 3δ,  στην οποία προβλέπεται ότι θα εγγράφεται στο ποινικό μητρώο κάθε ποινική δίωξη που ασκείται όταν το έγκλημα στρέφεται σε βάρος ανηλίκου και αφορά τα αδικήματα, ανθρωποκτονίας με δόλο, έκθεσης, σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου, εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Πριν απ’ όλα κύριε Πρόεδρε,

θα μου επιτρέψετε, να  υπενθυμίσω τα εξής:

 Η ανηλικότητα και η οικογένεια προστατεύονται από την πολιτεία στη βάση συνταγματικής διάταξης (άρθρο 21 παρ. 3 Συντάγματος). Το παιδί προστατεύεται ως ανθρώπινο ον – φυσικό πρόσωπο με όλα τα νομικά κείμενα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ως ανήλικος και εν δυνάμει ενήλικος απολαμβάνει ειδικής προστασίας με την αυξημένης τυπικής ισχύος Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ). Το άρθρο 19 της ΔΣΔΠ ορίζει, ότι τα συμβαλλόμενα κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν το παιδί από κάθε μορφή βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας .

Πριν λίγες ημέρες, μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πραγματικά, μόνο θετική εντύπωση και μηνύματα αισιοδοξίας άφησε το γεγονός ότι φάνηκε πως η Πολιτεία μας, θέλει και είναι αποφασισμένη, διακομματικά, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να λάβει κάθε μέτρο ώστε να προστατέψει τα παιδιά μας. Και , ας μη γελιόμαστε, δεν υπήρχε περιθώριο ολιγωρίας ή υπεκφυγών πάνω σ’ αυτό το θέμα, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εκτέθηκαν, η κατάσταση δυστυχώς, είναι τρομακτική.

Ενδεικτικά, θα επαναλάβω :

Παγκόσμια έρευνα του 2021 έδειξε ότι 1 στους 3 συμμετέχοντες (34%) έχει υποστεί κάποιας μορφής ανεπιθύμητη σεξουαλική παραβίαση κατά την παιδική του ηλικία και περισσότεροι από τους μισούς (54%) είχαν βιώσει κάποιας μορφής διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση. 120 εκατομμύρια κορίτσια και νεαρές γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν υποστεί κάποιας μορφής αναγκαστική σεξουαλική επαφή. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο Ε.Ε., τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/4 των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων εκ των οποίων τα περισσότερα είναι κορίτσια που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.  Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης (2011) 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, ενώ στο 7,6% των παιδιών αυτές οι τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία αφορούν σεξουαλική βία με σωματική επαφή και στο 3% εξ αυτών βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Η συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που το Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού συντόνισε σε 9 Βαλκανικές χώρες κ αι είναι η πληρέστερη που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, δεδομένης και της δυσκολίας καταγραφής του φαινομένου.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 9 στους 10 δράστες είναι από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς συχνά τα παιδιά-θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει. Αυτό δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις στην αποτελεσματική ανίχνευση, διερεύνηση και αντιμετώπιση του φαινομένου. Ελάχιστα περιστατικά φτάνουν στις αρχές: στην ίδια έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, τα περιστατικά που καταγράφηκε ότι έφταναν σε γνώση όχι μόνο των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών αλλά και κάθε άλλου φορέα υγείας, πρόνοιας ή εκπαίδευσης του κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα άγγιζαν μόλις το 0,07% των εκτιμώμενων κρουσμάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2 στα 100 παιδιά-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα υπόλοιπα περιστατικά καλύπτονται από σιωπή και, ιδιαίτερα, στις πιο ευάλωτες κατηγορίες παιδιών τα ποσοστά αναφοράς είναι ακόμα μικρότερα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, προσήλθαμε στη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, και συγκεκριμένα στη συζήτηση γύρω απ’ αυτήν την επίμαχη διάταξη. Όπως τονίστηκε κι από τον επικεφαλής της Κ. Ο ομάδας μας, στη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση κι εκμετάλλευση, το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται σε κάθε τέτοια συζήτηση με διάθεση συνεννόησης, με πνεύμα συμμετοχής σε μια εθνική προσπάθεια για την προστασία των παιδιών μας, των παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν στη χώρα. Δεν αντιλαμβανόμαστε τέτοιας σημασία θέματα, με όρους επικαιρότητας ή επικοινωνίας.

Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που καινοτομούσε σε θέματα που αφορούν την προστασία της οικογένειας και των παιδιών , ήδη από τον ν. 2247/1996 και μέχρι σήμερα , που οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν : Το Ειδικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, καθώς τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται για να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και το σώμα τους,τη δημιουργία αυτοτελούς κοινωνικής υπηρεσίας σε κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, την ενίσχυση του προληπτικού και εγγυητικού ρόλου των εισαγγελέων ανηλίκων και στελέχωση των εισαγγελιών με κοινωνικές υπηρεσίες .

 Σε αυτή τη δέσμη προτάσεων είναι και η θεσμική κατοχύρωση ενιαίου πρωτοκόλλου,  καθώς και ενιαίου ποινικού μητρώου για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων με διατομεακή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συνεπώς,  η πρόβλεψη για ειδικό σκέλος του Ποινικού Μητρώου, στο οποίο θα εγγράφεται στο ποινικό μητρώο κάθε ποινική δίωξη που ασκείται όταν το έγκλημα στρέφεται σε βάρος ανηλίκου και αφορά τα αδικήματα, ανθρωποκτονίας με δόλο, έκθεσης, σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου, εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής φαίνεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, και θέλω να είμαι ξεκάθαρη μ’ αυτό, είναι απολύτως σεβαστή κάθε αντίθετη άποψη , άκρως νομικού περιεχομένου. Όπως είδαμε όμως, σε κάθε αμιγώς νομικό επιχείρημα υπάρχει επίσης άκρως νομικό αντεπιχείρημα. Αναφέρομαι σε όσα ακούστηκαν στην ακρόαση των φορέων.

Εμείς εδώ συνάδελφοι, πάντα λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καλούμαστε να παράγουμε νομοθετικό έργο, το οποίο βεβαίως να είναι τεκμηριωμένο, αλλά με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, στόχος της οποίας, είναι η επιτυχής εφαρμογή του κάθε μέτρου και το όφελος της κοινωνίας. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, έστω κι ένα παιδί να προστατευθεί επιτυχώς, από τη σημερινή μας συζήτηση, το όφελος όλων μας θα είναι τεράστιο.

Σας ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-f2.png
https://nadiagiannakopoulou.gr/wp-content/uploads/2024/09/logo-footer.png
Επικοινωνία
giannakopoulounadia@gmail.com
2105711860